CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

31. 05. 2023

0 komentářů

Co přinese růst povinných odvodů OSVČ?

 

Povinné odvody OSVČ jsou povinné platby sociálního a zdravotního pojištění, které platí podnikatelé dle výše svých příjmů. Přitom při nízkých příjmech a při podnikání na hlavní činnost je nutné mít zaplaceno alespoň minimální výši těchto odvodů, která je daná zákonem. Nedávno představená reforma by měla ale přinést zvýšení odvodů OSVČ tak, aby lépe odpovídaly současné ekonomické situaci. Přičemž povinné minimální odvody se můžou dle navrhované úpravy klidně i zdvojnásobit.

Loading



 

Minimální odvody pro OSVČ v roce 2023

Pro rok 2023 je výše minimální záloh OSVČ na hlavní činnosti následující. Za zdravotní se platí měsíčně 2 722 Kč a na sociálním pojištění je minimální částka 2 944 Kč. Minimální platba je tak měsíčně téměř šest tisíc korun. Podobnou částku platí podnikatelé v rámci paušální daně, která začíná na 6 208 Kč měsíčně. Přičemž mezi OSVČ je asi 60 % podnikajících, kteří platí jen tyto minimální zálohy. Celkem je v České republice asi jeden milión aktivních OSVČ. (zdroj)

Pokud bychom tyto minimální platby porovnali se zaměstnancem s průměrnou mzdou, tak ten při výplatě 40 000 Kč hrubého, zaplatí 2 600 Kč na sociální a 1 800 Kč na zdravotní pojištění. Jeho celková srážka ze mzdy je tak něco málo přes čtyři tisíce. Přičemž OSVČ s příjmem 40 000 Kč na faktuře za měsíc musí stále platit minimální zálohy ve výšce kolem šesti tisíc korun. Jenomže za zaměstnance odvádí pojištění i zaměstnavatel, který za průměrnou mzdu navíc odvede 9 920 Kč na sociální a 3 600 Kč na zdravotní pojištění zaměstnance.

OSVČ minimální zálohy Zaměstnanec s průměrnou mzdou: srážky ze mzdy Zaměstnanec s průměrnou mzdou: odvody zaměstnavatele
Sociální pojištění 2 944,00 Kč 2 600,00 Kč 9 920,00 Kč
Zdravotní pojištění 2 722,00 Kč 1 800,00 Kč 3 600,00 Kč

Kdo vydělá na švarc systému?

Při práci na živnostenský list tak nejvíce vydělají zaměstnavatelé, kteří nemusí platit ty velké povinné odvody zaměstnavatele. Na druhou stranu je ale nutno říct, že zaměstnanci, kteří přistoupí na variantu živnostenského listu na tomto tratí hned v několika ohledech. Na povinném pojištění odvedou více, zároveň mají nižší starobní důchody a nemají nárok na dávky z nemocenského pojištění (nemocenská, mateřská).

Nižší odvody u podnikatelů

Pokud se budeme bavit opravdu o podnikajících OSVČ a ne o osobách pracujících v rámci švarc systému, tak je nutné zmínit i další okolnosti. Tyto osoby navíc nesou riziko podnikání, musí splňovat řadu administrativních úkonů a v českém sociálním systému jsou spíše znevýhodněny. Za malé odvody dostávají nižší důchody, pokud si neplatí dobrovolně nemocenské pojištění, tak nemají ani nárok na nemocenskou či jiné sociální dávky.

Stát se k tomuto zatím stavil v tom smyslu, že chápe, že OSVČ nesou řadu jiných rizik. Také chápe, že povinné odvody jsou spíše menší, však podnikatelé od státu také dostávají méně. Často nemají nárok na nemocenskou, jejich důchody jsou velmi nízké a podle statistik ani k lékaři OSVČ často nechodí. Je to taková win-win situace, kdy jako OSVČ dávám málo, ale jsem smířený s tím, že od státu i méně dostanu.

REKLAMA

Zvýšení odvodů

Nyní jsme se ale dostali do situace, kdy v plánované daňové reformě chce stát zvýšit odvody OSVČ. Ať už z důvodů zvýšení výběru povinných odvodů, tak i jako prostředek pro regulaci švarc systému. Konkrétně se plánuje, že by se odvody na sociální pojištění zvýšily až o dvě třetiny, ke zvýšení by došlo postupně během několika následujících let. Z dnešních asi tří tisíc by za pár let mohli živnostníci platit téměř pět tisíc měsíčně. O pár stovek by se mělo zvýšit i zdravotní pojištění.

Důsledky? Pro tyto OSVČ by se měl zvýšit zároveň i důchod, který se bude počítat z vyššího odvedeného důchodového pojištění. Stále ale bude platit, že pro výpočet důchodu je lepší být během aktivního života zaměstnaný, protože celkové odvody zaměstnance jsou vyšší než odvody živnostníka. Pro mnoho OSVČ fungujících v rámci švarc systému bude asi v tomto ohledu lepší se nechat zaměstnat. Což přiznejme si, může také znamenat efektivnější výběr odvodů a zvýšení vybrané částky díky odvodům zaměstnavatele.

Znamená to, že práci na fakturu v českém daňovém systému začíná zvonit poslední zvonění?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023

Paušální daň. Jen proklínaná daňová výjimka?

Ke dni 13. ledna 2023 evidovala Finanční správa 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu daně z příjmů na rok 2023. Daně a odvody tak bude tento rok paušálně platit až 100 tisíc živnostníků. Má tato daňová výjimka opodstatnění? Některým žadatelům o paušální režim byla […]

Text: Filip Kučera

22. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *