Sobota 10. dubna. Svátek má Darja.

Air Bank vykázala za tři čtvrtletí oproti loňské ztrátě zisk 155,1 mil. Kč

Banky Air Bank 06.11.2014 | 09:55 0 Komentářů

Air Bank se výrazně přiblížila svému cíli zakončit ziskově svůj teprve třetí rok na trhu. Zatímco za loňská první tři čtvrtletí vykázala ztrátu 66,2 milionu Kč, letos už ve stejném období hospodařila se ziskem 155,1 milionu Kč. Air Bank tak díky rychlému růstu zřejmě skončí v zisku už o rok dříve, než původně jako banka stavěná na zelené louce čekala.

„Důležitým milníkem pro nás byl úspěšný start spotřebitelských úvěrů před dvěma lety, které jsou dnes tahounem růstu výnosů banky. Celkově se nám ale od začátku daří lépe, než jsme čekali, a to ve všech podstatných parametrech,“ říká Pavel Pfauser, finanční ředitel společnosti Air Bank.

Air Bank úspěšně rostla i v uplynulých dvanácti měsících. Počet klientů banky se ke konci září 2014 meziročně zvýšil o 58 % na téměř 295 tisíc. Objem vkladů vzrostl o 18 % na 52,3 miliardy Kč a výše úvěrového portfolia o 29 % na 25,5 miliardy Kč.

Z úvěrů rostly nejrychleji právě spotřebitelské úvěry, u kterých Air Bank začala jako první banka na trhu odměňovat klienty za řádné splácení. Celkový objem spotřebitelských úvěrů v portfoliu vzrostl ke konci září meziročně o 142 % na 4,6 miliardy.

Provozní výnosy Air Bank se ke konci září meziročně zvýšily o 77 % na 969,9 milionu Kč a provozní náklady o 24 % na 758,8 milionu Kč. Celková bilanční suma banky vzrostla meziročně o 21 % na 58,2 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 25 % na 4,5 miliardy korun.