CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 04. 2024

0 komentářů

Jak se bude společnost Adobe s ESG hodnocením AAA vyvíjet dál?

 

Společnost Adobe je známá standardním softwarem pro kreativní obory – od designu po střih videa – a především díky vynálezu formátu PDF a softwaru pro úpravu fotografií Photoshop. Díky rozmachu tvorby digitálního obsahu v posledních letech se společnost Adobe opravdu rozjela.

Loading



 

„V uplynulých čtyřech desetiletích se společnost Adobe věnovala vynalézání a vynalézání, aby mohla lépe sloužit svým zákazníkům a komunitám a přinášet to nejlepší od společnosti Adobe našim zainteresovaným stranám,“ řekl Shantanu Narayen, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Adobe.

Této lepší budoucnosti se již daří dosáhnout, společnost Adobe dosáhla celosvětové rovnosti v odměňování žen a mužů a investovala více než 85 milionů USD do menšinových komunit. Společnost si stanovila cíl získávat do roku 2035 100 % energie z obnovitelných zdrojů.

Na MSCI pokrok zjevně zapůsobil a v prosinci 2021 aktualizovala rating ESG společnosti Adobe z AA na AAA. V tomto článku se ve zkratce podíváme na společnost Adobe a její akcie a potom si rozebereme faktor ESG ratingu a jak může ovlivnit vaše investice jako například ETF fondy.

Vývoj společnosti Adobe

Společnost Adobe pracuje na začlenění generativní umělé inteligence do celého svého portfolia produktů. Tuto možnost již zavedla do aplikací Photoshop a Illustrator a ještě letos plánuje produkt pro tvorbu textu do videa. Představila také produkt pro generování hudby. Obzvlášť populární se stal nástroj v aplikaci Photoshop, který umožňuje rozšířit již existující obrázek o umělou inteligencí vygenerovanou část. Výsledky této funkce jsou velmi působivé a spoustu podobných inovací můžeme čekat do budoucna.

REKLAMA

„V příštích měsících se chystá řada věcí,“ uvedl finanční ředitel Dan Durn pro IBD.

Podle Durna společnost Adobe teprve začíná zpeněžovat svou technologii generativní umělé inteligence. To bude podle něj zahrnovat experimentování a zdokonalování cenových schémat v průběhu času.

Vidíme první důkazy úspěchu z hlediska monetizace, zejména v podnikové sféře, a to jak v oblasti digitálních médií, tak v oblasti Digital Experience,“ řekl. „Ale jsme teprve na začátku.“

Za posledních 10 let, až do zimy 2021, vykazoval graf ceny akcií společnosti Adobe vzestupný trend s několika hlubokými, ale vzácnými poklesy. Na začátku roku 2016 se cena ADBE pohybovala kolem 92-95 USD a do začátku roku 2021 cena akcií společnosti vzrostla na 475-500 USD. Od konce roku 2021 došlo k silnému sestupnému trendu, který vedl k poklesu ceny akcií o více než 70 %, čímž předstihly ostatní společnosti v indexu technologického sektoru NASDAQ. Nyní se však cena drží opět blízko 500 USD.

Níže si můžete prohlédnout graf ceny akcií společnosti Adobe Inc. (ADBE) za posledních 5 let.

REKLAMA

ESG – Co to je?

ESG, neboli “environmental, social and corporate governance” jsou kritéria, které se zaměřují na formu investování, při které se mimo finančního zisku hledí také na udržitelnost a sociální impakt dané investice. ESG se děli na 3 faktory:

Environmentální faktor

Environment indikátory hodnotí vliv společnosti na životní prostředí. Hlavními kritérii jsou energetická efektivita, uhlíková stopa nebo schopnost zpracovávat odpad.

Sociální faktor

Sociální indikátory hodnotí vliv společnosti na širší veřejnost. Hlavními kritérii mohou být spokojenost zákazníků, diversita ve společnosti, angažovanost zaměstnanců nebo charitativní dary. Studie tohoto faktoru ukazují, že společnosti s vyšší spokojeností zaměstnanců a přívětivějším prostředí si výkonnostně vedou lépe než srovnatelné společnosti.

Governance faktor

Governanace indikátory hodnotí standarty při vedení společnosti. Hlavními kritérii mohou být kompenzace vrcholového managementu, peníze použité na lobbying, míra korupce nebo transparentnost vůči akcionářům.

Jak faktory ESG ovlivňují investice?

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Pandemie COVID-19 jasně ukázala, že korporace hrají klíčovou roli při řešení globálních problémů. Vlády samy nemohou vyřešit problémy, jako jsou nemoci, změna klimatu, bezpečnost na pracovišti nebo nerovnost v odměňování na základě pohlaví a rasy. Tyto problémy se týkají lidí na celém světě a k jejich řešení jsou zapotřebí zdroje a odborné znalosti korporací.“

Co tedy dělá z akcie dobrou investici do ESG? Dobrá ESG společnost se zaměřuje na podporu environmentálních programů, péči o své zaměstnance, pozitivní přínos místním komunitám a poskytování hodnoty akcionářům. Důležité je ověřit její pověst prostřednictvím ratingových agentur ESG, jako jsou MSCI a Sustainalytics.

„Finanční výkonnost zůstává pro investování do ESG klíčová. Jako ESG investor můžete podporovat odpovědné chování podniků, aniž byste museli obětovat výnosy.

Institucionální investoři využívají hodnocení ESG k podpoře vysokých standardů společností a individuální investoři mohou dělat totéž. Investováním do předních ESG společností podporujete iniciativy, jako je energetická účinnost, snižování množství odpadu, bezpečnější pracoviště a etické obchodní postupy,“ doplnil Maxim Manturov.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *