CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Milan Vodička

23. 11. 2021

0 komentářů

XIXOIO – Vstupujete o své svobodné vůli? Pak je to OK

 

Foto: Shutterstock

Investice a upíři mají jednu věc společnou. Na začátku dostanete stejnou otázku – Vstupujete o své svobodné vůli? Zatímco v prvním případě při kladné odpovědi můžete svůj majetek rozmnožit, nebo o něj také přijít, ve druhém je to fatálnější a končí vždy stejně, tedy ztrátou krve.

Loading



 

Jak je to s nabídkou XIXOIO, která v rozsáhlé reklamní kampani láká na získání podílu v úspěšných firmách? Po prostudování dokumentů, videí, webových prezentací a stránek, ale i obdržených odpovědí máme několik poznatků, které je dobré před jakýmkoli zvážením této investice / neinvestice vědět. Finální rozhodnutí je ale na vás.

Hospodářské výsledky? Zeptáme se představenstva

První, co každého musí zajímat před tím, než do projektu / investice dá své peníze, by měly být hospodářské výsledky společnosti, byť v tomto případě nevkládáte peníze přímo do společnosti XIXOIO, ale do tokenu XIX. Výnos je ale vázán na ziskovost XIXOIO.

„Přesněji se jedná o podmíněné budoucí právo na podíl na zisku XIXOIO a.s., tj. čistém zisku XIXOIO a.s. dle účetní závěrky za dané účetní období, nerozděleném zisku minulých období a jiných vlastních zdrojů, o kterých by XIXOIO a.s. byla oprávněna rozhodnout, že mají být rozděleny mezi její akcionáře, a to za splnění určitých podmínek (především o rozdělení zisku rozhodla valná hromada XIXOIO a.s.),“ uvádí se na stránkách xixoio.com (odpověď na otázku: Jaký přesně vzniká token holderům nárok při nákupu tokenů XIX?). Tedy tyto informace jsou pro investory zcela zásadní.

Na webových stránkách společnosti XIXOIO ale informace o finančních ukazatelích nenajdete. Přesto, že společnost působí v ČR již od roku 2017. Na žádost o jejich poskytnutí odpověděl majoritní akcionář XIXOIO Richard Watzke naší redakci: „Můžeme. Pokud si to budete přát, předložíme vaši žádost představenstvu a dozorčí radě XIXOIO a jakmile získáme vyjádření, budeme vás informovat. Vyhovuje vám to takto?“

REKLAMA

Přáli jsme si. Po týdnu tříčlenné představenstvo zatím nerozhodlo. Proto dosud nevíme, jaké jsou výnosy společnosti, jaké náklady a jaký zisk. Jakmile redakce požadované informace obdrží, budeme vás informovat.

Cena? Tak třeba 7,20 Kč, nebo radši 9,03 Kč

To je hodně zajímavá záležitost. Jak se dočtete na stránkách xixoio.cz: „Token je digitální aktivum, které se dá nastavit podobně jako akcie nebo dluhopis. Vlastně obchodní smlouva, jen v digitální podobě. Když firma potřebuje kapitál, vydá tokeny. Token XIX (pozn.: tedy podstata tohoto textu) představuje podíl na budoucím zisku firmy XIXOIO. Od doby vydání jeho hodnota setrvale roste.“

Ještě na začátku minulého týdne společnost na webových stránkách uváděla, že hodnota tokenu XIX vzrostla o více než 500 %. Nyní už se jen dočtete, že: „Predikujeme, že jakmile se trh o těchto faktech dozví (pozn. redakce: myšleno prostřednictvím současné reklamní kampaně), vyroste hodnota Tokenu XIX do února 2022 minimálně o 81%.“

To je velké zhodnocení. Ale jak je to vlastně se stanovením ceny? Na to nám opět odpověděl Richard Watzke: „Index Tokenu XIX se vypočítává podle algoritmu, jež vychází z celkového capu/ nároku na výstavbu Blockchain Bankovního Ekosystému, jež je počítán na částku 250 MIO EUR. Celková částka je rozdělena na počet emitovaných Tokenu XIX a ty na tranše, jež jsou definovány objemem určeným k prodeji. Podle toho, jak je Token XIX měněn za kapitál se mění hodnota indexu. Hodnotu indexu také ovlivňuje kurz EUR/ CZK. Token XIX je transparentně zapisován na Blockchain Genesis.“

REKLAMA

Pokud už vám je jasné, jak se cena tokenu XIX stanovuje, vyhráli jste jackpot.

Investor, který vlastně není investorem, ale spotřebitelem

Hodně zajímavou listinou je smlouva o poskytnutí financování a převodu digitálního tokenu (včetně neoddělitelných podmínek). Dočtete se zde například to, že nabyvatel (tedy kupující tokenu XIX) je spotřebitel. Je to tedy stejné, jako byste si koupili pračku nebo televizi. Kupujete spotřební zboží nebo službu, nikoli investici. To se koneckonců ve smlouvě explicitně píše – „Nejedná se o kolektivní investování“. Proto můžete token vrátit (jen) v zákonné 14denní lhůtě od uzavření smlouvy. Poté už vám token zůstane (možná natrvalo).

Zajímavá je věta z přiložených smluvních podmínek: „XIXOIO je 100 % dceřinou společností ́ společnosti XIXOIO LTD., se sídlem 1 Kings Avenue, N21 3N Londýn, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, registrační číslo: 11013311. XIXOIO nedokáže ovlivnit budoucí postup mateřské společnosti (jediného akcionáře) zahrnující např. fúze, transakce, akvizice, nerozdělení zisku, prodej aktiv atd., mající případně negativní vliv na podnikání XIXOIO, jeho hospodářské výsledky a jeho schopnost plnit povinnosti vyplývající z Podmínek.“ Společnost je aktuálně ovládaná panem Watzkem, který by naopak měl být zárukou, že k žádným uváděným negativním vlivům nedojde.

Nebo jiná věta: „Cílem Projektu je vytvořit nový a inovativní produkt složený z řady dílčích služeb v rychle se měnícím a nejasném prostředí finančních technologií včetně digitálních aktiv a kryptoměn. Vzhledem k uvedenému, jakož i skutečnosti, že XIXOIO doposud nemá delší obchodní historii ani širokou základnu zákazníků, existuje vysoké riziko, že hodnota Tokenů bude výrazně kolísat, Projekt nedosáhne původních očekávání a dojde tak k částečné nebo úplné ztrátě investice Nabyvatele. Tokeny jsou proto určeny primárně osobám, které jsou schopny posoudit rizika spojená s předmětnou investicí.“

Kdo z vás taková rizika ale dokáže posoudit? Podobných vět lze v dokumentech XIXOIO dohledat více, například, že má společnost právo na jednostranné úpravy smluvních podmínek nebo že nabyvatel nemá právo rozporovat využití financí ze strany XIXOIO.

Smlouva úplně neodpovídá zákonu

Jak se lze dočíst ve smluvních podmínkách, obě strany, tedy nabyvatel i XIXOIO uzavírají smlouvu odvážnou. Co to konkrétně znamená? Strany se mimo jiné vzdávají práva domáhat se obnovení jednání o smlouvě.

Podle advokátní kanceláře Urban & Hejduk pomatuje občanský zákoník na ochranu spotřebitele jako slabší smluvní strany, kdy zakazuje, aby smluvní vztahy se spotřebiteli obsahovaly taková ujednání, která by (zjednodušeně) zakládala významnou nerovnováhu v právech a povinnostech stran v neprospěch spotřebitele. K takovým ujednáním se pak nepřihlíží, tj. je na ně pohlíženo jako na neplatná, resp. jako by nebyla. V konkrétním případě (a v celkovém kontextu smluvního vztahu) je pravděpodobné, že uzavření smlouvy jako odvážné by bylo posouzeno právě jako takové zakázané ujednání.

Ujednání, která jsou v neprospěch spotřebitele, je ale ve smlouvě více, například v podstatě nemožnost nabyvatele smlouvu ukončit jinak než z konkrétních důvodů stanovených ve smluvních podmínkách. „Je-li klient spotřebitelem, pak vyloučení možnosti odstoupení od smlouvy ze zákonných důvodů je zakázaným ujednáním, které nadto odporuje dobrým mravům“ uvádí advokátní kancelář Urban & Hejduk.

Co s koupenými tokeny?

Pokud se přeci jen rozhodnete token XIX koupit, vyvstává nová otázka. Co s nimi, pokud je potřebujete zpeněžit? Podle smluvních podmínek nemáte právo, aby je od vás společnost XIXOIO vykoupila. Sami si musíte najít někoho, kdo je od vás koupí a domluvit si cenu.

Podle Richarda Watzkeho se však pracuje na sekundárním trhu. „Dne 13. září 2021 jsme poslali ČNB další z kvalifikovaných dotazů, tentokrát na téma sekundární trh a interní burza. Máme vytvořený model, na základě kterého umíme tokenholderům zajistit likviditu. Máme připravené i technologické řešení. Blockchain Genesis a Coin GEN, na kterém je XIXOIO transparentně provozováno, již ČNB odsouhlasila formou odpovědi na námi položený kvalifikovaný dotaz. Jakmile získáme vyjádření, začneme realizovat také vše, co se týká sekundárního trhu.“

Jako předběžný termín spuštění sekundárního trhu uvádí Richard Watzke jaro 2022. Do té doby si zakoupené tokeny můžete vystavit a čekat na rozdělení potenciálního zisku XIXOIO.

 

Určitě by bylo možné věnovat se dalším aspektům této investice / neinvestice. Cílem tohoto textu je, aby si každý udělal svůj vlastní názor, rozhodně nemá odradit od zájmu o moderní vývoj světa – blockchain, tokeny, kryptoměny apod. Tím se vracíme na začátek. Vstupujete do XIXOIO o své svobodné vůli? Zisk nebo ztráta z tokenu XIX budou výsledkem vašeho rozhodnutí (pokud si jej koupíte).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *