CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

20. 05. 2019

0 komentářů

Volby do Evropského parlamentu: Proč se zúčastnit

 

Často slýchám: „Politika mě nezajímá.“ Na to reaguji: „A jaké daně budeš mít, tě zajímá?“ Odpověď je zpravidla jednotná: „To samozřejmě ano.“ Jenže o daních a sociálních dávkách rozhodují politici, které si zvolíme.

Loading



 

Evropský parlament nemá tak široké pravomoci jako národní parlamenty jednotlivých členských států. Národní parlamenty mají mnohem větší dopad na národní legislativu – výši daní, sociálních dávek a obecně nastavení příjmů a výdajů rozpočtu. Má ale dostatečné pravomoci na to, aby ovlivnil dění i v České republice.

Navrhování směrnic a nařízení zůstává pouze doménou Evropské komise. Evropský parlament ji pouze může vyzvat, aby nějaké zákonné opatření navrhla. Následně ale směrnice a nařízení Evropský parlament schvaluje.

Evropský parlament také hlasuje o vstupu nových členů do Evropské unie. Bez souhlasu Evropského parlamentu se tak nemůže EU rozšířit. A opačně – při výstupu člena z Evropské unie hlasuje o podmínkách, za kterých k „rozvodu“ dojde. V současnosti je na pořadu Brexit.

Parlament také vyslovuje důvěru Evropské komisi, a pokud se na tom shodnou dvě třetiny volených zástupců, může Evropskou komisi také odvolat.

REKLAMA

Jedna z nejvýznamnějších pravomocí Evropského parlamentu je též schvalování rozpočtu Evropské unie. Např. pro rok 2019 počítá rozpočet EU s výdaji ve výši 148,7 mld. EUR, z nichž pouze 10 mld. EUR putuje na administrativu a správu. Zbytek peněz je určen na podporu nejrůznějších oblastí, z nichž nejvýznamnější jsou „inteligentní růst podporující začlenění“ (67,5 mld. EUR) a „udržitelný růst: přírodní zdroje“ (57,8 mld. EUR), pod kterým se skrývají i zemědělské dotace, které jsou stále jednou z nejvýznamnějších výdajových položek.

Je poměrně jednoduché si stěžovat na nejrůznější nařízení a směrnice, které komplikují život občanům i firmám. Jejich cílem je ovšem zpravidla zlepšit život, zvýšit transparentnost a posílit práva (a ochranu) občanů. To, že se občas cíl mine, je přirozené.

Jistě lze kritizovat neefektivní využívání peněz, které ze společné evropské pokladny do České republiky plynou[1]. Ovšem jsme součástí Evropské unie, a tudíž i my můžeme tento nadnárodní rozmanitý celek spoluvytvářet.

Evropský parlament začínal jako poradní orgán. Postupem času ovšem nabyl pravomoci, které mají svůj význam. A stejně jako v národním parlamentu může být politická strana zastupující konkrétní názorový proud přehlasována, nemusí ani zvolení zástupci v Evropském parlamentu prosadit svůj názor. Ale o tom demokracie je.

REKLAMA

Politici rozhodují. Ekonomové mohou jen spočítat finanční dopady. Chcete více sociálních dávek, dotací, ochrany a jistot? Nebo nízké daně a propodnikatelské prostředí? A nebo se vrhnout do nacionalistické pasti a odříznout se od Evropské unie? I o tom se rozhoduje v nadcházejících volbách.


[1] V tomto směru je navíc černý Petr spíše na české straně. Konkrétní pravidla pro jednotlivé dotační okruhy vznikají na národní úrovni. Stejně tak jako výběrová řízení na konkrétní zakázky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Představujeme nejlepší evropské akcie

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *