Čtvrtek 23. května. Svátek má Vladimír.

Evropské akciové trhy dnes v obavách z italského referenda dnes klesají

Investice 02.12.2016 | 18:17 0 Komentářů

Akciové trhy v západní Evropě dnes v obavách z nedělního referenda v Itálii klesají. Střední a východní Evropa se s výjimkou maďarské burzy drží v mírných ziscích. Index Stoxx Europe 600 i přes snahu dohnat ranní propad dnes ztrácí do 0,5 % a zřejmě tak zakončí i celý týden poklesem. Jedinými sektory, které dnes rostou, jsou reality, které přidávají 1,1 %, utility a spotřební zboží posilují do 0,5 %. Z jednotlivých titulů dnes rostou nejvíce akcie britského realitního developera Berkeley Group Holdings, které v reakci na oznámený zisk nad očekáváními a zvýšení výhledu posilují o 8,5 %. Evropský trh dnes stahují ztráty finančních institucí (-1 %) a strojírenských skupin (-0,8 %. K největším propadlíkům dnes patří akcie britského výrobce leteckých a lodních turbín Rolls-Royce Holdings, které po oznámení propouštění klesají o 4 %.

Americké akcie dnes v reakci na smíšené informace o americkém pracovním trhu zahajují fluktuací kolem dvoutýdenního minima. Tvorba nových pracovních míst se sice v listopadu zvýšila a nezaměstnanost poklesla, avšak došlo k snížení počtu zaměstnaných a mzdy nečekaně poklesly a index S&P 500 tak pravděpodobně směřuje k prvnímu týdennímu poklesu od prezidentských voleb. Většina sektorů zatím mírně roste, když stejně jako v Evropě se nejlépe daří především realitním společnostem a utilitám, které posilují okolo 1 %. Snahu ostatních sektorů dnes zatím bojkotují pouze finanční instituce, které ztrácí 0,7 %. K výrazným titulům na obou pólech patří eBay s +4,3 % a Starbucks s –2,9%.

Dnešní mírný růst o 0,2 % bohužel nestačil pražské burze na smazání ztrát z první poloviny týdne a zakončila tak týden s 0,1% poklesem. K dnešním premiantům patřila především Komerční banka, která si v největším zobchodovaném objemu připsala 3,1 %. V ziscích jí dnes následovala Fortuna s 1,6 % a Pegas s 1,3 %. Na opačném pólu se nacházely v malém objemu zobchodované akcie společností CME se ztrátou 2 % a společnosti Erste Group, Philip Morris, Unipetrol a Stock Spirits, jejichž akcie klesly o 1 – 1,3 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Komerční banka