CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Fejtek

03. 03. 2013

9 komentářů

Únor bílý, fondy stále sílí

 


 

Peněz na úspory není zas tak málo, alespoň u některých domácností. A fondy – že by se vracela (alespoň zčásti) ztracená důvěra? Něco na tom je… Nebo že by dostával Spořínek rozum? Vyloučeno! Takže zbývá jen něco mezi tím: úročení spořicích účtů klesá a část lidí možná alespoň trochu chápe, že zázraky se nekonají. I trhy se značně uklidnily a média alespoň polevila v neustálém chrlení jobovek.

Ke slovu tak opět přichází i ta zlatá střední cesta kompromisu zajištěných fondů. Po letech, kdy si z nich investoři jen vybírali (loni přes 7 miliard, celkem 16 miliard korun), začínají se k těmto produktům vracet. Jen za první dva letošní měsíce získaly 1,8 miliardy, tedy prakticky více než polovinu letošního přílivu.

Je tak zřejmé, že zajištěné fondy nejen absorbovaly pokračující odlivy z peněžního trhu, ale zčásti i peníze, které ještě donedávna kasírovaly dluhopisové fondy. Jejich obliba se mění jen postupně, podle toho na jak „dlouhou“ minulost se lidé dívají. I kdybyste jim kladivem do hlavy tloukli disclaimer o tom, že výnosy minulé nezaručují do budoucna ani kulový, nedají si říci. A minulý rok byla jejich labutí píseň tak vábivá, že jen těžko odolat – asi jako chrabrý Odysseus zpěvu Sirén. Situace se ale již viditelně mění a mnohé dluhopisové (ale i smíšené) fondy vykazují letos mínusy. Takže z lednových 700 milionů klesla jejich obliba na polovic. Naopak vzrostla přízeň ke smíšeným fondům, i když stále převažují ty konzervativní a bude jistě trvat, než si lidé uvědomí, že v nich lezou zas většinou do dluhopisů.

Ale budiž, je známo, že cca 10 – 15 % podíl akcií v portfoliu zvyšuje nejen výnos, ale i snižuje volatilitu.

Významný vliv pádu dluhopisových výnosů se musí promítnout i do konstrukcí zajištěných fondů. Zatímco Pioneer svou „dvojku“ uzavírá, náš největší provider (a dnes prakticky jediný) v segmentu, ČSOB, zkouší další možnosti. Jeden z nejžádanějších fondů za poslední roky je ten zaměřený na potraviny a nápoje. Loni během několika týdnů první z nich lehce nabral víc než miliardu. I současný ČSOB Potravin a nápojů 3 jede rychlostí kolem 125 milionů týdně, přestože i klasické (Exlusive Jumpstart 2 nebo Světového růstu+ 27) odstartovaly ještě rychleji. Ani koncept aktivně chráněných mixů s názvem Portfolio Pro není bez zajímavosti a budoucnost má zřejmě ještě před sebou.

REKLAMA

Ale vrátíme-li se k problému současných nepatrných výnosů dluhopisů, to v podstatě znemožňuje konstrukci standardních zajištěných fondů (viz Pioneer), takže není asi náhodou, že právě finančně vzdělanější klientu ČSOB berou „na milost“ i de facto polozajištěné fondy. Proto se úroveň zajištění posouvá ze 100 % níž, konkrétně u nového ČSOB Potravin a nápojů 3 jen na 95 % původně investované částky. A takovým se říká raději „strukturované“ než zajištěné. Oblibu to evidentně příliš nepoznamenalo a není se co divit: jíst a pít se bude pořád, tomu rozumí každý. Navíc když i Warren Buffett kupuje za 23 miliardy dolarů poloviční podíl v kečupové firmě Heinz, tak na tom určitě něco bude. Od minulého měsíce mohou také investoři v ČSOB nakupovat fondy v české měně pohodlně přes své internetové bankovnictví.

Ale u nás raději lidé sedají do letadel, jako například nedávno na Náchodsku 1700 lidí vsadilo miliardu na špek slibu 45% ročních výnosů. Jak asi dopadnou…

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    4 března, 2013

    Zdravím, osobně mám spravované finance týmem obchodníků, kde se dělí pouze generovaný zisk. Investice je bez vstupních poplatků a poplatků za správu. O fondech se bohužel to samé říct nedá! Petr, pesek1299@seznam.cz

    Odpovědět

  • tla

    4 března, 2013

    Mate k dispozici stovky nebo par tisic mesicne nebo se bavite o milionech? V druhem pripade se vas clanek netyka, ale to asi vite.

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    to mělo patřit sem.

    tyhle reklamní příspěvky fakt miluju. 🙁 kolik potencionálních klientů tenhle brak asi tak čte? od vás si tak nechám radit o penězích.

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    jo a ještě dodejte, že náklady na obchodování s papíry v portfoliu vám hradí pro vaše krásný oči.

    Odpovědět

  • IH

    5 března, 2013

    Myslíte nějakou investiční firmu s osobním makléřem ? Nebo klub investorů ?

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    4 března, 2013

    copak jste nakoupil z těch Čobáckejch fondů Vy, že je tak propagujete? To Vás za to platí? Já si koupila ten Exclusive Jumpstart 2, ale že bych o tom psala někde na webu ?

    Odpovědět

  • Fejtek

    4 března, 2013

    Nekoupil jsem, neradím, jen popisuju „nálady“. Dokonce zajišťáky ani nemám rád :-)

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    a kdo má? :) kromě bank..

    Pane Fejtku už víme, kdo po vás přebírá Finančního poradce? Mimochodem, jaký je vlastně objem vydání FP a proč pak odcházíte?

    Odpovědět

  • in

    4 března, 2013

    tyhle reklamní příspěvky fakt miluju. 🙁 kolik potencionálních klientů tenhle brak asi tak čte? od vás si tak nechám radit o penězích.

    Odpovědět