Čtvrtek 24. června. Svátek má Jan.

Hlavní akciové trhy dnes mírně rostou

Investice 18.08.2016 | 17:23 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes posilují téměř o půl procenta a mažou tak část ztrát z první poloviny týdne. Za zlepšením sentimentu stojí hlavně včerejší zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, které naznačilo, že utahování měnové politiky v USA nebude rychlé. Vedle toho pomáhá i růst cen komodit, a proto se dnes nejvíce daří těžařům. Z jednotlivých titulů je velký zájem o akcie dánského výrobce větrných turbín Vestas, které po zvýšení celoroční předpovědi tržeb zhodnotily o 9 %.

Americké burzy po úvodních ztrátách nyní nepatrně rostou a ve zbytku seance by tak opět mohly zaútočit na své historické rekordy. Daří se energetickým firmám, mírně naopak klesají telekomunikační tituly. Závěr výsledkové sezóny přinesl pozitivní impuls pro akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart, které rostou o 2% poté, co kvartální výsledky překonaly očekávání analytiků a firma navíc navýšila svůj celoroční cíl zisku.

Pražská burza dnes stagnovala. Nedařilo se akciím energetické společnosti ČEZ, na jejichž poklesu o 2,6 % se podepsal pokles cen německé elektřiny. To ovšem vykompenzovaly menší zisky ostatních velkých emisí. V růstu navíc pokračovaly akcie likérky Stock Spirits, které si dnes připsaly 2,7 % a od začátku týdne tak vzrostly již bezmála o 8 %.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik