Pondělí 27. září. Svátek má Jonáš.

Americké akcie se rychle vzpamatovávají z letošního nejhoršího týdne

Investice 11.03.2019 | 16:42 0 Komentářů

Akciové trhy vstoupily do nového týdne optimisticky. Po ranním růstu asijských akcií si zisky z dnešního obchodování odnášejí i evropské tituly. Index Stoxx 600 hned v úvodních minutách přidával zhruba třetinu procenta, v odpoledních hodinách však své zisky znásobil zejména po zveřejnění amerických maloobchodních tržeb, které překvapily výrazně vyšším růstem a alespoň částečně rozehnaly obavy ohledně stavu největší světové ekonomiky. S výjimkou prodejců základního spotřebního zboží se dařilo všem sektorům v čele s informačními technologiemi.

Za velkou louží americký trh rovněž odstartoval růstem poté, co uplynulý týden byl vůbec nejhorší v tomto roce. Index S&P 500 roste o jedno procento, technologický Nasdaq si připisuje dokonce 1,5 %. Naproti tomu průmyslový Dow Jones přidává pouze 0,4 %, kde vyššímu růstu brání akcie Boeingu, které zareagovaly propadem o sedm procent na zprávy, že některé aerolinky omezují provoz letounů 737 Max po dvou haváriích. V rámci indexu S&P 500 se daří všem hlavním sektorům.

Pražský parket ve šlépějích západoevropských akcií nešel. Index PX uzavřel o 0,2 % níže, když dolů jej stáhly především akcie ČEZ, které odepsaly 1,1 %. Zprávou dne byla informace o tom, že valná hromada Kofoly odsouhlasila prodej polské společnosti Hoop Polska. Podrobnější informace Kofola nezveřejnila. Dle již dříve oznámených zpráv by kupujícím měl být polský výrobce minerálních vod ZMB Capital a cena transakce by měla činit minimálně 13 mil. EUR. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem dosáhl pouze 300 mil. CZK.

Miroslav Frayer
Komerční banka