Úterý 28. září. Svátek má Václav.

Hříšnost dnes vládla pražskému parketu

Investice 05.03.2019 | 17:07 0 Komentářů

Evropské akcie toho v průběhu dnešní seance příliš nepředvedly. Index Stoxx 600 kolísá okolo včerejšího zavíracího kurzu a i v rámci jednotlivých sektorů nejsou patrné výraznější změny. V plusu se nacházejí spíše defenzivní tituly, a tak s nejvyšším ziskem končí dnešní obchodování prodejci základního spotřebního zboží, jejichž akcie rostou o 0,7 %.

Farmaceutické společnosti přidávají 0,6 %. Naopak největším propadlíkem jsou finanční domy, když ztrácejí 0,4 %. Výraznější reakci nepřinesly ani dnes zveřejněné předstihové ukazatele PMI, které byly revidovány nahoru oproti předběžným odhadům.

Lepší než očekávané statistiky byly zveřejněny i ve Spojených státech. Přesto index S&P 500 zamířil v úvodu seance do červeného a aktuálně přichází o 0,1 %. Zdá se, že investoři vyčkávají na detaily dojednávané obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Bez nich zřejmě akcie v letošní rallye pokračovat nebudou.

Pražský parket uzavřel se ztrátou 0,2 %. Včerejší stříbrný medailista, antivirový vývojář Avast, se stal největší brzdou, když jeho akcie propadly o 1,6 %. Nedařilo se ani pondělnímu vítězi, mediální skupině CME, která přišla o 0,9 %. Naopak na bednu dnes po vzoru evropských akcií vystoupaly defenzivní akcie. První příčka patří Kofole s růstem o jedno procento, druhou obsadila likérka Stock Spirits (+0,7 %) a bronz si odnáší Philip Morris ČR (+0,4 %). Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem přesáhl pouze 300 mil. CZK.

Miroslav Frayer
Komerční banka