CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Daniel Mareš

02. 07. 2021

3 komentáře

Nastává opět doba dluhopisová. Co to udělá s akciemi?

 


 

Ceny dluhopisů rostou, to vše ale po jejich prudkém propadu. Odborníci uvádí, že jejich výnosy od počátku roku vzrostly tak výrazně, že dluhopisové fondy mohou konečně dohánět inflaci. V dubnu letošního roku byla výkonnost dluhopisových fondů v plusu 0,4 procenta. Meziročně se tak jedná o plus 1,0 procenta. Výnos desetiletých státních dluhopisů pak poklesl z 2 procent na zhruba 1,8 procenta ročně. 

Odborník Partners Ondřej Koňák uvádí, že je pravda, že prudký růst cen je patrný nejen v hlavních ekonomikách, ale i v České republice a je také pravdou, že na vyšší inflaci finanční trhy reagují negativně. „Důvodem je růst bezrizikové sazby, která je hlavní složkou vstupující do ocenění akcií. Pokud ta roste, férové ceny akcií klesají a relativně se tak zvyšuje atraktivita dluhopisů, což může vést k částečnému přesunu prostředků z akcií do dluhopisů,“ popisuje pro server Investujeme.cz Ondřej Koňák.

„Jak ECB, tak FED několikrát potvrdily, že zvýšená cenová hladina není v této fázi oživení problémem, resp. že jsou ochotny zvýšenou cenovou hladinu tolerovat a růstem úrokových sazeb reagovat až bude skutečně jasné a potvrzené globální oživení,“ vysvětluje Ondřej Koňák.

Podle Koňáka není dopad růstu úrokových sazeb na nikdy jednorázový, ale probíhá postupně, skrze očekávání. A tak je tomu i tentokrát, kdy trhy začínají postupně vstřebávat očekávání růstu úrokových sazeb a přizpůsobují se mu.

Ministerstvo financí ČR (MF ČR) bohužel nemůže poskytovat jakákoliv investiční doporučení, co se týče akcií a akciového trhu. „V rámci naší gesce však v návaznosti na dané téma můžeme konzervativním investorům doporučit Dluhopisy Republiky, které chrání jejich majitele před inflací a znehodnocením peněz na běžných účtech,“ uvádí pro Investujeme.cz Šimon Blecha z tiskového odboru ministerstva financí. Při nákupu protiinflačního dluhopisu totiž držitel získá výnos odpovídající míře inflace určené dle Českého statistického úřadu.

REKLAMA

Dluhopis Republiky je možné pořídit online

Připomeňme, že noví zájemci o státní dluhopisy pro občany mohou nově využít zcela online řešení, jak si Dluhopis Republiky pořídit. Potřeba je jen eObčanka, přístup na web eidentita.cz a chvíle volného času. Vlastníci již dříve vydaných státních dluhopisů navíc mohou stránky eidentita.cz používat jako alternativní přístup ke kompletní obsluze svého účtu. Na rozdíl od prvně nakupujících jim ke správě majetkového účtu stačí vedle eObčanky třeba i bankovní identita.

V tiskové zprávě MF se dočteme, že v rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo možnost dálkové identifikace a autentizace. Zřízení internetového přístupu k administraci majetkového účtu vedeného v samostatné evidenci státních dluhopisů vedené Ministerstvem financí a následný nákup Dluhopisu Republiky je nově možné provést plně elektronickou cestou bez nutnosti návštěvy kamenné pobočky smluvních distributorů, a to prostřednictvím rozhraní eidentita.cz.

Pro opakovaný nákup postačí i bankovní identita

Zájemci, kteří dosud nevlastnili žádné státní dluhopisy, si nyní mohou založit majetkový účet využitím eObčanky, tedy občanským průkazem s aktivovaným kontaktním čipem vydaným po 1. 7. 2018, který je jedním z identifikačních prostředků splňující požadavek AML zákona na vysokou úroveň záruky. Občané, kteří si již dříve nakoupili státní dluhopisy, mohou využívat portál eidentita.cz pro běžnou obsluhu svého majetkového účtu přihlášením skrze identifikační prostředek jak na úrovni vysoká, tak i značná. Do této kategorie patří mj. bankovní identita. „Digitalizací obsluhy majetkových účtů nabídneme větší komfort nákupu státních dluhopisů, které tak budou pro konzervativní investory ještě atraktivnější. Pro první nákup Dluhopisů Republiky bude v první fázi elektronizace vyžadován vyšší stupeň ověření v podobě eObčanky. Pro opakovaný nákup pak už postačí i bankovní identita. Do této doby bylo nutné při nákupu dluhopisů navštívit kamennou pobočku distributora, což mohlo být pro některé lidi odrazující,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Dluhopis Republiky patří mezi nejbezpečnější konzervativní způsoby spoření, neboť představuje nástroj s  garantovaným výnosem dluhopisů a garancí splacení dlužné částky. Cílem je nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení svých úspor za srovnatelných podmínek, jaké mohou využívat i velké finanční skupiny. Pro stát takový způsob financování představuje diverzifikaci rizik, a také větší stabilitu, pokud dluh drží nejen zahraniční investoři, ale i občané. Pořídit si lze alespoň 1 000 kusů Dluhopisu Republiky v celkové jmenovité hodnotě 1 000 Kč. Výnosy Dluhopisu Republiky jsou stanoveny v souladu s aktuálními výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu Dluhopisu Republiky. Investované finanční prostředky je možné získat zpět formou předčasného splacení, a to bez jakékoli finanční penalizace.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Marek

    2 července, 2021

    Nárůst úroků sice znamená zvýšení výnosu nově zakoupených dluhopisů, ale současně i podstatné znehodnocení těch, které již držím. Pokud si koupím dvacetiletý státní dluhopis s 1,74 % ročním výnosem, pak pouhé procento úroků nahoru znamená snížení odkupní ceny mé investice v řádu desítek procent.
    Fond, který málo přikupuje a hodně drží bude nárůstem úroku dotčen spíše negativně. Vystoupení většího počtu klientů v kombinaci s nárůstem úroků na trhu je pak jasné KO.

    Odpovědět

  • Dušan

    11 července, 2021

    Investujte do NN, Health Care hedged, CZK a nechte být dluhopisy kolemjdoucím. Výnos pa 9% a to se vyplatí.
    Dobře zvolená investice

    Odpovědět

  • Samvel

    12 července, 2021

    Mám pár fondů s výnosem od 01/21 přes 20%, kumulativní výnos za 10 let přes 500%. 9% o.a. může nabízet jen amatér někde z Fincentra či Partners.

    Odpovědět