Středa 16. června. Svátek má Zbyněk.

Evropské burzy dnes rostou skoro o procento

Investice 20.07.2016 | 17:55 0 Komentářů

Západoevropské akciové indexy dnes přidávají necelé 1 %. Nejvíce se daří technologickým (např. SAP +4 % po oznámení hospodářských výsledků nad odhady) a automobilovým akciím (Volkswagen vyskočil o 6 % díky informaci, že pololetní výsledky překonají očekávání). V červených číslech jsou naopak kvůli poklesu cen komodit energetické a těžební tituly.

Americké burzy zatím mírně rostou a hlavní indexy by tak opět mohly vylepšit své historické rekordy. V souladu s vývojem v Evropě se nedaří energetickému sektoru, lepší než očekávané výsledky hospodaření naopak pomohly k růstu akciím Microsoft nebo Morgan Stanley. Večer pak oznámí výsledky také například Intel nebo American Express.

Pražská burza dnes posílila o 0,7 %. Index PX táhly vzhůru hlavně finanční tituly, když trio VIG, Erste Group a Moneta Money Bank přidalo 1–1,5 %. K růstu pak z velkých emisí přispěly také akcie telekomunikační firmy O2 (dnes +1,4 %, posílily již popáté v řadě) a elektrárenské společnosti ČEZ (+1,1 %, dokonce devátý růst v řadě). Skoro o 4 % se naopak propadly akcie mediální CME.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik