Pátek 15. listopadu. Svátek má Leopold.

Ministerstvo financí si od stravenkového paušálu slibuje zjednodušení administrativy

Ministerstvo financí chce zavést stravenkový paušál už od roku 2021. V praxi by to znamenalo, že místo dosavadních papírových stravenek by zaměstnanci dostávali poměrnou část na bankovní účet. Alena Schillerová si od tohoto kroku slibuje snížení administrativní zátěže.

Návrh počítá s tím, že klasické stravenky by zůstaly v oběhu a společnosti by si mohly vybrat, jakou variantu zvolí. Manažer pražské pizzerie k tomu říká: „Stravenky celkově tvoří kolem těch třiceti procent. Lidé stravenky hodně využívají a my si s tím musíme poradit. Zabere to poměrně dost času, je nutné je rozdělit podle různých částek, od dvaceti korun po populární částku 118 korun. Také z nich strhávají velká procenta“.

Asociace hotelů a restaurací zjistila, že provize, kterou platí provozovatelé restaurací vydavateli stravenek činí nejčastěji šest procent z hodnoty poukázky. Výjimkou ale není ani desetiprocentní sazba. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek k tomu dodává: „Oni (restaurace) musí samozřejmě nejdřív ty stravenky vybrat, pak je někam poslat, vyměnit za peníze. Ten proces může trvat taky měsíc. Kromě administrativní zátěže potom platí ještě nějaký administrativní poplatek. Takže z pohledu technologií jsou papírové stravenky určitým anachronismem“.

Mluvčí rezortu Šárka Pavlasová doplňuje: „Zásadní nevýhodou systému stravenek a hlavním důvodem, proč je někteří malí zaměstnavatelé vůbec nepoužívají, je vysoká administrativa. Téměř čtvrtina – tedy jeden milion zaměstnanců – tento benefit dnes nevyužívá vůbec. Díky stravenkovému paušálu by na tento benefit mohli dosáhnout právě i ti zaměstnanci, kteří je v současné době nedostávají“.

Zdroj: irozhlas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.