CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

10. 10. 2023

0 komentářů

Jaké změny chystá vláda pro zaměstnance i zaměstnavatele?

 

Jaké změny přináší novela zákoníku práce, vládní konsolidační balíček, zákon o ochraně oznamovatelů a novela zákona o zaměstnanosti? Níže naleznete přehled toho nejpodstatnějšího, co nás v následujících měsících čeká.

Loading



 

Novela zákoníku práce

Novela zákoníku práce přinese řadu zásadních novinek, které se budou týkat všech zaměstnavatelů nezávisle na oboru či oblasti, ve které působí. Ať už jde o pravidla ohledně home office, dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, informování zaměstnanců či doručování dokumentů.

Benefity a vládní konsolidační balíček

Klíčový plán pro ekonomickou stabilizaci a snižování deficitu veřejných financí, známý jako vládní konsolidační balíček „Česko ve formě“. Mezi jeho diskutovanými prvky je i změna daňového režimu zaměstnaneckých benefitů. Jaké změny benefitů balíček přináší a jak se na ně připravit? Nabízíme komplexní poradenství a přípravu na nové zdanění benefitů poskytované našimi odborníky z právní, daňové i HR oblasti.

Zákon o ochraně oznamovatelů

Nový zákon platný od srpna 2023 klade důraz na transparentnost a etiku v korporátním světě. Zaměstnavatelé s více než padesáti zaměstnanci a další subjekty musí zřídit interní oznamovací systém pro hlášení protiprávních jednání. Oznámení mohou zahrnovat trestné činy, přestupky nebo porušení právních předpisů EU. Zákon také stanovuje pokuty za nedodržení povinností a specifická pravidla pro povinné subjekty.

Zákon o nezaměstnanosti

Připravovaná novela se má dotknout zejména agentur práce a zprostředkování zaměstnání, a to nejen úpravou povinností agentur práce, ale také oblasti ochrany agenturních zaměstnanců.

REKLAMA

To nejpodstatnější z novely zákoníku práce:

  • Povinné rozvrhování pracovní doby.
  • Možnost zaměstnance požádat o zaměstnání v pracovním poměru (po odpracování určité doby na základě některé z dohod) a povinnost zaměstnavatele případné nevyhovění písemně odůvodnit.
  • Povinnost zaměstnavatele poskytnout na žádost zaměstnance písemné odůvodnění výpovědi.
  • Aplikace ustanovení o dovolené obdobně jako u pracovního poměru.

Začnou platit nová pravidla pro home office

  • Povinná písemná dohoda se zaměstnancem.
  • Možnost vypovědět dohodu o práci na dálku z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou.
  • Povinnost zaměstnavatele písemně odůvodnit, pokud určitým kategoriím zaměstnanců (zejména zaměstnanci pečující o děti) odmítne umožnit home office.

Nová pravidla se dotknou elektronického podepisování a doručování pracovněprávních dokumentů

  • Zmírnění pravidel pro elektronické podepisování a doručování – pro podpis pracovní smlouvy a jejích dodatků i dohod o skončení pracovního poměru stačí prostý elektronický podpis a doručení dokumentů na soukromou e-mailovou adresu zaměstnance.
  • Právo zaměstnance odstoupit od pracovní smlouvy uzavřené elektronicky do 7 dnů od jejího doručení na soukromou e-mailovou adresu.
  • Nastavení přísnějších pravidel pro doručování a požadavek na vyšší úroveň elektronického podpisu pouze pro jednostranné ukončovací dokumenty, odvolání z vedoucího místa a vzdání se vedoucího místa a mzdový výměr.
  • Upuštění od požadavku na uznávaný elektronický podpis zaměstnance, uznávaný elektronický podpis požadován pouze na straně zaměstnavatele.

Čekají nás změny v informování zaměstnanců o obsahu pracovního poměru

  • Výrazné zkrácení lhůty, do které je zaměstnavatel povinen splnit informační povinnost, na 7 dnů, v případě změny údajů dokonce nejpozději v den změny údajů.
  • Rozšíření okruhu údajů, které musí být zaměstnanci poskytnuty.
  • Možnost informovat v elektronické podobě.
  • Zavedení rozsáhlé povinnosti informovat zaměstnance o podmínkách vyslání do zahraničí.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Třinácté platy v Česku. Hodlá je vyplatit až 40 procent firem

Pracovní trh v České republice čelí výrazným změnám, ať už v důsledku energetické krize nebo dynamice technologické revoluce. Hospodářská komora v nedávné analýze přinesla zajímavé informace o plánech firem vyplácet třinácté platy a očekávaném růstu mezd v roce 2024. Avšak, jak se zdá, změny na trhu práce […]

Text: Filip Kučera

03. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *