CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

13. 04. 2021

0 komentářů

Výnosy z investic do sběratelských předmětů dokážou překonat i americké akcie

 

Foto: Shutterstock

Umění nejen povznáší ducha a zkrášluje naše okolí, stále častěji k němu upírají zraky i investoři v očekávání slušného zhodnocení. Dokážou ale sběratelské předměty naplnit toto očekávání? V určitém ohledu ano, jako investiční aktivum ale má svá specifika. Pokud nejste znalec nebo zkušený fanoušek, který se na trhu pohybuje řadu let, svěřte investice do sběratelských předmětů raději odborníkům. Podívejme se dnes konkrétně na oblast sběratelských předmětů, a jak si z pohledu investic stojí cenné mince a medaile.

Loading



 

Trh se sběratelskými předměty v loňském roce sice zaznamenal propad zhruba o 11 %. Za poklesem ale stojí logické faktory spojené s pandemií omezeným trhem, které nezadávají důvod k dlouhodobému poklesu průměru hodnot. Klíčovým faktorem byl posun od aukčního prodeje k soukromému.

Objemy všech prodejů, které byly veřejně draženy v Sotheby´s a Cristie´s poklesly o 26 %, resp. o 46 %, oproti roku 2019. Nadšení kupujících ale neochabovalo. Zatímco tradiční sběratelé směřovali svůj zájem k historickým kusům, vlna nových sběratelů přišpendlených v rámci lockdownů u obrazovek počítačů, se orientovala podle aktuálních trendů na sociálních sítích. Koronakrize se tak do oblasti investic do sběratelských předmětů promítla jen okrajově. Stejně jako u realit vnímají totiž investoři sběratelské předměty jako bezpečné aktivum a zároveň ochranu před inflační vlnou, kterou začínají vyhrožovat bankéři.

Umění i pro drobné investory

V posledním desetiletí zaznamenal trh sběratelských předmětů nárůst o 71 %. Specifický segment vzácných mincí a medailí pak nárůst o 72 %. „Od začátku tisíciletí jsou dokonce prvotřídní sběratelské předměty z hlediska výkonnosti při nulové korelaci silnější než americký akciový index S&P 500, když se ročně ceny unikátních sběratelských předmětů zvyšují v průměru o 8,5 %,“ vysvětluje Martin Jaroš, projektový manažer první české on-line investiční galerie Portu Gallery.

Ještě nedávno byly investice do uměleckých nebo sběratelských předmětů dostupné jen těm movitějším. Dnes se ale díky novým platformám určeným pro kolektivní investování může do nákupu cenného kusu zapojit i drobný investor s částkami v řádech jednotek tisíc. U českých investorů získává na oblibě například Portu Gallery, první česká on-line investiční galerie. Prostřednictvím ní mohli investoři získat podíl už na téměř třicítce unikátních předmětů počínaje automobilovými veterány nebo whisky, až po historické housle nebo vzácné poštovní známky či mince.

REKLAMA

Umělecké a sběratelské kusy patří do investičního portfolia

Právě z ranku vzácných mincí je i aktuální úpis Portu Gallery na medaili k dokončení Chrámu sv. Víta z roku 1929 v hodnotě 3 570 000 korun. Dalšími úspěšně realizovanými úpisy podobného ražení jsou zlatá svatební medaile Ferdinanda V. z roku 1831 nebo unikátní zlatá 25dukátová medaile z 18. století věnovaná Františkovi Lotrinskému, která je jediným světovým exemplářem.

V případě vzácných mincí a medailí jde většinou o raritní kusy, které byly již ve své době raženy v limitovaných sériích nebo jako originál. Specifické techniky ražby, ale i unikátní příležitosti, ke kterým byly vytvořeny, činí z těchto předmětů sběratelsky atraktivní kusy s dobrým investičním potenciálem,“ doplňuje Jaroš.

Podle něj je jednoznačným argumentem, proč zařadit umělecké a sběratelské kusy do svého investičního portfolia to, že mají nulovou nebo jen minimální korelaci s běžnými aktivy, jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti. Od začátku tisíciletí jsou sběratelské předměty z hlediska výkonnosti při nulové korelaci silnější než americký akciový trh.

Ruku v ruce s pozitivy je potřeba uvést i případné nevýhody investování do sběratelských předmětů. Mezi ty patří především nižší likvidita. Proto je vhodné, aby tyto předměty hrály v portfoliu spíše doplňkovou roli diverzifikačního a ochranného nástroje s podílem zhruba 5 až 10 %, u dynamičtějších investorů s delším investičním horizontem klidně i nižší desítky procent.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *