CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

19. 07. 2012

8 komentářů

Zkontrolovat finanční plán? Ne, děkuji…

 


 

Kontrola finančního plánu navrženého finančním poradcem nepatří v Česku mezi běžně nabízené služby. Setkal jsem se s ní pouze u několika menších finančně poradenských společností zabývajících se především placeným finančním poradenstvím. Důvodem omezené nabídky je zřejmě především slabá poptávka – lidé o takovou službu nejeví příliš zájem.

Na serveru Investujeme.cz jsme vyvěsili anketní otázku „Kolik byste byli ochotni zaplatit za prověření finančního plánu sestaveného finančním poradcem?“. Zdaleka nejčastější odpovědí bylo „nic“. Zvolilo ji rovných 65 % hlasujících. Na druhou stranu, tak pesimistický závěr to není. Vždyť 35 % hlasujících vyjádřilo svou ochotu za kontrolu finančního plánu zaplatit.

Tabulka 1: Kolik byste byli ochotni zaplatit za prověření finančního plánu sestaveného finančním poradcem?

 

Podíl hlasů

Nic

65%

Do 500 Kč

4%

500 až 1 000 Kč

3%

1 000 Kč až 2 500 Kč

15%

2 500 Kč až 5 000 Kč

7%

5 000 Kč až 10 000 Kč

1%

10 000 Kč a více

4%

Celkem

           290   

Zdroj: Investujeme.cz

Sestavit dobrý finanční plán je nepochybně náročnější než takový plán zkontrolovat. Ale o kolik? Finanční poradce si za sestavení finančního plánu může odnést i 20 tis. Kč[1]. Za jeho kontrolu vyjadřují čtenáři Investujeme.cz ochotu zaplatit nejčastěji mezi 1 000 Kč a 2 500 Kč, tedy přibližně 1/10.

Tabulka 2: Kolik jsou ochotni za kontrolu plánu zaplatit lidé ochotní platit

 

Podíl hlasů

Do 500 Kč

11%

500 až 1 000 Kč

10%

1 000 Kč až 2 500 Kč

44%

2 500 Kč až 5 000 Kč

19%

5 000 Kč až 10 000 Kč

4%

10 000 Kč a více

13%

Celkem

        101   

Zdroj: Investujeme.cz

Pak se ještě nabízí otázka důvěryhodnosti „kontrolora“. Jak najít někoho, kdo provede skutečnou kontrolu nastavení finančního plánu s ohledem na potřeby klienta a nikoli pouze formální kontrolu s cílem inkasovat honorář? Navíc aby byl dostatečně objektivní a soudný… shodit finanční plán jiného poradce dokáže každý schopnější rétor, zejména pokud se klient ve financích a finančních produktech příliš neorientuje.



[1] Viz např. Martin Nejedlý: Vysoké výdělky při kvalitním poradenství, 6. 4. 2010, Investujeme.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Podvedená klienta AWD

    30 července, 2012

    Tak to je docela problém. Když si někdo nechá vytvořit finanční plán od poradce, nepředpokládá, že bude špatný, jinak by si přece nenechal od poradce vůbec radit. Kromě toho nemá tušení, že uvedená služba existuje, a poradce mu takovou informaci samozřejmě nedá, zpochybnil by tím své poradenství! Finanční portály začne běžný člověk pročítat až poté, co se napálí, a to už je většinou pozdě. Takže jak z toho ven?

    Odpovědět

  • Petra

    30 července, 2012

    To jste zase vy ? Pořád ta samá podvedená klientka AWD ? Není vám to už blbý ? Už jste tím trapná. Nějak nechápu vaši aktivitu, máte pocit, že se tím doberete peněz, o které jste „údajně“ přišla podvodem poradce z AWD ? Odpovím za vás, ne !!!

    Odpovědět

  • viglib

    31 července, 2012

    tedy nechci se te klientky nejak zastavat, ale neda mi to. co je vam do toho? mne prijde sympaticke, ze je vytrvala. ceskym znakem je stazeni ocasu a mavnuti rukou nad tim, kdyz za sve penize nedostanete to, na co mate narok. to vede akorat k presne opacnemu efektu – jeste drzejsimu chovani podvodniku. a ikdyz se tato dama nedomuze sveho, jiste awd nepotesi, az google zacne indexovat jeji nick a vracet ho tem, co hledaji awd nebo temata o financnim poradenstvi obecne.

    Odpovědět

  • Honza

    31 července, 2012

    Milá Petro, domníváte se, že je lepší věřit nastavení finančního plánu dvacetiletých poradcům, kteří jsou nezdělaní v oblasti finančních produktů? Dobrých poradců lze na českém trhu na prstech jedné ruky napočítat. Domnívám se, že kontrola finančního plánu by neměla být pouze povinnost klienta ale profesní zájem poradce takovou službu doporučit.

    Odpovědět

  • Původní kolemjdoucí

    1 srpna, 2012

    Ano, já svým klientům říkám, že pokud mají pochybnosti, ať si nechají zkontrolovat plán někým jiným a potom budeme výsledky s tím kdo ho kontrolovat konfrontovat (už tu zazněo, že to může být výsledkem mnohahodinového rozhovoru s klientem, což kontrolující neudělá). Asi tři tohle udělali, kontrolující konfrontovat své závěry odmítl a konstatoval, že pláne je OK.

    Odpovědět

  • viglib

    30 července, 2012

    Jeste jeden problem…co s tim, kdyz kontrolor rekne, ze plan neni v poradku? Ve vetsine pripadu totiz neexistuje to jedno spravne reseni. Tedy i kdyby kontrolor mel jiny nazor, nez puvodni poradce, tak to neznamena, ze je ten plan nutne spatne. A co s tim pak? Nejlepsi kontrolor je vzdelany klient.

    Odpovědět

  • tla

    30 července, 2012

    Navic prezentovany plan muze byt vysledek mnoha hodin rozhovoru s klientem a duvody pro to ktere vysledne doporuceni nemusi byt zrejme na prvni pohled. V tom pripade by kontrolor musel s klientem stravit cas, ktery se mu za castku klientem stravitelnou nevrati. Podle me je to slepa ulicka a kdyby neco takoveho mohlo fungovat jako samostatna sluzba, tak uz bychom jim hojne vyuzivali a nemuseli bychom psat clanky o tom, zda kontrolovat nebo ne.

    Odpovědět

  • Puma Running Shoes

    31 července, 2012

    Every Olympics, are to create opportunities for the legend, happy and trends.2012 London Olympic Games, we will soon usher in a new round of pleasure and the birth of the trend.In such a movement and the trend of the season, the internationally renowned dynamic lifestyle brand PUMA is about to lead us to witness the legendary year, immortal name, the records of glory and eternal trend with.Love sports, you should also followed the trend, put on the movement and trend of the elements in one equipment: Year of event, the wall style, the rings shape of the season after the individual design elements, while enthusiastic about sports and the trend of dress, how can you miss this catch up with enthusiasm, to create opportunities for pleasure and fashion?
    http://www.pu­marunning-golfshoes.com/ Puma Running Shoes

    Odpovědět