CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Mareš

19. 03. 2020

1 komentář

Stravenky či peníze? Podle průzkumů i analytiků vítězí stravenkový paušál

 

Až tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří dnes dostávají stravenky, by raději přešly na takzvaný stravenkový paušál. Drtivá většina z nich by přitom své stravovací návyky nezměnila. Čtyři pětiny restaurací by zase přivítaly, kdyby u nich méně lidí platilo klasickými papírovými poukázkami. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Ministerstvo financí.

Loading



 

Stravenky v České republice pobírá přibližně 1,5 milionu zaměstnanců. Od roku 2021 by mohli nově firmy pro své pracovníky uplatňovat takzvaný stravenkový paušál. Jedním z hlavních cílů jeho zavedení je podle MF umožnění čerpání příspěvku na stravování i dalším zaměstnancům.

Makroekonomický analytik Raiffeisenbank Vít Hradil prý osobně nezná nikoho, kdo by preferoval stravenky před penězi. Návrh Ministerstva financí je jednoznačně krokem správným směrem. Je neuvěřitelné, že taková ekonomická absurdita, jakou jsou stravenky, ještě v České republice jednadvacátého století existuje. Zrušit ji včera bylo pozdě,“ říká Vít Hradil. Pokud je smyslem samotné existence daňově zvýhodněného stravování to, aby se pracující lidé levněji najedli, pak není nic jednoduššího, než jim prostě snížit zdanění na odpovídající části jejich příjmu.

„Argument zastánců stravenek, že by bez nich zaměstnanci přestali jíst, je urážkou intelektu všech Čechů…“

„Zaměstnanci obvykle na stravenkách dostanou zhruba dva tisíce korun za měsíc a je tak naprosto jasné, že tento obnos za jídlo skutečně utratí, jinak by zemřeli hladem. Jelikož peníze nemají mašličky, je pak úplně jedno, zda lidé v restauraci utratí konkrétně tu stokorunu, kterou jim zaměstnavatel dal na jídlo, nebo nějakou jinou,“ vysvětluje analytik Raiffeisenbank.

A pokračuje: „Současná praxe, kdy kolem této útraty existuje celý sofistikovaný systém, ve kterém několik soukromých společností převádí peníze na stravenky a naopak, je zcela zbytečný a českou společnost stojí ročně obří náklady. Argument zastánců stravenek, že by bez nich zaměstnanci přestali jíst, je urážkou intelektu všech Čechů.“

REKLAMA

Použijí zaměstnanci benefit k nákupu potravin?

V Hospodářské komoře České republiky (HK ČR) jsou potěšeni, že závěry průzkumu MF potvrzují i výsledky šetření Hospodářské komory mezi svými členy ze srpna 2019. „Naprostá většina členů Hospodářské komory v anketě uvedla, že není se současným fungováním stravenkového systému spokojena,“ podotýká Miroslav Beneš z HK ČR.

Se zavedením stravenkového paušálu souhlasí přibližně 70 procent členů Hospodářské komory napříč obory a velikostmi.

„Podpora ale samozřejmě není bezvýhradná, členové Hospodářské komory se obávají, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Obavu mají firmy také z toho, aby možnost vyplácet hotovost nebyla vykoupena větší administrativní zátěží pro zaměstnavatele, třeba že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování,“ popisuje situaci Miroslav Beneš.

Se zavedením paušálu souhlasí koaliční strany i opozice

Připomeňme, že návrh stravenkového paušálu pochází z dílny Ministerstva financí. Jedná se o alternativu ke stávajícímu systému papírových stravenek, přičemž bez ohledu na zvolenou možnost stávající daňové zvýhodnění na stravování zůstane zachováno.

REKLAMA

„Návrh je určen zejména pro zaměstnance, kteří v tuto chvíli na stravenky nedosáhnou. Záměrem MF je nabídnout možnost zvýhodněného stravování i jim, aby tento benefit mohli také využít,“ vysvětluje Zdeněk Vojtěch z MF.

Principem stravenkového paušálu je podle něj jednodušší a efektivnější způsob, jak čerpat stávající zvýhodnění na stravování. Na to dnes i kvůli vysokým provizím stravenkových společností a administrativě nedosáhne celkem 1 milion zaměstnanců. „Nově by zaměstnavatel kromě závodního stravování a stravenek, jejichž daňové výhody zůstanou v plné míře zachovány, mohl uvedený příspěvek poskytnout také přímo ve formě peněžních prostředků vedle mzdy,“ podotýká odborník MF.

Stále by se jednalo o příspěvek na stravování, přičemž proces jeho administrace by byl mnohem jednodušší a odpadly by i související poplatky a provize, jimiž je zatížen stravenkový systém. Připomínáme, že stravenkový paušál, respektive jeho využití, je zcela na vůli zaměstnavatele.

Se zavedením paušálu souhlasí koaliční strany, ale i opozice. Ta se vyjádřila, že se jedná o krok správným směrem. Podporuje jej i většina veřejnosti – zaměstnanci i restauratéři. Bude z něj profitovat i třetina restaurací, kde stravenky v současné době nepřijímají. Připomeňme navíc, že za papírové poukazy restaurace odvádí provize stravenkovým společnostem. Ty se pohybují kolem 7 až 15 procent z hodnoty stravenky. Zmiňovaný návrh MF podporuje též Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.

Návrh zmiňovaného paušálu je součástí připravovaného daňového balíčku pro roku 2021 a jeho účinnost se plánuje od 1. ledna 2021. Návrh už prošel připomínkovým řízením a čeká jej meziresortní připomínkové řízení.


Současný zákon umožňuje, aby firmy uhradily maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si každý zaměstnanec doplácí sám. Může jí hradit i zaměstnavatel, ale v takovém případě bez slevy na dani.


Přečtěte si na Hypoindex.cz: Pro a proti bydlení v paneláku

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňový balíček 2021

Co přinese daňový balíček a nastartuje ekonomiku?

V pátek 1. ledna po dlouhých peripetiích vstoupil v platnost daňový balíček. Koncem prosince byl totiž uveden ve Sbírce zákonů, což znamená, že začal platit takřka okamžitě, a ne až za měsíc. Nakonec poslanci schválili upravenou senátní verzi. Prezident Miloš Zeman balíček nevetoval, ale ani nepodepsal, takže uvedení v platnost […]

Text: František Veselý

07. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Žádost

    26 března, 2020

    Dobrý den,
    mohli by ste mi zaslat otázku Median ke konstatovaní: Drtivá většina z nich by přitom své stravovací návyky nezměnila

    Odpovědět