Úterý 22. června. Svátek má Pavla.

Krach WPB Capital: vyplaceno je téměř 99 procent vkladů

Banky 31.03.2016 | 12:16 0 Komentářů

Až do října 2017 se mohou klienti zkrachovalé kampeličky WPB Capital přihlásit v jakékoli pobočce České spořitelny o své vklady. Zatím tak učinilo 4477 klientů, kterým byly vráceny vklady ve výši přes 2,7 miliardy korun. (Tisková zpráva: JUDr. Jiří Švihla, likvidátor spořitelního družstva WPB Capital)

„Vyplácení vkladů probíhá od samého začátku prostřednictvím Fondu pojištění vkladů. Celková částka, o kterou by se klienti měli přihlásit, činila zhruba 2,8 miliardy korun, prozatím bylo vyplaceno 98,52 procenta vkladů. Je pravděpodobné, že se o své peníze nepřihlásí všichni věřitelé. Jejich počet ale nebude nijak dramatický. Důvodem jsou zpravidla nízké vklady,“ popsal advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Největší nápor klientů hlásících se o své vklady proběhl v říjnu 2014, tedy hned na začátku zahájení výplat. „Jen během prvního měsíce se o své peníze přihlásilo 3295 věřitelů a jednalo se o zatím nejrychlejší proces výplaty věřitelů v Česku. Postupně začal počet klientů vyzvedávajících si své vklady pomalu klesat. Za rok 2015 si náhradu vkladu v celkové hodnotě přes 211 milionů korun vyzvedlo 619 klientů. Od počátku roku 2016 se o své vklady přihlásilo 32 klientů. Těm bylo vyplaceno přes 10 milionů korun,“ řekl Jiří Švihla.

Věřitelé, kteří si prozatím své vklady nevyzvedli, nemusí mít obavy ze zdlouhavého papírování. Stačí dorazit na kteroukoli pobočku České spořitelny. „Pobočku banky stačí navštívit s průkazem totožnosti. Klienti s sebou nemusí nosit všechny smlouvy ani výpisy z účtu a dokazovat, kolik peněz do banky vložili nebo o jaké úroky se jim vklad navýšil. Všechny potřebné údaje má vyplácející banka k dispozici,“ doplnil Jiří Švihla.