CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

22. 02. 2021

0 komentářů

Zachrání Draghi italskou ekonomiku?

 

V minulých dnech se vlády v Itálii ujala nový kabinet. Šéfem vlády podporované řadou důležitých uskupení se stal ekonom a bývalý guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi. Mezi jeho kompetence bude patřit i rozdělení dvousetmiliardového záchranného balíčku, který by měl pomoci pandemií zasažené ekonomice a také k modernizaci. Jako „zachránce eura“ bude samozřejmě těsně spolupracovat institucemi Evropské unie.

Loading



 

Itálie má opět novou vládu. V rozbouřené ekonomické i politické situaci Giussepe Conteho nově nahradil celoevropsky známý ekonom Mario Draghi, který v minulosti řídil Evropskou centrální banku, ale s praktickou stranickou politikou žádné zkušenosti dosud neměl. V době, kdy se na posty šéfů vlád fronty nestojí, ho podpořila výrazná většina tamějšího parlamentu, včetně velkých stran. Draghiho úkol je jasný – vyvézt zemi z vleklé krize způsobené globální pandemií.

„Supermario“, jak bývá v médiích přezdíván, se zdá být správným typem politika pro krizovou dobu. Třiasedmdesátiletý ekonom je považován za důležitou postavu poslední ekonomické krize před více než deseti lety, kdy se evropský ekonomický projekt i měna dostávaly pod velký tlak. Tehdy Draghi prohlásil, že pro záchranu měny „udělá všechno“. Skutečnost, že nikdy nepůsobil v žádné volené funkci, by snad nemusela být na škodu. „Je to velmi sofistikovaný politik, kterého nelze omezit na roli bankéře,“ uvedl pro server Politico.eu italský politik Bruno Tabacci, jenž Draghiho zná přes třicet let. „Když člověk osm let řídí ECB, jedná s vedením Bundesbank a uspěje v záchraně eurozóny, co víc si přejete?“ Jako vysoký úředník se také účastnil bouřlivého děni v devadesátých letech. Krizové zkušenosti v jeho životopisu tedy nechybí.

Záchranný balíček

Aktuální situace, a to zdaleka nejen na Apeninském poloostrově, si každopádně také říká o zapojení krizových manažerů. Tím spíš, když vezmeme v potaz, že předchozí Conteho vláda padla kvůli neshodám ohledně záchranného balíčku. Itálie, která má aktuálně v Evropě druhé nejvyšší zadlužení veřejných rozpočtů, má v příštích měsících obdržet největší část z evropských peněz určených na obnovu. Celkově má dostat přes 200 miliard eur.

Vláda těžící z premiérova nadstranického a expertního profilu získala velmi pohodlnou podporu, a tak není překvapivé, že její program bude konsenzuálně laděný. Draghi již svůj ambiciózní program před parlamentem představil. Točí se samozřejmě kolem obnovy koronavirem zasažené ekonomiky. Financial Times uvedl, že je třeba „se postarat o ty, kteří nyní trpí, o ty, kteří přicházejí o práci nebo jsou nuceni ukončit podnikání“. Jinak by záchranný rozpočet měl posloužit k modernizaci země, digitalizaci a přesunu výroby k moderním a k udržitelným technologiím.

REKLAMA

Spolehnutí na Evropu

Nikoho asi nepřekvapí, že nová vláda vidí spojence v Evropské unii (i přesto ji ale podpořila i Liga Severu euroskeptika Mattea Salviniho). Budoucnost vidí Draghi v hlubší integraci. „Bez Itálie není žádná Evropa. Ale mimo Evropu je méně Itálie. Samota není suverenita,“ řekl podle britského deníku italským zákonodárcům.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *