CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024

0 komentářů

Představujeme nejlepší evropské akcie

 

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na ty akcie z masivního indexu Euro STOXX 600 s tržní kapitalizací přes 5 miliard eur, které si během pětiletého období vedly nejlépe.

Loading



 

Stručný přehled evropského akciového trhu

S trochou dobé vůle lze tvrdit, že se evropský akciový trh může pochlubit nejstarší dosud existující burzou. Amsterdamská burza cenných papírů, jejíž kořeny sahají do počátků 17. století, je všeobecně považována za nejstarší dějiště moderního obchodování s akciemi na světě.

Ale ať už s tím má pokročilý věk evropské burzy něco společného, nebo ne, nabízí index Euro STOXX 600 slušně diverzifikovanou skupinu obchodních společností pokrývající všech 11 sektorů GICS. V době vzniku tohoto článku měly v indexu největší zastoupení finanční instituce s více než 18 %. Mezi prvních pět sektorů patřily ještě průmyslové podniky, zdravotnictví, běžné spotřební zboží. Nejmenší zastoupení měly naopak reality s 1,3 %.

Tato diverzifikace stojí za povšimnutí zejména v kontextu rostoucího rizika koncentrace významných amerických indexů, o němž už nejednou psal hlavní akciový stratég Peter Garnry. Ve Spojených státech tvoří čím dál větší část indexů technologické akcie, takže při investování do těchto indexů čelíte stejným rizikům jako při investování do technologických akcií samotných.

Index Euro STOXX 600 se může pochlubit stejně dobrými výsledky jako většina indexů ve zbytku světa. Od prosince 2018 do prosince 2023 zvýšil svou hodnotu zhruba o 40 %. Indexy jako S&P 500 či Nasdaq sice měly v porovnání s tím v tomto pětiletém období vyšší návratnost, to ale do značné míry souvisí s již zmiňovanou rostoucí koncentrací technologických akcií, s níž se pojí i specifická rizika.

REKLAMA

Expozici v tomto indexu můžete získat prostřednictvím produktů jako např. iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF, Lyxor Core STOXX 600 ETF, či BNP Paribas Easy Stoxx Europe 600 UCITS ETF.

Výsledky za 5 let: Vznik největších evropských firem

Každý z 20 nejlepších akciových titulů vykázal od roku 2019 návratnost přes 180 %. Nejlépe si vedl Novo Nordisk s 433 %. Zároveň se stal Novo Nordisk nejhodnotnější evropskou obchodní společností, tedy firmou s největší tržní kapitalizací. Je zajímavé, že druhou nejhodnotnější firmou je společnost LVMH, která se na žebříčku firem s nejlepšími výsledky umístila až na 20. příčce. ASML, která získala druhou příčku, se stala čtvrtou nejhodnotnější firmou regionu, hned za společností Nestlé, jejíž 70% zhodnocení v průběhu 5 let znamená, že se do našeho seznamu vůbec nedostala.

Zmiňovaných 20 špičkových firem pochází z 10 různých zemí. Čtyři země mají přitom v tomto žebříčku po třech zástupcích. Těmi dalšími jsou Velká Británie, Francie a Švýcarsko. Itálie a Nizozemí mají v seznamu po dvou společnostech a Německo, Švédsko, Irsko a Belgie po jedné.

Zdroje: Bloomberg, Saxo a ChatGPT
Výsledky jsou vypočteny na základě následujících dat:        Index STOXX 600: Cena k poslednímu dni měsíce od prosince 2018 do prosince 2023. Jednotlivé akciové tituly z indexu STOXX 600: Cena k 1. lednu 2019 – cena k 9. lednu 2024. Uvedené fondy ETF byly vybrány na základě ratingu Morningstar a četnosti výskytů ve Sděleních klíčových informací na SaxoTraderGo za poslední tři měsíce.

Autor: Soren Otto Simonsen, hlavní investiční editor Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *