Pátek 23. dubna. Svátek má Vojtěch.

Kupeg zvýšil příjmy z pojistného o 5,9 milionů korun a zůstává lídrem českého trhu

Pojištění 10.06.2015 | 13:46 0 Komentářů

V loňském roce pojistila společnost Kupeg úvěrová pojišťovna, a.s. transakce v hodnotě 196,7 miliard korun a jde tak o druhou nejvyšší hodnotu v desetileté historii firmy. Ve srovnání s předchozím rokem se podařilo zvýšit příjem z pojistného o 5,9 milionů korun. Na pojistném plnění loni Kupeg vyplatil svým klientům  289 milionů korun. (Tisková zpráva: Kupeg)

Kupeg je i nadále lídrem úvěrového pojištění na českém trhu. „Díky vývoji pojistných sazeb a stabilnímu objemu pojišťovaných transakcí došlo ve srovnání s rokem 2013 k růstu čistého předepsaného pojistného o 3,3 procenta,“ říká Michal Veselý, generální ředitel Kupeg úvěrová pojišťovna, a.s.

V roce 2014 poprvé po pěti letech poklesla riziková angažovanost ve srovnání s předchozím rokem, a to o 13 %. „To bylo mimo jiné výsledkem proaktivní rizikové strategie spojené s vývojem na Ukrajině i změn v hodnotách kurzů některých měn a jedná se o výkyv, který bude v průběhu roku 2015 plně eliminován nárůstem objemu pojišťovaných transakcí,“ upřesňuje Michal Veselý. Na konci loňského roku činila riziková angažovanost (součet platných úvěrových limitů) 76,4 miliard korun.

Znatelný pokles nastal u frekvence hrozících pojistných událostí, která poukazuje na zlepšení ekonomického prostředí na klíčových trzích. Ve srovnání s předchozím rokem poklesla frekvence pojistných událostí o 21 %. Tento příznivý vývoj posiluje Kupeg pro případné budoucí výkyvy v ekonomickém prostředí a garantuje klientům zachování pojistné kapacity i pro méně příznivá období.

V roce 2014 KUPEG pojišťoval transakce především za odběrateli v České republice (48 %), následované odběrateli na Slovensku (8 %) a v Polsku (8 %). Od roku 2011 má Kupeg své zastoupení v Bratislavě a letos v lednu otevřel pobočku také v polské Varšavě. „I proto očekáváme v letošním roce výrazné navýšení objemu pojištěných transakcí na polském trhu. Chceme pokračovat v dynamickém rozvoji v zemích, kde jsme přítomni,“ uzavírá Michal Veselý z Kupegu. Slovenská pobočka uzavřela loňský rok s 23% nárůstem hrubého předepsaného pojistného ve srovnání s rokem 2013.

66 % akcií Kupeg úvěrová pojišťovna a.s. vlastní belgická pojišťovna Credimundi, zbývajících 34 % vlastní Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. Pojišťovna Credimundi patří do skupiny Credendo Group, což je čtvrtá největší evropská skupina úvěrových pojistitelů. Hodnota vlastního kapitálu skupiny dosáhla v roce 2014 přes 2 miliardy EUR.