CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

27. 07. 2010

0 komentářů

Stres testy české banky velmi neovlivní

 


 

Zejména v poslední době je patrné, že ač se akcie v bankovním sektoru v Evropě vyvíjejí vesměs podobně, u dvou titulů na české burze tomu tak většinou není. A ukázal to také zátěžový test evropských bank, jehož výsledky byly v pátek zveřejněny a který vyvolal spíše polemiku.

Ano, investoři v Evropě jsou vesměs nadšeni, že jejich bankovní akcie se derou nahoru, odborníci jsou však vesměs skeptičtí. A dokazují to také odpovědi několika lidí z řad českých obchodníků s cennými papíry, které jsme v této souvislosti oslovili. Sice ještě před zveřejněním výsledků, ale otázka ohledně vlivu testu na české banky spíše směřovala na delší horizont a také na to, v čem vězí rozdílné výsledky obou bankovních titulů na BCPP.

Podle Kamila Kricnera ze společnosti Cyrrus se dá „silnější reakce dá čekat u akcií Erste Bank. Vliv zátěžového testu je rozdílný hlavně díky tomu že Erste je na seznamu prověřovaných bank, kdežto KB nikoliv.

Žádné překvapení z výsledků zátěžových testů neočekával Robin Koklar, analytik Fio banky a zároveň dodává: „Zátěžové testy měly přijít o rok či o dva dříve, kdy by nám mohly poskytnout důležitou informaci o stavu bankovního sektoru – v současné době postrádají smysl, neboť evropský bankovní sektor je relativně silný.

Podle Rostislava Plívy, senior makléře obchodování s cennými papíry společnosti Patria, „bude v delším horizontu efekt zátěžového testu nulový. Jakékoliv testy bývají vůči bankovnímu sektoru spíše neutrální, protože nikdy nejsou schopny postihnout podstatu bankovního podnikání. K zabezpečení skutečně bezpečného a "necyklického" chování odvětví by bylo třeba provést mnohem větší a strukturální změny. Ty ale nejsou politicky průchodné. V krátkodobém hledisku bych ale určitou reakci čekal, neboť z trhů by mohla opadnout nervozita.

REKLAMA

Podle Martin Krajhanzl měly „zátěžové testy ukázat, jak jsou evropské banky odolné vůči potenciálnímu poklesu hospodářství a snížením hodnot vládních dluhopisů, které mají ve svých portfoliích.“ Zároveň ale doplňuje, že „banky by také mohly zveřejnit své expozice vůči národním i regionálním vládám 30 evropských zemí včetně Řecka, Španělska, Irska, Itálie a Portugalska, což by zvýšilo transparentnost a tudíž i přitažlivost bankovního sektoru v očích investorů.

Co se týče rozdílného vývoje dvou českých akciových titulů, podle Kamila Kricneramohou být hlavní důvody tři. Zaprvé je Erste "západoevropská" akcie, která je kotovaná primárně na rakouském trhu a je tedy trochu více v hlavním proudu oproti "lokální" Komerční bance. Za druhé Komerční banka má menší expozici v rizikových aktivech jakými jsou maďarské nebo řecké státní dluhopisy. Také platí, že kapitálová přiměřenost Erste je stále poměrně slabá a je tedy velmi pravděpodobné, že bude okupovat spodní příčky na výsledkové listině onoho stress testu. Naopak KB má velmi silný kapitálový polštář. I proto je její kurz už řadu měsíců defacto na předkrizových maximech.

Robin Koklar si myslí, že „cena Erste Bank se na burze ve většině případů pohybuje v souladu se sektorem a náladou na trhu, kdežto Komerční banka se často chová nepředvídatelně a nelogicky, což může být způsobeno nízkou likviditou na pražské burze – KB na rozdíl od Erste Bank nemá oporu na žádném dalším trhu.“

Rostislav Plíva  vidí významné důvody dva. „Ten první je, že Komerční banka je svým podnikáním specializovaná na Českou republiku, což je stále bezpečný ostrov ve srovnání s tím, vůči jakým oblastem je vystavená Erste bank, která má expozice vůči rizikovějším zemím východní a jihovýchodní Evropy. Ten druhý zase vychází z toho, že Erste bank má vyšší likviditu a primárně se kotuje ve Vídni a český trh je pro ni doplňkem. Komerční banka má menší likviditu a obchodování není tak souvislé, neboť s většími pohyby i objemy se vždy čeká na většího obchodníka.

Martin Krajhanzl pak přidal i výkonnost obou titulů od začátku roku (k 21. 7. 2010), což jen dokazuje rozdílný vývoj obou titulů v posledních měsících (KB -6,95 %, Erste +10,75 %) a dodává: „Rozdíl mezi oběma tituly tkví předevsím v tom, že zatímco Komerční banka je výhradně českým titulem (a česká makroekonomika je vedle polské momentálně nejlepší v rámci SVE), Erste Group zahrnuje Rakousko a východní část EU. Přesto zaznamenala akcie Erste Group v celoročním srovnání lepší výkonnost. Co se zátěžových testů týče, tak tam je situace obdobná: zatímco u titulu Erste Group dostaneme stejné výsledky ve stejné transparentnosti jako u kterékoliv jiné z 91 testovaných bank, tak Komerční banka bude zahrnuta ve výsledcích své matky SocGen a explicitní detaily o ní tedy vidět nebudou.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *