Úterý 22. června. Svátek má Pavla.

Evropské burzy zůstávají v depresi

Investice 27.06.2016 | 17:22 0 Komentářů

Minulý týden zažily akciové trhy černý pátek, přes víkend ale hlavy investorů příliš nevychladly. Nejistota z dopadů překvapivého výsledků britského referenda tak i dnes sráží především evropské akciové indexy, které ztrácí okolo 3 %. Investoři se zbavují zejména bankovních titulů a sektor padá o dalších 8 %. Největším propadákem jsou dnes akcie nízkonákladové letecké společnosti EasyJet (‑22 %) v reakci na varování, že Brexit sníží poptávku cestujících již během letošního léta. V nepatrném zisku jsou naopak některá defenzivní odvětví, jako potravinářství nebo farmacie.

Americké burzy jsou stejně jako v pátek o něco odolnější než ty evropské. Ani zámořské indexy se ovšem neubránily poklesu, který aktuálně dosahuje zhruba 2 %. Pod prodejním tlakem jsou stejně jako v Evropě hlavně banky (sektor –3,7 %), v červených číslech je i naprostá většina ostatních odvětví.

Pražskou burzu srazily mohutné výprodeje posledních dvou seancí na nejnižší úroveň od dubna 2009. Za dnešním pádem indexu PX o 3,6 % stál hlavně minimální zájem o akcie finančních společností Erste Group Bank (-7,7 %) a Vienna Insurance Group (-5,3 %). Pod velkým prodejním tlakem byly i zbývající velké emise. Z menších titulů naopak zaujaly 1,4% růstem akcie sázkové společnosti Fortuna.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik Komerční banky