Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

Leasing v Evropě i v ČR bude nadále růst

Investice 25.02.2015 | 15:28 0 Komentářů

Manažeři předních evropských leasingových společností vidí nejbližší vývoj trhu optimisticky. Vyplývá to z ankety European Business Confidence Survey provedené Federací evropských leasingových asociací (Leaseurope) v prosinci loňského roku ve spolupráci s konzultantskou společností Invigors EMEA. V anketě vyjádřilo 84 % respondentů názor, že během příštích šesti měsíců bude evropský leasingový trh růst. V polovině loňského roku na stejnou otázku odpovědělo kladně 90 % dotázaných. Pouhých 7 % manažerů nyní předpovídá pokles trhu. Přesto se počet pesimistických odpovědí zvýšil – v polovině loňského roku pokles předpovídala jen 2 % oslovených. (Tisková zpráva: Česká leasingová a finanční asociace)

Podle aktuálního průzkumu 62 % evropských leasingových firem neočekává zhoršení situace v pohledávkách z leasingu po lhůtě splatnosti, to je stejný výsledek jako v polovině loňského roku. Růst čistého zisku v letošním prvním pololetí předpovídá 63 % respondentů (oproti 58 % z posledního šetření).

Také přední představitelé tuzemských leasingových firem sdružených v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) nahlížejí na nejbližší vývoj pozitivně. „Loni vzrostl objem leasingu movitých investic realizovaných členy ČLFA meziročně o 17 %. Hlavním impulsem bylo hospodářské oživení. Firmy se mohly pustit do větších investic, které si v recesi nemohly dovolit. Předpokládáme, že jim investiční optimismus vydrží i letos, což se recipročně odrazí v dobré kondici celé ekonomiky. Možná rizika spatřujeme spíše za hranicemi – jsou jimi geopolitická situace včetně nejasného vývoje v eurozóně,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.