CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: David Martan

04. 10. 2016

0 komentářů

Sledovat rodinné finance? Třeba s eUcty.cz

 


 

Abychom mohli zbytečnosti z našich rozpočtů odstranit, musíme o nich nejdříve vědět a zaznamenat je. K tomu nám postačí tužka a papír či excelová tabulka, nicméně žijeme ve 21. století, kde existují specializované aplikace. Pojďme se na jednu takovou podívat a ukázat si na ní, co by měla umět. Jako vzorový příklad nám poslouží česká aplikace eUcty.cz. 

Kategorie

Všechny naše příjmy a výdaje si budeme třídit do tzv. kategorií (např. bydlení, jídlo) a podkategorií (bydlení – nájem, elektřina, plyn,…). Důležitou funkcionalitou je přizpůsobení kategorií našim potřebám na míru, tj. úprava stávajících a tvorba nových kategorií/podkategorií, které se přesně přizpůsobí našim potřebám a zvykům, jako bychom si dělali vlastní tabulku na papír. 

Kategorie by ovšem byly k ničemu, kdyby z nich program neuměl vytvářet grafy. Nutný je graf stav našeho účtu, kdy velmi snadno ze sklonu křivky poznáme, zda spoříme či utrácíme (případně si lze vyfiltrovat za co) a koláčový graf (opět s možností filtrování času), kde vidíme, kolik procent našich výdajů spotřebovávají dané kategorie.

Je s podivem, jak se během měsíce nasčítají drobné výdaje typu bageta v práci, pivo po práci, časopisy, cigarety apod. Nejhroznějším číslem je pak součet dle kategorií na konci roku, kde se můžeme například dozvědět, že kdybychom nekouřili nebo si vyjednali slevu u operátora, tak jsme mohli mít třeba lepší dovolenou nebo nemuseli tolik řešit, jestli je úroková sazba hypotéky 2 nebo 3 %. 

Automatizované položky a import výpisů

Existují výdajové položky, které se stále každý měsíc opakují, jako je nájem, inkaso, telefon, spoření na důchod apod. Zadávat každou položku znamená práci navíc, proto software musí umět zadat položky jednou s tím, že se opakují. Pro ty, kdo by je nechtěli zadat vůbec, lze naimportovat měsíční výpis z banky, kde pak jen přiřadíme jednotlivé kategorie. To ovšem vyžaduje platit úplně vše kartou a navíc na konci měsíce už si je náročnější si podle jména obchodníka a popisu transakce vzpomenout, za co jsme vlastně utráceli. 

REKLAMA

Synchronizace s chytrým telefonem

Zadávání jednotlivých výdajů vždy sebere nějaký čas a jistě se nejedná o tu nejlepší zábavu, proto někteří uživatelé zapisují své výdaje vždy za nějakou dobu. Takový postup ale rozhodně nedoporučuji, protože často již na konci dne zapomeneme zadat právě ty drobnější výdaje, které se stávají v konečném součtu důležitými.

Více programů umožňuje synchronizaci s chytrým telefonem (i přístup do našeho excelu lze takto zvládnout), kdy zadáme výdaj ihned do mobilního telefonu, který máme stále při sobě, a data tak udržujeme aktuálními. 

Specializované moduly

Doteď jsme si vyjmenovali hlavní funkcionality, který by software měl umět. Řada aplikací ovšem obsahuje další sice zbytné, ale příjemné doplňky pro management domácích financí.

  • Hypotéka – nastavíme parametry hypotéky, modul si automaticky páruje zadané platby a počítá, kolik nám zbývá splatit do konce fixace apod. 
  • Zboží – zadáme parametry, jako je cena, kategorie, záruka apod., přiložíme paragon a systém nás automaticky upozorní na blížící se konce záruky. Zároveň si tak vytvoříme databázi našich účtů kvůli zárukám. 
  • Auto – zadáváme průběžně stav tachometru, cenu natankovaného paliva. Lze si nastavit různé tipy alarmů např. pro placení povinného ručení, servisní prohlídky apod. 
  • Sledování energií – zadáme si měřiče energií v naší domácnosti a sledujeme průběžně jejich spotřebu. 

Jakýkoliv způsob sledování osobních financí je lepší než žádný, ale aplikace s podobnými funkcionalitami vám to usnadní. Hlavní je po měsíci nepřestat, ale poctivě zapisovat alespoň rok (dobrá, tak alespoň jeden kvartál), aby se utvořil základní dostatečně vypovídající přehled našich příjmů a výdajů. 

Neplacenou službu eUcty.cz mohu po více než roce a půl používání doporučit, protože je bezplatná, anonymní, přehledná se spoustou funkcionalit a podporuje jak Android, tak Windows Phone. Další příklady více či méně sofistikovaných aplikací jsou Wallet, AceMoney, MoneLover, RQ Money, MoneyGuru, Hlídámsi, Homefinance, Domácí účetnictví, HomeEKO. Najít ale můžete mnoho dalších.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *