CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

12. 04. 2024

Česko mělo loni nejnižší množství patentových přihlášek od roku 1995

V průběhu roku 2023 zaregistrovali domácí přihlašovatelé u Úřadu průmyslového vlastnictví ČR 465 nových vynálezů nebo technických řešení, což představuje rekordně nízký počet za téměř třicet let. Předchozí rok pak přinesl udělení nebo validaci celkem 454 patentů pro domácí subjekty a 4 979 pro zahraniční.

Mezi lety 2013 a 2023 došlo k výraznému poklesu počtu patentových přihlášek podaných domácími subjekty, a to ze 983 na 465. Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistik rozvoje společnosti ČSÚ poznamenala, že nejvýraznější pokles lze pozorovat u vysokých škol, které zaznamenaly úbytek na 66 patentových přihlášek v roce 2023 oproti 279 v roce 2013.

V roce 2023 převládali mezi držiteli patentů domácími subjekty podniky, které obdržely 240 patentů, což představuje více než polovinu z celkového počtu 454. Veřejné vysoké školy následovaly s 121 patenty, zatímco fyzické osoby a veřejné výzkumné instituce získaly 53 resp. 28 patentů.

Nejvíce platných patentů ke konci roku 2023 vlastnila společnost Škoda Auto a.s. (142), České vysoké učení technické v Praze představovalo největší zastoupení mezi vysokými školami s 198 patenty a Ústav organické chemie a biochemie AV ČR držel 27 patentů.

Patentová aktivita akademické instituce se odvíjí od několika faktorů. Jedním z nich je určitě vědecký obor, protože v řadě oborů se vlastně nepatentuje, zatímco v jiném, jako například v oblasti vývoje léčiv, je patent základní podmínkou další komercionalizace. Dalšími faktory jsou kvalita výzkumu – zásadní základ pro vznik vynálezů a potom samozřejmě funkční mechanismy transferu technologií, které vynález zachytí a o oblast duševního vlastnictví postarají. A nezbytnou podmínkou jsou dostupné finanční prostředky. Na ÚOCHB AV ČR máme to štěstí, že všechny uvedené podmínky jsou splněné,“ říká Martin Fusek, ředitel IOCB Tech, dceřiné firmy Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a dodává, že patentová ochrana je sice důležitá, ale samotný počet patentů nebývá tak důležitý, jako jejich kvalita, respektive kvalita nápadů.

V roce 2023 bylo prostřednictvím ÚPV ČR uděleno nebo validováno celkem 5 433 patentů, přičemž zahraniční subjekty získaly většinu (4 979). Karel Eliáš z oddělení statistik rozvoje společnosti ČSÚ zdůraznil, že Německo mělo nejvíce patentů validovaných v Česku (1 340), a Spojené státy se umístily na druhém místě s 771 patenty. V roce 2023 byly patenty pro území Česka validovány z celkem 63 zemí.

V roce 2022 podaly české subjekty celkem 1 085 patentových přihlášek u 38 zahraničních nebo nadnárodních patentových úřadů, přičemž tento počet v posledních letech stagnuje. Nejvyšší počet přihlášek (477) byl podán u patentového úřadu Spojených států, zatímco 220 přihlášek bylo podáno u Evropského patentového úřadu (EPO). Comparing s Rakouskem, kde bylo v roce 2022 podáno 2 383 přihlášek u EPO, to představuje zhruba desetinu. České vynálezy tak tvoří pouze malý zlomek z celkového množství podaných přihlášek u EPO.

Zdroj : ČSÚ, IOCB Tech