CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

29. 03. 2023

0 komentářů

Můžete využít základní daňovou slevu i při pobírání starobního důchodu?

 

Základní daňová sleva je daňová sleva, na kterou má nárok každý poplatník daně z příjmu. Jak už ostatně vyplývá z názvu této slevy. Je určena pro každého poplatníka a je možné ji využít měsíčně nebo jednou ročně. Jaké jsou podmínky pro využití této slevy a jak funguje, když jste ve starobním důchodu?

Loading



 

Základní daňová sleva na poplatníka

Sleva na dani je ve výši 30 840 Kč za rok, to je 2 570 Kč měsíčně. Je jen na poplatníkovi, jak tuto slevu uplatní. V zásadě má dvě možnosti. Může u zaměstnavatele podepsat daňové prohlášení (růžový papír) a slevu bude uplatňovat při výplatě každoměsíční mzdy ve výši 2 570 Kč. Nebo může použít tuto slevu jednou ročně a to buďto v ročním zúčtování daně u zaměstnavatele, nebo tuto slevu použije v daňovém přiznání. Při použití jednou ročně má nárok na celou slevu ve výši 30 840 Kč.

Základní pravidla pro použití základní daňové slevy:

  • Na tuto slevu na dani má nárok každý poplatník, tedy i osoby pobírající důchod.
  • Je nutné mít zdanitelné příjmy. Pokud poplatník nemá příjmy podléhající dani z příjmu, tak nemůže slevu uplatnit.
  • Základní sleva na poplatníka nemůže jít „do mínusu“, tedy podobně jako daňové zvýhodnění na děti, při použití základní slevy na poplatníka nevzniká nárok na daňový bonus.
  • Základní sleva ale může přinést tzv. daňovou vratku, tedy při použití jednou ročně vrátí poplatníkovi zálohy na daň z příjmu, které zaplatil během daňového období, a to až do výše základní slevy na dani.
  • Nárok na základní slevu není třeba nijak dokazovat.

Kdy může osoba pobírající důchod využít základní daňovou slevu?

Starobní důchodci tedy mají nárok na základní daňovou slevu bez omezení. A tento svůj nárok nemusí nijak dokazovat. Musí ale splnit podmínku toho, že budou mít zdanitelné příjmy. Zdanitelné příjmy je možné mít například ze zaměstnání, z podnikání, z pronájmu, z prodeje cenných papírů nebo z jiných investic.

Starobní důchodci tedy nemají nárok na žádnou speciální slevu na dani, která by byla spojena s vyplácením starobního důchodu. Neexistuje něco jako sleva na důchodce. Tato daňová sleva je běžnou základní slevou na poplatníka, na kterou má nárok každý. A není třeba ji dokazovat.

Poplatník v důchodu ale může mít nárok i na další daňové slevy a stejně tak má i nárok na daňové odpočty, pokud tento svůj nárok prokáže. Starobní důchodci si tak můžou v daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování daně uplatnit například také:

REKLAMA

  • daňovou slevu na invaliditu,
  • daňovou slevu na ZTP/P,
  • daňovou slevu na manžela/ku bez zdanitelných příjmů,
  • na zastavenou exekuci,
  • daňové odpočty (hypotéky, dary, životní nebo penzijní připojištění…).

Jak se uplatňuje základní daňová sleva?

  • Pro uplatnění každý měsíc je třeba podepsat u zaměstnavatele prohlášení poplatníka k dani. Tam zadáte, které slevy chcete uplatňovat každý měsíc. Pro uplatnění slevy na invaliditu nebo na ZTP/P musíte dodat na mzdovou účtárnu doklad o nároku na tyto slevy. Nárok na základní slevu na poplatníka není nutno dokazovat.
  • Při uplatnění jednou ročně je nutno podepsat roční zúčtování daně ve mzdové účtárně, nebo podat daňové přihlášení. Ani tady není nutno prokazovat nárok na základní slevu na poplatníka.

Při výpočtu celkové daně z příjmu u poplatníka se poté postupuje následně:

  • Sečtou se všechny zdanitelné příjmy (OSVČ, zaměstnání, DPP, DPČ, pronájem…).
  • Od těchto příjmů se odečtou nezdanitelné položky (hypotéka, dary, penzijní a životní…).
  • Dostanete daňový základ.
  • Daň z příjmu je 15 %, příjmy vyšší než maximální vyměřovací základ se daní 23% sazbou.
  • Od vypočtené daně z příjmu se odečítá základní daňová sleva a další slevy na dani.
  • Výsledkem je povinná daň.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Daňové přiznání

Daňové přiznání 2023: povinnosti starobního důchodce

Pro starobní důchodce platí, že nemusí podávat daňové přiznání. Daň z příjmu se totiž ze starobního důchodu neplatí. Pokud má ale osoba pobírající starobní důchod i jiné příjmy, tak v řadě případů má také povinnost podat daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *