CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

12. 01. 2016

1 komentář

Zlato v roce 2016: Bude spaseno Čínskou burzou?

 


 

Zlato je navzdory vysoké volatilitě považováno za uchovatele hodnoty. Nejde ale o to, že by si neustále drželo svou cenu. Nikdo neví jakým směrem a jak rychle se bude cena drahých kovů v nejbližších dnech vyvíjet, ale lze předpokládat, že stejně jako předchozích 6 000 let budou drahé kovy a mince z nich vyrobené „rozumným uchovatelem hodnoty“,“ uvedl střízlivě Petr Macák, majitel společnosti ERTmince.

Jisté je, že lidé ke zlatu tíhnou. Je pěkné, dokáže udělat radost a stejně jako peníze v lidech vyvolává pocit bohatství. Navíc nerezne a díky tomu může skutečně přečkat věky. Lidé zlato vyhledávají především v dobách nejistoty, neboť když „všechno zkrachuje“, zlatá cihla bude stále zlatou cihlou. A ta se dá snadno přenést, kam bude potřeba. I proto v dobách nejistoty cena zlata stoupá do nebeských výšin. Můžeme se těšit na další strmý růst žlutého kovu?

„Za vítěze novoročního „rudého“ týdne tak můžeme považovat zlato, které prvně od loňského listopadu pokořilo v minulém týdnu psychologickou hranici 1 100 USD za trojskou unci,“ hodnotil výdledek prvního obchodního týdne Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny.

Zda ale bude zlato vítězem i celého roku 2016, bude nepochybně také záviset na vývoji na akciových trzích a na tom, zda se udrží nejistota z úvodu letošního roku. „I finančník George Soros na konferenci konané minulý týden na Srí Lance řekl, že současná situace mu připomíná začátek krize z roku 2008 a investorům radí obezřetnost. Zatímco světové akciové trhy tehdy prožily kolaps, během tří krizových let ceny zlata stouply téměř na dvojnásobek,“ soudí Kamil Kresta s tím, že podle jeho názoru má zlato velmi dobré vyhlídky.

Průměrné náklady na výrobu stříbra se odhadují zhruba na 17 $ a u zlata kolem 1 150 $ za unci. Dnes se ale tyto drahé kovy prodávají za mnohem nižší cenu, než jsou jejich celkové průměrné náklady. Pro mnoho producentů je to velmi neekonomické a přináší řadu problémů. Již dnes řada z nich prodává každou unci se ztrátou. Tato situace může mít pak za následek, že v roce 2016 budou primární producenti zlata a stříbra dodávat na trh menší množství produktů,“ uvádí Jakub Petruška, investiční analytik Zlaťáky.cz.

REKLAMA

Podle Jakuba Petrušky bude po zlatě i vyšší poptávka: Nižší ceny v uplynulých 4 letech byly velkým tahounem poptávky. Ceny pohybující se trvale výše budou inspirovat i poptávku na straně nově příchozích, jak jsme mohli vidět během posledního býčího cyklu v letech 2009 – 2011. Pouze neměnící se a vázaná cena vede obvykle k apatii u investorů.“

Zlato může být součástí investičního portfolia. Nesmí být ale jeho hlavní částí. Má řadu nevýhod: Nepřináší žádné výnosy v průběhu jeho držby, jako nesou např. akcie v podobě dividend nebo dluhopisy v podobě úroku, naopak s sebou neodmyslitelně nese náklady na držbu. Buď investor do zlata musí vybavit svou domácnost bytelným sejfem a doufat, že ho nikdo nevykrade, nebo si zřídit bankovní úschovu, která (stejně jako sejf) není zadarmo.

Osobně bych držel fyzické zlato nejlépe v bankovním depozitu v alpské zemi se silnou armádou a neutralitou prověřenou mnoha světovými válkami,“ uvedl v rozhovoru pro Investujeme.cz Martin Kovář, zemský ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum, který běžným klientům zlato jako investici rozhodně nedoporučuje: „Zlato je podle mého názoru vhodné pouze pro dolarové milionáře jako doplněk širšího investičního portfolia.“

Při investici do zlata je také třeba počítat se skutečností, že jeho cena kolísá. Drobní investoři si to přitom často neuvědomují. Koupí-li akcii či podílový list, sledují pečlivě jeho hodnotu a jsou nešťastní pokaždé, když zakolísá a klesne. U zlata vidí pouze fyzický kov a to, že jeho cena klesá, si tolik nepřipouštějí.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin Kopáček

    15 ledna, 2016

    No trošku pány poopravím: Produkční cena stříbra je mezi 8–11$, produkční cena zlata je 800–950$. Rozdíl je ve vydatnosti dolu, hornině, atd. Relativně nejlepší u stříbra je produkce coby beiprodukt při výrobě mědi… Martin Kopáček, SILVERUM s.r.o.
    http://www.silverum.cz

    Odpovědět