CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Gola

25. 04. 2012

0 komentářů

Ztráta zaměstnání… raději s finanční rezervou

 


 

Samotná výše podpory v nezaměstnanosti je v Česku na první pohled vysoká, skutečnost však tak jednoznačná není. Délky podpory v nezaměstnanosti se liší v závislosti na věku. Pohybuje se od 5 měsíců do 11 měsíců. Jak vysoká je tedy podpora v nezaměstnanosti v Česku?  

  • 65 % z průměrného čistého měsíčního výdělku po dobu prvních dvou měsíců
  • 50 % z průměrného čistého měsíčného výdělku po dobu dalších dvou měsíců
  • 45 % z průměrného čistého měsíčního výdělku po dalších měsíců

Náhradový poměr (podpora v nezaměstnanosti v porování s čistou mzdou ze zaměstnání) se v Česku v případě nezaměstnanosti rovná procentní sazbě podpory. V jiných zemích tomu tak vždy není, protože podpora v nezaměstnanosti podléhá dani a povinným odvodům nebo se podpora v nezaměstnanosti počítá z hrubé mzdy.

Nejvyšší náhradový poměr v prvním měsíci nezaměstnanosti je v Lucemubursku a Portugalsku (přes 80 %). Nejnižší je v Austrálii, Novém Zélandu a Velké Británii (necelých 40 %).

Příjem nad 27 730 Kč = maximální podpora

Podpora v nezaměstnanosti se v Česku nezdaňuje a vyplácí se v čistém. Pro rok 2012 činí maximální výše podpory v nezaměstnanosti 13 761 Kč. Průměrná měsíční mzda v roce 2011 byla 24 319 Kč, což odpovídá čisté mzdě 18 823 Kč (dle výpočtu v roce 2012). Můžeme tedy říci, že maximální podpora v nezaměstnanosti odpovídá 73,1 % z průměrné čisté mzdy a 56,6 % z průměrné hrubé mzdy. Maximální podpora v nezaměstnanosti je v Česku v porování se západoevropskými zeměmi poměrně nízká. S touto skutečností musí občané s vyššími příjmy počítat.

  • Vůbec nejvyšší podporu v nezaměstnanosti můžou pobírat občané s velmi nadstandardními příjmy ve Francii (až 224 % průměrné hrubé mzdy), Nizozemí (až 111 % z průměrné hrubé mzdy) a Švýcarsku (až 101 % z průměrné hrubé mzdy). Naopak nejnižší maximální podpora v nezaměstnanosti je v Austrálii, Novém Zélandu, Velké Británii a Irsku.

Všichni občané s čistou mzdou ve výši 21 171 Kč a více dostanou maximální podporu v nezaměstnanosti ve výši 13 761 Kč (21 171 Kč x 65 %). Bezdětný občan musí mít hrubou mzdu nejméně 27 730 Kč, aby měl čistou mzdu ve výši 21 171 Kč.

REKLAMA

Být nezaměstnaný není snadné

Nárok na podporu v nezaměstnanosti není v členských zemích EU samozřejmostí. Občané musí splnit potřebnou dobu pojištění.

  • V Nizozemí dostane podporu v nezaměstnanosti pouze ten, kdo v předchozích 39 měsících 26 týdnů pracoval, ve Velké Británii 2 roky z posledních 3 let, v Lucembursku 26 týdnů během posledního roku. V Česku je zapotřebí získat rok pojištění v posledních dvou letech. Kdo nezíská potřebnou dobu pojištění, ten nemá na podporu nárok.

I občané, kteří splní zákonné podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, však musí počítat s tím, že být nezaměstnaný není rozhodně snadné ani v Česku. Proč?

  • V první řadě mají občané mladší 50 let nárok na výplatu podpory v nezaměstnanosti pouze po dobu 5 měsíců. Při delší nezaměstnanosti mají občané nárok pouze na sociální dávky, na které průměrná domácnost nedosáhne. V mnoha západoevropských zemích je nárok na podporu v nezaměstnanosti 12 měsíců.
  • Dále je podpora v nezaměstnanosti omezena maximální částkou. Čili u vyšších příjmů (třeba 50 tisíc Kč) je potřeba počítat se značným finančním propadem, což může být při splácení hypotéky či leasingu problém.

Při finančním plánováním počítejme s rezervou

Všechny zodpovědné domácnosti by měly s případnou krátkodobou nezaměstnaností počítat a zahrnout ji do svých finančních produktů tak, aby měly částku ve výši alespoň 4 měsíčních platů rychle k dispozici. Dobré je mít v rozpočtu vždy rezervu na nečekané výdaje. Mezi nečekané výdaje patří i období nezaměstnanosti jednoho z manželů.

„Železná“ rezerva by měla být ve výši alespoň 4 měsíčních platů. Rozumné je mít tyto peníze vázané tak, abychom je mohli v případě ihned čerpat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Odolnost, refinancování a riziko recese – investiční výhled na čtvrtě čtvrtletí

Trhy zatím prokázaly odolnost vůči hrozbě recese. Není však zdaleka jisté, že tomu tak bude i nadále. Poslední čtvrtletí bývá předzvěstí toho, co přinese rok následující. Společnost Fidelity International nastiňuje tři témata, která budou provázet trhy na cestě do roku 2024.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Komentář: Americké mezipřistání, desetina spotřebitelů nebude schopna splácet své závazky

Larry Summers z Harvardské Univerzity, bývalý člen Obamovy administrativy, nedávno prohlásil, že s řízením inflace v USA je to jako s letadlem: jde o to, aby nedosedlo příliš tvrdě (recese), ale aby ani nepřeletělo přistávací ranvej (pokračující vysoká inflace). Aby na ni jen měkce dosedlo (plynulý přechod do další fáze ekonomického […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 08. 2023

Kompletní souhrn změn ve státní sociální podpoře, pomoci v hmotné nouzi nebo důchodech

Projděte si přehled všech novinek pro rok 2023 z oblasti státní sociální podpory, pomoci v hmotné nouzi důchodů, příspěvku na bydlení, zvýšení minimální mzdy nebo zefektivnění lékařské posudkové služby. V roce 2023 bude vyhlášeno také několik výzev, jejichž prostřednictvím je možné získat dotace z evropských prostředků na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 12. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *