Úterý 28. září. Svátek má Václav.

40 % českých podnikatelů si někdy vzalo úvěr, nejčastěji si půjčují podnikatelé ve stavebnictví

Investice 06.10.2016 | 10:43 0 Komentářů

Výpadky v příjmech z neuhrazených faktur a ze sezónních prací nebo získání prostředků na nákup nového vybavení, to řeší čím dál víc podnikatelů čerpáním krátkodobých půjček. Vyplývá to ze statistik bank a úvěrových společností. Podle průzkumu agentury Ipsos pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT hodlá v dohledné době do rozvoje svého podnikání investovat 46 % českých a 55 % slovenských podnikatelů.

„Nejčastěji se na nás se žádostí o poskytnutí úvěru obracejí podnikatelé ze stavebnictví (21 %). Následuje skupina podnikatelů ve finančních službách a poradenství (18 %). Třetí nejvíc zastoupený obor je maloobchod a velkoobchod (15 %), nebankovní podnikatelské půjčky využívají i živnostníci v pohostinství a službách“ říká marketingová ředitelka úvěrové společnosti PROFI CREDIT Dana Hakavcová. Průměrný věk klienta – živnostníka je 39 let, ve více než polovině případů (61 %) se jedná o muže.

Podnikatelé si nejčastěji půjčují na provoz

Drobní podnikatelé a živnostníci si podle průzkumu společnosti Ipsos pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT půjčují nejčastěji na provoz  (21 %), každá pátá podnikatelská půjčka je na kancelářské nebo výrobní vybavení a 17 %  připadne na suroviny, zboží nebo materiál. Každý šestý podnikatel řeší úvěrem také překlenutí sezonního období. Podnikatelé si ve většině případů půjčují nárazově, když je zrovna třeba. Méně často než jednou za rok si vzali půjčku dvě třetiny živnostníků v Česku a na Slovensku.

Čtvrtina podnikatelů v bance úvěr nedostane

Typická výše půjčky je podle průzkumu okolo 225 000 Kč v Česku a 10 000 Euro na Slovensku. Praxe ale ukazuje, že problémem pro živnostníky a malé podnikatele není ani tak splácení úvěru, jako jeho samotné získání. S odmítnutím půjčky v bance se podle průzkumu setkala čtvrtina podnikatelů, řada z nich proto nakonec volí nebankovní úvěrové společnosti. „Bonitu klienta například posuzujeme podle obratu, nikoliv podle dosaženého zisku, což bývá často kámen úrazu. Úroky z půjček můžou podnikatelé využít jako daňově uznatelný náklad, což ale pětina z nich vůbec  neví. Z těch co to vědí, to více než třetina nevyužívá,“ upozorňuje Dana Hakavcová.

Mezi českými a slovenskými podnikateli panuje mírný optimismus vůči ekonomické situaci. Téměř polovina z nich očekává v příštích 12ti měsících nárůst ekonomiky. Naopak jen každý desátý se obává poklesu.

Tisková zpráva Profi Credit