Pondělí 19. dubna. Svátek má Rostislav.

Běžný účet překvapivě v přebytku

Makro 13.08.2015 | 10:44 0 Komentářů

Červnový výsledek běžného účtu platební bilance příjemně překvapil. Namísto očekávaného deficitu způsobeného obvyklým odlivem dividend, se jeho přebytek vyšplhal na 13,2 mld. korun. Zásluhu na tom mají již zmíněné nižší dividendy, ale především jde o výsledek vysokého přebytku zahraničního obchodu se zbožím a službami. Úspěch českých exportních firem se tak zrcadlí v rostoucím kladném saldu běžného účtu, které za první polovinu roku dosáhlo téměř 122 mld. korun.

Vedle silného přílivu peněz do ekonomiky z titulu běžných transakcí narůstá v letošním roce balík peněz z fondů EU. Jen v červnu šlo podle údajů ČNB o téměř 48 mld. korun směřující přes kapitálový účet. Tato eura bude nejspíše centrální banka časem ve prospěch státu konvertovat do korun a zvýší si tím devizové rezervy. Ostatně tuto praxi, kdy klientské operace zřetelně navyšují úroveň devizových rezerv, je vidět už od začátku letošního roku.

Zatímco běžný i kapitálový účet vykazují silný příliv peněz do ČR, na finančním účtu je situace poněkud odlišná. Čistý příliv PZI není nijak oslnivý, což je mj. dáno tím, že peníze v rámci PZI míří zpět do zahraničí v podobě úvěrů matkám a sestrám. U portfolio investic je stále vidět silný zájem tuzemských investorů o zahraniční cenné papíry. ČR tak pokračuje v trendu vývozu úspor, které nemohou investoři umístit na malém a málo likvidním českém kapitálovém trhu. Tentokrát ovšem došlo i ke zvýšení zájmu zahraničních investorů o tuzemské dluhopisy, o čemž v předstihu napovídal i vývoj výnosů státních bondů a sílící koruna.

Trend růstu přebytku platební bilance odrážející výbornou kondici české exportně orientované ekonomiky pokračuje i v letošním roce. Výsledkem by mohl být čistý přebytek – a tedy i příliv peněz do ekonomiky – odpovídající zhruba dvěma procentům HDP.

Petr Dufek
Investiční výzkum
Československá obchodní banka, a. s.