CZK/€ 24.940 -0,26%

CZK/CHF 25.553 -0,17%

12. 02. 2015

Členové ČLFA loni poskytli klientům 135 mld. Kč,

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v roce 2014 prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 135,3 miliardy korun, to je o 9,6 % více než předloni. Celkové pohledávky ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci loňského roku 251,99 miliardy korun.

„Finanční prostředky poskytnuté členy ČLFA výrazně přispěly k loňskému oživení ekonomiky. Zejména malým a středním firmám umožnily realizaci jejich ambicióznějších plánů,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 45 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 135,3 miliardy korun bylo 98,35 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 36,95 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA loni uzavřely 1 042 002 nové leasingové a úvěrové obchody a na konci roku spravovaly 2 015 407 aktivních smluv.

Po celý rok 2014 rostl objem leasingových kontraktů, který v době recese naopak výrazně klesal. Objem leasingu movitých investic realizovaných členy ČLFA loni meziročně vzrostl o 17,1 % (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 42,13 miliardy korun. Podíly finančního a operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře zůstaly stejné jako v roce 2013: na finanční leasing připadlo 56,3 %, na operativní 43,7 %.

Podobně jako leasing určený firemní klientele loni rostly i podnikatelské úvěry – členové ČLFA jejich prostřednictvím poskytli 40,03 miliardy korun, což značí meziroční růst o 15,7 % (také zde jde o data za patnáct vedoucích společností).

Růstový rok má za sebou rovněž factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se loni meziročně zvýšila o 13,2 % na 155,12 miliardy korun.

Po dlouhé době loni vzrostl i leasing nemovitostí, který se u nás dlouhodobě vyrovnává se specifickými nepříznivými daňovými podmínkami. Loňské oživení na realitním trhu se promítlo do meziročního růstu leasingu nemovitostí o 59,4 %, avšak při nízkých objemech obchodů, které dosáhly 3,22 miliardy korun.

V roce 2014 vykázalo růst také financování domácností, i když ne tak razantní jako financování firem. Členské firmy ČLFA loni poskytly domácnostem 36,95 miliardy korun, to je o 2,9 % více než v roce 2013. Členové ČLFA přitom tyto obchody realizovali prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem.

Nejvíce kontraktů – jako každoročně – loni členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytli 62,93 miliardy korun, z toho 37,07 miliardy korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 41 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice.

Stále více soukromých osob při pořizování automobilu volí operativní leasing, který byl dříve spojován takřka výhradně s firemní klientelou. I pod vlivem silných marketingových kampaní loni tento produkt zvolilo 5172 domácností, zatímco o rok dříve jich bylo 3399.