CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

25. 10. 2012

2 komentáře

Bez peněz pro úvěr nelez

 


 

Koupě auta probíhá zpravidla uváženě a tak, že si člověk rozmyslí, jaký vůz potřebuje – a ten následně vyhledává v inzerci i v autobazarech. Některé životní situace ovšem člověka přivedou k potřebě koupě nového (třeba i ojetého) vozu naprosto neočekávaně. Stačí fatální porucha stávajícího vozu či autonehoda s klasifikací „totální škoda“.

Cena automobilu nového i ojetého je mnohdy vyšší než standardní likvidní rezerva domácnosti. A i když by rodinné rezervy na koupi stačily, není dobré se zbavit veškerých prostředků. Na řadu tak přichází zvážení úvěrových možností. Ale kam by člověk běhal, když mu autobazar zařídí úvěr do 20 minut? Ale pěkně popořádku…

Při prohlídce vozů v autobazaru lze snadno sáhnout po lepším automobilu, než na jaký stačí hotovost. Vůz je předveden, vyzkoušen, jsou slíbeny slevy či zimní pneumatiky zdarma… a spousta dalších neuvěřitelných možností. Cena automobilu se pod tíhou slev zmenšuje až na pozoruhodně nízkou a zákazník kývne. Přichází na řadu papírování. A ejhle.

Slevy a zimní pneumatiky jsou sice ve stálé nabídce, ale pouze pokud bude na automobil čerpán úvěr. Při platbě v hotovosti zapomeňte. Nevadí. Beztak jste si troufli koupit lepší vůz, než na jaký vám pohodlně stačí finance. Počítejme tedy úvěr.

Nechcete platit dlouho? Budiž. Jeden rok stačí na rozložení nečekaných výdajů. Probíhá první výpočet, z něhož vychází neuvěřitelné: roční splátka úvěru ve výši cca 65 tis. Kč vychází po záhadném výpočtu na cca 9 500 Kč. Při dotazu na RPSN je sdělena výše přibližně 44 %… kalkulátor České obchodní inspekce ovšem hlásí více než 200 %.

REKLAMA

Tip: Výpočet RPSN na stránkách ČOI

Nabízena je i alternativa. Dvouletá půjčka se splátkou cca 5 500 Kč. RPSN má vycházet přibližně 22 %. Česká obchodní inspekce na ni má ale jiný názor: RPSN převyšuje 110 %.

Zákazník neztrácí hlavu a klepe si na čelo. Tohle platit nebude. „V tom případě zaplatím celý vůz v hotovosti,“ oznamuje. „A jaká je vaše představa o půjčce?“ zeptá se prodávající. „Banky půjčují od 6,9 %, to nečekám, ale tak kolem 10 % RPSN je pro mě přijatelné.“ Po chvilce výpočtů navrhne klient měsíční splátku při ročním úvěru ve výši 5 700 Kč (RPSN podle ČOJ činí 9,95 %). Žena za přepážkou zavrtí hlavou: „To nepůjde… mohu vám ale nabídnout splátku 6 000 Kč měsíčně.“

Hle, ejhle. Z původní měsíční splátky 9 500 Kč na rok a 5 500 Kč na dva roky lze také vykouzlit 6 tis. Kč na rok? Dobrá… ale co kdyby se klient neozval? A nebo kdyby neměl možnost financovat vůz z vlastních prostředků? V takovém případě by si pořádně připlatil. Na to ostatně autobazar spoléhá.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Česká ekonomika a elektromobilita: Přínosy a výzvy pro vládu i soukromý sektor

Jakou roli v novém ekosystému dopravy sehraje průmysl zaměřený na elektrickou energii? S předpokládaným růstem poptávky po elektromobilech, jež budou cenově stále dostupnější a komfortnější, bude mít energetický průmysl konečně možnost vstoupit do dopravního sektoru. Tyto typy automobilů totiž budou představovat novou poptávku po elektrické energii.

Text: Filip Kučera

26. 07. 2023

Budoucnost automobilového průmyslu: Revoluce a vliv na dodavatele

Automobilový průmysl prochází zásadními změnami, ať už se jedná o autonomně řízená vozidla, či elektrifikaci. Co můžeme od nadcházející revoluce očekávat a jaký bude mít dopad na dodavatele? Automobilový průmysl prochází revolučními změnami, které pro dodavatele představují existenční hrozbu. Ti, kteří se zaměřují na hardware, se ocitli […]

Text: Filip Kučera

19. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jitule

    28 června, 2013

    náhodou, teď má ferratum na http://www.123fe­rratum.cz akci, že dávají 2000 prvním zákazníkům jako půjčku bez poplatku.

    Odpovědět

  • FRANKLIN SCOTT

    16 prosince, 2015

    Dobrý den, přátelé!!! Mé jméno je Mercy Chandler. chci svědčit o dobré úvěru Věřitele který ukázal světlo, aby mi po scammed o 3 různých internetových mezinárodní věřitele, všichni slibují, aby mi půjčku po provedení mně zaplatit spoustu poplatků, které přinášejí nic a činily k žádnému pozitivnímu výsledku. Ztratil jsem mého pevného vydělávat peníze, a to bylo celkem 4,000USD. Jednoho dne, když jsem byl procházení internetu, hledá frustrovaný, když jsem narazil na svědectví muže, který byl také scammed a nakonec dostal spojené s legit úvěr společnost s názvem Scott Franklin úvěr společnosti a e-mail (franklinosay­andescott@gma­il.com), kde se konečně dostal svůj úvěr, takže jsem se rozhodl obrátit stejný úvěr společnosti, a pak jim vyprávěl svůj příběh o tom, jak jsem byl scammed 3 různých poskytovatelů úvěrů, kteří si nic jiného, ​​než na kurzu mi víc bolesti. Vysvětluji společnosti poštou, a vše, co mi řekl, že to k pláči nic víc, protože jsem se dostat můj úvěr v jejich společnosti, a také jsem udělal správný výběr kontaktování. i vyplnil formulář žádosti o úvěr a pokračoval se vším, co bylo požadováno na mně a mému šoku jsem dostal výše úvěru ve výši $ 600,000.00 dolarů tímto velkým společnosti (Franklin Scott úvěr společnosti} spravuje pan Franklin Scott Boha, se bát ženu a tady jsem dnes šťastná, protože tato společnost mi dal půjčku, tak jsem dal slib mé vlastní, že budu i nadále svědčit na internetu o tom, jak jsem dostal můj úvěr. Potřebujete půjčku naléhavě? laskavě a rychle Zkontaktovat tuto velkou firmu nyní za Váš úvěr prostřednictvím e-mailu: franklinosayan­descott@gmail­.com on je laskavý povzbudit.

    Odpovědět