CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 02. 2023

0 komentářů

Státní orgány dál pokračují ve snaze regulovat krypto projekty

 

V poslední době můžete pozorovat poměrně silné snahy vlád a regulačních orgánů o omezení resp. regulaci odvětví kryptoměn a blockchainu obecně. Zatím je těžké říci, zda jde o snahu odstranit „konkurenci“ pro vládami zaváděné CBDC (Central Bank Digital Currencies – ekvivalent bezhotovostní společnosti a sociálního úvěru), nebo jen o boj proti konkurenci pro standardní fiat měny.

Loading



 

Zvykli jsme si už na negativní zprávy z nejregulovanější krypto země na světě – USA, kde v poslední době hyperaktivní NYDFS jde po krku každému stále ještě trochu fungujícímu krypto projektu (nedávno posunul svou pozornost ze stablecoinu USDT na BUSD od Paxos/Binance, který v podstatě zrušil). Nyní však začínají být aktivní i regulační orgány v Evropě a nejnovější zprávy přicházejí z Velké Británie. Tamní úřad FCA ve spolupráci s policií zahájil sérii „razií“ na krypto ATM („bankomaty“ umožňující směnu fiat měn na krypto a naopak) s odůvodněním, že každý takový „krypto bankomat“ spadá pod licenci FCA a dosud ve Velké Británii nebyla vydána ani jedna taková licence, a proto jsou všechny v provozu nelegálně.

Zajímavé je, že tato aktivita regulátorů přichází jen několik dní poté, co na veřejnost unikla zpráva, že chystaná „digitální libra“ CBDC bude mít maximální omezenou částku, kterou bude možné držet, pravděpodobně 20 000 liber. V praxi to bude znamenat, že běžný člověk nebude moci ušetřit více než 20 000 liber (protože každá částka nad tuto hranici bude z účtu vymazána – expirována) – a pokud si budete chtít koupit například auto nebo dům, budete muset žít na dluh. Tento návrh vyvolal vlnu odporu nejen v krypto komunitě, ale Overtonovo okno již bylo otevřeno. Uvidíme, jaké budou další kroky.

V souvislosti s krypto bankomaty si připomeňme dřívější rozhodnutí slovenské vlády snížit limit pro anonymní výběry kryptoměn z bankomatů z 1000 eur rovnou na nulu. Po tomto kroku se obrat v bankomatech na Slovensku v podstatě zastavil (bankomaty těžily z vysokých spreadů, mnohdy na úrovni 5-10 % právě kvůli možnosti anonymních nákupů).

Autor: Igor Pauer, CTO a spoluzakladatel VEROBLOCK.io, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *