CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

27. 07. 2015

AAA AUTO upozorňuje na nový typ mezinárodního podvodu s ojetými automobily

Přesně takový případ musel řešit největší středoevropský prodejce ojetých vozů AAA AUTO.„Dle našich smluv se vůz stává majetkem zákazníka až v okamžiku zaplacení celé kupní ceny. Pokud tedy za vůz zákazník nezaplatil, nepatří mu a podle kupní smlouvy ho nemůže ani právoplatně zastavit. Po zjištění tohoto protiprávního jednání jsme problém řešili ve spolupráci se slovenským věřitelem a notářem, který zástavu zapsal. Zástava nakonec byla po souhlasu věřitele vymazána. Na podvod jsme upozornili slovenskou notářskou komoru a na Slovensku jsme podali trestní oznámení,“uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.

Případ ilustruje značně netransparentní situaci na trhu ojetých vozidel ve střední Evropě a jeho rizikovost pro subjekty, které nemají dostatečné nástroje pro prověřování legality původu vozidel. „Jako obchodník s ojetými vozy s administrativním zázemím v  obou zemích a detailními znalostmi trhu a platné legislativy jsme schopni řešit i takto složité případy. Pokud by však na místě prodejce byla fyzická osoba, mohla by o vůz touto cestou i přijít, například při zabavení exekutorem. Proto bych znovu chtěla zdůraznit vysokou rizikovost prodeje a nákupu vozu „na ulici“ od soukromé osoby. Každému, kdo se chystá kupovat ojetý vůz, doporučuji trvat na písemné garanci vrácení peněz pro případ problému s legalitou původu vozidla v kupní smlouvě,“ zdůraznila Karolína Topolová
Zdroj : Tisková zpráva AAA Auto