CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Veronika Hejná

19. 11. 2021

1 komentář

Usnadní hromadné žaloby situaci zákazníků Bohemia Energy?

 

Foto: Shutterstock

V důsledku ukončení dodávek ze strany společností ve skupině Bohemia Energy se řadě lidí zvýší náklady. Vláda v reakci na situaci opětovně schválila návrh zákona o hromadném řízení. Pomohou hromadné žaloby spotřebitelům?

Loading



 

Právní základ nároku na náhradu škody?

Podle informací společnosti LitFin, která sdružuje spotřebitele, jimž skupina skupiny Bohemia Energy entity oznámila ukončení dodávek, je právním základem nároku na náhradu vzniklé škody porušení smlouvy o dodávce elektřiny nebo plynu.

V té se totiž dodavatel zavázal, že za sjednanou cenu bude zákazníkům energii dodávat. Ukončením dodávek tuto smlouvu porušil a zákazníci byli nucení převést energie jinam (ať již přešli k dodavatelům poslední instance nebo si našli jiného smluvního dodavatele).

V důsledku vzniku nemalých rozdílů mezi cenou energií poskytovanou podle smlouvy ze strany Bohemia Energy a cenou u nového dodavatele vzniká podle zástupců LitFinu zákazníkům škoda. O tvrzeném porušení smlouvy a existenci nároku na náhradu škody bude muset rozhodnout soud.

Společný postup spotřebitelů

Aktuálně není možné, aby spotřebitelé v rámci řízení o náhradě škody uplatňovali své nároky společně. „Spotřebitelská organizace může dát maximálně návrh soudu, aby v zájmu spotřebitelů rozhodl, že nějaká společnost má přestat s porušováním spotřebitelských práv. Takový postup ale vůbec neřeší škodu, která spotřebitelům vznikla,“ vysvětluje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

REKLAMA

Ačkoliv je možné, aby soud řízení na základě řady dílčích žalob spojil, není jisté, že k tomu soudce přistoupí. Situaci by obrátilo i případné insolvenční řízení.

„Aktuální možnost společného postupu spotřebitelů bude záviset na tom, zda společnosti ze skupiny Bohemia Energy skončí v insolvenčním řízení či nikoliv. Možnost spojení více žalob v jedno řízení v případě civilních žalob existuje, nicméně je na úvaze soudce, zda spojení povolí,“ říká vedoucí právník Jan Eisenreich z advokátní kanceláře Pikes Legal.

Hromadné žaloby z pohledu spotřebitele: Úspora času a peněz

Pokud spotřebitel podá žalobu samostatně, musí zaplatit náklady soudního řízení, přičemž výsledek je nejistý. To může řadu lidí od soudních sporů odrazovat. Průzkum Sdružení českých spotřebitelů z roku 2019 ukázal, že až 82 procent spotřebitelů by se se svým nárokem k něčí žalobě připojilo.

Stihne-li parlament zákon o hromadném řízení schválit včas, jeho aplikovatelnost na situaci zákazníků Bohemia Energy závisí ještě na okamžiku účinnosti zákona.

REKLAMA

„Vliv na to, zda spotřebitelům zákon skutečně pomůže, budou mít i případné pozměňovací návrhy. Celý proces může navíc ovlivnit insolvenční řízení, na které by zákon o hromadném řízení vůbec nedopadl,“ doplňuje Jan Eisenreich.

Sama skupina Bohemia Energy uvádí, že v úpadku se nenachází, do hry ale může vstoupit insolvenční návrh některého z věřitelů.

Společnost LitFin oslovila zákazníky firem Bohenia Energy entity, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie, aby se svými nároky přihlásili. Nabízí profinancování soudního sporu výměnou za podíl na vymožené částce. Jde o tzv. litigační financování. Kdyby žalobce ve sporu neuspěl, náklady nese financují subjekt (jde o financování bez zpětného postihu). Odměnu ve formě podílu na vymožené částce tak žalobce platí pouze v případě úspěchu ve věci.

Návrh zákona o hromadném řízení a evropská směrnice

Proti zbrklému schválení staronového návrhu zákona o hromadném řízení se vymezila řada organizací. Například podle České leasingové a finanční asociace musíme návrh uvést do souladu s evropskou směrnicí, k jejímuž přijetí došlo až po vytvoření českého návrhu.

Také Česká bankovní asociace návrh kritizuje, obává případného zneužití institutu hromadných žalob v konkurenčním boji a vzniku „žalobního byznysu“.

Podle obou organizací lze situaci zákazníků Bohemia Energy nyní řešit s využitím existujících právních institutů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Hromadné žaloby: Financování

Hromadné žaloby se prodraží. Kdo zaplatí náklady?

Směrnici o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů mělo Česko transponovat do prosince 2022. Zákon o hromadném řízení se ale nachází teprve na počátku legislativního procesu. Jedním z největších problémů je otázka financování.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023

hromadné žaloby

Ministerstvo dokončilo návrh zákona o hromadných žalobách. Zvolilo princip přihlašování

Ministerstvo spravedlnosti dokončilo návrh zákona o hromadném řízení a v prosinci loňského roku návrh předložilo do připomínkového řízení. Závazek zavést do právního řádu členských států efektivní procesní mechanismus pro kolektivní soudní ochranu spotřebitelů přitom vyplývá z evropské směrnice, kterou mělo Česko transponovat do prosince 2022.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

03. 01. 2023

Lex Voucher a hromadné žaloby

dTest: Neférové cestovní kanceláře obcházejí sporný Lex Voucher

Některé cestovní kanceláře obcházejí takzvaný Lex Voucher, který jim umožňuje místo vrácení zaplacené ceny zájezdu vydat poukaz. Zákon už sám o sobě výrazně zasahuje do původní smlouvy, jakákoliv další omezení spotřebitelů proto nemají ospravedlnění. S řešením systematických pochybení cestovních kanceláří může pomoci chystaný zákon o hromadném řízení.

Text: redakce

02. 09. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Imrich Nemec

    21 září, 2022

    Dobrý den,
    pokud Bohemia Energy stále existuje tak je něco v tomto státě špatně. Měli jsme smlouvy které byli platné a smlouvy byli jednostranně vypovězeny bez jakékoliv náhrady a škoda m)nám jednoznačně vznikla. Stačí si jednoduchou matematikou spočítat cenu BE a současného dodavatele kterého koliv klienta, nehledě na vysoký rozdíl v omezené době kdy jsme byli u zákonného náhradního dodavatele. Mě to třeba stálo 40 000Kč nikdo nám nepomohl a BE vydělávala na 900tis klientech dlouhou dobu………………
    Společná žaloba je možnost jak domoci práva pokud v ČR existuje.
    Platit a soudit se měl také ERU mají své povinnosti které nesplnily !!!
    IN

    Odpovědět