CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

26. 02. 2019

Subjekty:

MONETA Money Bank zazářila s Apple Pay: za první týden 23 tisíc klientů a 32 tisíc transakcí souhrnně za 13 milionů Kč

Obrovský zájem mezi klienty MONETA Money Bank vyvolalo spuštění Apple Pay, které umožňuje bezkontaktní placení debetní nebo kreditní kartou v iPhonu a chytrých hodinkách Apple Watch. Za první týden od spuštění služby v úterý 19. února ráno si jich Apple Pay zapnulo 23 tisíc, z toho v průměru každý třetí přímo v oceňovaném mobilním bankovnictví Smart Banka. Zatím takto lidé provedli 32 tisíc transakcí v souhrnném objemu 13 milionů korun. Zákazníci s kartou MONETA Money Bank mohou bezkontaktně platit chytrým telefonem také prostřednictvím Google Pay nebo chytrými hodinkami pomocí Garmin Pay a Fitbit Pay. S milionem klientů je MONETA Money Bank čtvrtou největší bankou v zemi.

„Všechny naše služby děláme pro klienty co nejpohodlnější. Díky agilnímu způsobu projektového řízení jsme jako první a dosud jediná banka na českém trhu nabídli možnost zapnutí Apple Pay pro iPhone a Apple Watch také přímo v našem mobilním bankovnictví, Smart Bance. Proto nemusíte vyfotit plastovou kartu či kamkoliv zadávat její údaje, kartu ani není potřeba při aktivaci Apple Pay mít fyzicky u sebe. Vše máte hotovo za okamžik na pár kliknutí ve Smart Bance, pak už můžete začít platit. Zvládne to úplně každý,“ vysvětlil Jakub Komenda, vedoucí týmu mobilního bankovnictví Smart Banka MONETA Money Bank.

Od spuštění Apple Pay vzrostl celkový počet našich karet aktivovaných napříč platformami pro bezkontaktní placení chytrým telefonem nebo chytrými hodinkami z 30 tisíc na více než 50 tisíc, čímž jejich podíl na celkovém portfoliu všech našich platebních karet přesáhl již 5 procent. Tento pozitivní výsledek předčil naše očekávání a potvrdil velký zájem našich klientů o bezkontaktní placení způsobem, který je snadný, bezpečný a diskrétní,“ řekl Jan Hruška, vedoucí týmu platebních karet MONETA Money Bank.

Lidé prostřednictvím Apple Pay „pípali“ v prvním týdnu nejčastěji v obchodech s potravinami, v restauracích a na čerpacích stanicích. Dosud nejvyšší jednorázovou částku zaplatil klient MONETA Money Bank za letenky u prémiových aerolinií, šlo o 66 tisíc korun.

Bezpečnost a diskrétnost jsou klíčovou charakteristikou Apple Pay. Když použijete kreditní nebo debetní kartu k placení prostřednictvím Apple Pay, její číslo není uchováno v mobilním zařízení, ani na serverech společnosti Apple. Místo toho je unikátní číslo zvané token přiřazeno, zašifrováno a bezpečně uloženo v zabezpečeném čipu přímo v zařízení. Každá transakce je schválena jednorázovým bezpečnostním kódem, který je navíc unikátní a dynamický.

MONETA Money Bank byla úplně první českou bankou, která od společnosti Apple získala certifikát opravňující ke spuštění Apple Pay a nahrání aplikace podporující Apple Pay do obchodu App Store. Zároveň jako jediná česká banka byla během příprav na spuštění Apple Pay v přímém kontaktu s evropskou centrálou společnosti Apple v Londýně.