CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2022

0 komentářů

Taiwan Semiconductor jako tahoun portfolia?

 

Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM) představuje největší polovodičovou slévárnu a má výrazný globální tržní podíl v tomto sektoru (viz graf níže).

Loading



 


Zdroj : Statista.com

Finanční ukazatele v prvním čtvrtletí letošního roku

 

Pětinanometrový wafer (základní disk polovodiče) tvořil 20 % příjmů, sedminanometrový wafer činil 30 %, pokročilé technologie definované jako sedm nanometr a pokročilejší utvářely 50 % (viz graf). Pro druhé čtvrtletí společnost očekává příjmy mezi 17,6 až 18,2 miliardami amerických dolarů, což je založeno na předpokladu, že jeden americký dolar se bude rovnat 28,8 taiwanským dolarům, přičemž zisková marže se má pohybovat v rozmezí 56 % až 58 % a provozní marže mezi 45 – 47 %. Společnost také neoznámila žádné změny ve svých plánech masivních kapitálových investic v rozmezí 40 – 44 miliard dolarů. Zadlužení společnosti zůstává nadále v dobré kondici.

REKLAMA

Příjmy TSM podle technologií (1Q 2022) – zdroj: Taiwan Semiconductor (TSM)

Příjmy Taiwan Semiconductor

Největším zdrojem příjmů pro tuto společnost byl v prvním čtvrtletí HPC (high performance computing), na druhém místě se jen o jeden procentní bod umístila kategorie smartphonů. Musíme si ale připomenout, že to byly právě mobilní telefony, které byly dlouho dominantní z hlediska podílu na celkových příjmech společnosti. Nyní tedy poté, co se v ekonomice vyskytovaly známky poklesu globálního prodeje smartphonů a počítačů, zažilo polovodičové ETF NASDAQ:SOXX propad o 22 %. O to větší překvapení bylo při nedávném reportu čtvrtletních výsledků TSM, které předčilo očekávání.

Silný fundament pro růst má společnost i do budoucna, jelikož vyšší využívání umělé inteligence (artificial inteligence – AI) s sebou ponese i rozsáhlejší spotřebu polovodičů, což platí též pro 5G smartphony. Poradenská společnost McKinsey odhaduje, že polovodiče vydělají 40 – 50 % z celkových příjmů z umělé inteligence. Vzhledem k tomu, že mobily s 5G nahrazují smartphony 4G, pro TSM není takový problém případná mírná ubývající poptávka po nich. Navíc podíl HCP na celkových příjmech společnosti od roku 2019 stoupl z bezmála 30 % na 37 % v roce 2021.

Příjmy TSM podle sektorů (1Q 2022) – zdroj: Taiwan Semiconductor

REKLAMA

 Polovodičové ETF

Polovodičový sektor jako celek je z hlediska budoucnosti velice atraktivní a jedná se o vysokomaržové odvětví na rozdíl například od automobilového průmyslu. Růst ETF NASDAQ:SOXX převýšilo od roku 2019 index S&P 500 o více než dvojnásobek.

Proč nyní akcie firem zapojených v polovodičovém průmyslu klesají?

I přes neustálý nedostatek čipů zatím rok 2022 pro firmy z polovodičového průmyslu není z hlediska ceny jejich akcií zvláště úspěšný. NVIDIA se ze svého maxima 276 dolarů propadla pod 200 dolarů, Intel poklesl také. Taiwan Semiconductor, obchodující se na začátku roku za 140 dolarů, nyní pokulhává pod hranicí 100 dolarů. Tento sektor čelí zvýšenému riziku z důvodu obavy snížení spotřebitelských výdajů, analytici některých společností tak snižují své odhady na tzv. target price.

U TSM však můžeme sledovat i známky obav investorů z možné anexe Taiwanu Čínou. V případě bojů na Taiwanu se dá předpokládat hluboký propad nejen tržeb TSM, ale hlavně celkové prohloubení krize s polovodičovými čipy, protože právě na území Čínské Taipeie se nachází největší továrny na produkci vysoce kvalitních čipů společnosti TSM.

Je Taiwan Semiconductor rozumný nákup?

Přes spory v minulosti ohledně patentů se společností Global foundry se TSM zdá být rozumným nákupem, jelikož finanční výkazy společnosti a makroekonomické trendy hovoří jasně. Jedná se o vysokomaržové odvětví s další možností expanze. Měli bychom však zmínit i negativa, hlavním je geopolitické riziko v souvislosti s možnou anexí Taiwanu z čínské strany. Necítím se jako politolog či expert na mezinárodní vztahy, ale tento risk spojený s nákupem akcie TSM musíme brát v potaz.

Autor: Martin Kylar, analytik ECONET, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *