CZK/€ 24.660 -0,14%

CZK/CHF 23.987 -0,30%

20. 03. 2012

Subjekty:

Fincentrum: zaveďme povinnou lhůtu před koncem fixace hypotéky!

Současná situace na trhu s hypotečními úvěry nahrává díky historicky nízkým úrokovým sazbám zvýšenému zájmu spotřebitelů o tzv. refinancování jejich úvěrů na bydlení. Možnosti převést svůj hypoteční úvěr k jiné bance za lepšími podmínkami však využije jen malá část spotřebitelů. Jedním z nejčastějších důvodů je nedostatek času na změnu financující banky.

„Nízká míra využití možnosti refinancovat hypoteční úvěr na konci období fixace je dána především nedostatkem času pro jednání s jinými bankami. Informaci o konci fixace úrokové sazby a o nových podmínkách úvěru na další období získávají spotřebitelé pozdě. Mezi jednotlivými bankami jsou přitom v tomto ohledu významné rozdíly. Slušné banky tak doplácejí na ty chamtivé, “ uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Podobná situace platila do konce roku 2011 také na Slovensku. V rámci novelizace zákona o bankách zde však zákonodárci zavedli od 1.1.2012 povinnost informovat spotřebitele o blížícím se konci fixace a seznámit jej s návrhem nové úrokové sazby minimálně dva měsíce předem.

V rámci české legislativy bohužel takováto informační povinnost stanovena není a vše tedy podléhá pouze smluvnímu ujednání mezi konkrétní bankou a spotřebitelem.

„Věřím, že velmi jednoduchá úprava domácí legislativy pomůže spotřebitelům včas reagovat na změny trhu i na bankou navržené úpravy podmínek úvěru. Zlepšení možností refinancovat úvěr na bydlení přispívá ke snížení dluhové zátěže spotřebitelů a pomůže vyhnout se většinou nemístným poplatkům za předčasné splacení úvěru,“ doplňuje Petr Stuchlík.

Podobná úprava legislativy s cílem podpořit spotřebitele při snaze o refinancování hypotéky má také další opodstatnění – úroková sazba nabídnutá bankou spotřebiteli pro následující období fixace bývá ve většině případů vyšší, než jsou aktuálně nabízené sazby klientům novým, o které musí banka na volném trhu usilovat. Lze se přitom domnívat, že takto banky hřeší právě na nedostatek informací nebo času spotřebitele ke změně poskytovatele hypotečního úvěru.

Žádost o zvážení možnosti zavedení podobné regulace předalo Fincentrum v pondělí 19.3.2012 legislativnímu odboru Ministerstva financí ČR.