CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Karel Pučelík

21. 09. 2021

0 komentářů

Trhy zatím platební neschopnost USA neočekávají

 

Zdroj: Pixabay.com

V USA se rozpoutala politická bitva o zvýšení dluhového stropu. Ekonomika by se při černém scénáři mohla dostat do platební neschopnosti, přičemž podle odhadů by USA čekaly problémy už v průběhu října. V minulosti byly podobné dohady spíše politickou hrou a skutečné krizi dařilo předcházet.

Loading



 

Američtí politici a ekonomové v posledních dnech debatují o zvýšení dluhového stropu. Tento krok ovšem musejí posvětit zákonodárci, o což je požádala ministryně financí Janet Yellenová. Pokud by k dohodě politici nakonec nedospěly, mohla by se americká ekonomika dostat do  platební neschopnosti, a to patně už v v průběhu následujícího října. Ačkoli to není zdaleka poprvé, co k podobnému kroku došlo (mnohdy i po urputných debatách), stalo se aktuální zvýšení dluhu velkou politickou otázkou.

Mimořádné prostředky k financování svých plánů už administrativa užívá již dnes, což ale nejde donekonečna. Administrativa prezidenta Joea Bidena navíc potřebuje zaplatit ambiciózní balíčky, týkající se třeba klimatické změny, které ovšem popuzují opoziční republikány.

Stranická politika?

V závěru minulého týdne před neschválením návrhu varovali zástupci Bílého domu i volení reprezentanti z nižších sfér americké politiky. Neposunutím dluhového limitu by kongresmani prý mohli poslat zemi do recese. „Hospodářský růst by se zpomalil, nezaměstnanost by vzrostla a trh práce by mohl ztratit miliony pracovních míst,“ uvedl podle Reuters Bílý dům. Místní politici se navíc obávají, že v případě dluhové stopky by města nemohla financovat své služby – například zdravotní péči. „Není čas na to, aby stranická politika zvrátila pokrok, kterého jsme dosáhli,“ apeluje na zákonodárce unie starostů, která reprezentuje 1400 měst.

Demokraté prezidenta Joea Bidena mají po posledních volbách v Kongresu jen těsnou většinu, a tak několik hlasů politiků ze strany se slonem ve znaku by jim přišlo vhod. Vůdce senátních republikánů Mitch McConnell se však již v létě nechal slyšet, že jeho strana se zvyšováním dluhového stropu pomáhat nebude. V minulých dnech vyjádření potvrdil. Jestli se této tvrdé linie bude držet, uvidíme v příštích dnech. Vedení demokratické většiny uvedlo, že existují určité možnosti, jak si s vážnou situací poradit i v případě republikánské nespolupráce. Jaké možnosti to jsou ale neuvedli.

REKLAMA

Co na to trhy

Investoři zatím vesměs předpokládají, že se nebezpečí platební neschopnosti podaří s předstihem zažehnat. Ostatně vždy se tak stalo, a to strop v americké politice má své místo už více než sto let. Větší potíže ekonomice přinesla snad jen podobná krize před deseti lety.  Investoři tak mohou předpokládat, že za současnou debatou stojí spíše politické boje.  „Trhy přisuzují malou pravděpodobnost problémů,“ řekl Reuters Guy LeBas z  investiční banky Janney.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *