CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Miloslav Šimek

24. 01. 2008

1 komentář

Řeč čísel finančního trhu

 


 

Úvodem řekněme, že se počet zprostředkovatelů zvýšil z 1735 na 1863, tedy o 7,37 %. Je jednoznačné, že druhý kvartál byl o poznání lepší než předchozí. Růst je vidět ve všech segmentech, kromě mírného poklesu produkce na poradce v oblasti investic, ale ten je opravdu minimální. Poměrně vyrovnaný a značně dynamický růst se odehrává v oblasti hypotečních úvěrů a to ve všech sledovaných ukazatelích. Údaje potvrzují již delší dobu trvající a sílící trend po hypotečním financování prvního bydlení. Ve "správných letech" jsou nyní populačně silné ročníky a lze tedy očekávat, že tento trend bude ještě nějaký čas pokračovat, pak s příchodem slabších ročníků se konkurenční boj zaměří na refinancování hypotečních úvěrů.

V oblasti životního pojištění je též patrný růst všech ukazatelů. Co jistě těší představitele firem sdružených v USF je skutečnost, že ve srovnání s 1. čtvrtletím se zvýšila měsíční pojistná částka z 866 Kč na 950 Kč (za celý loňský rok 1218 Kč). Nutno podotknout, že statisticky nejlepší obchodní období roku je právě před námi a možná se dočkáme konvergence letošních a loňských hodnot. Překazit by to mohl příchod reformy veřejných financí a s ní návrh na jednotné daňové pásmo. Pro bonitnější klienty je to antimotivační fakt a bude zajímavé na konci roku shrnout, jak se s tím zprostředkovatelské společnosti vyrovnaly. Určitě to však snižuje váhu daňového prodejního argumentu.

Také zprostředkovatelé přijdou o svoji "modlu", kterou obhajovali prodej životního pojištění. Argument, že pro klienty s vyššími příjmy (zdaňované 25 % a 32 %) se i přes vysoké vstupní náklady tento produkt jednoznačně vyplatí i jako spořící právě vzhledem k vyšší daňové úspoře. Pokud zůstanou vstupní poplatky na stávající výši a projde změna jednoho daňového pásma na 15 %, co asi budou pak říkat klientům? Že by konečně pravdu…? Moc tomu nevěřím, spíš si vsadím na to, že přijdou s novou argumentací, protože tohle je opravdu dobrý obchod pro pojišťovny a zprostředkovatelské společnosti.

Připravovaná reforma s jedním daňovým pásmem a s výhledem na jeho budoucí další snížení v roce 2009 uvrhne klienty s životním pojištěním (a penzijním připojištěním) co by spořícím produktem do daňové pasti. Už slyším prodejce říkat stávajícím klientům, že toto nemohli přeci vědět, zákony dělají tam nahoře apod. Klienti u životního pojištění nemají žádnou slušnou alternativu vystoupit, vstupní poplatky (= provize prodejci) zaplatili hned v úvodu a vidina daňových úlev (= získání peněz za poplatky zpět prostřednictvím daňové úlevy) vezme za své. Toto nazývám daňovou pastí a upozorňoval jsem na ni hned v článku "Jak se taky utváří mínění klientů II" téměř před rokem!

Poslední uvedenou oblastí jsou investice, podílové fondy. Tempo růstu obratu je nižší než nárůst počtu smluv, což v důsledku znamená pokles obratu na poradce o vcelku zanedbatelných 1,32 %. Zajímavý údaj v tomto směru nám však poskytne srovnání pololetních výsledků s celoročními údaji za rok 2006, viz. Tabulka 2.

Za polovinu letošního roku bylo zprostředkováno již 82,37 % objemu produkce jako za loňský celý rok. U hypotečního trhu je srovnání velmi podobné a je téměř jisté, že tyto dvě oblasti letos zřejmě čeká silný nárůst. U životního pojištění je to otázkou. Mnohé napoví výsledky za 3Q, kam spadá "okurková sezóna", kterou máme již vlastně za sebou, a také definitivní podoba nových daňových zákonů. Klienti tak možná již ve zbytku roku nebudou tolik slyšet na daňové zvýhodnění a je i možné, že poradenské společnosti přehodnotí svoji obchodní politiku. Přeci jen trh s životním pojištěním roste od zavedení daňového zvýhodnění v roce 2000 a lze tedy očekávat, že si na chvíli oddechne, než nabere druhý dech, podobně jako tomu bylo v době změny zákonných podmínek ve stavebním spořením.

Za impozantním nárůstem investic můžeme také hledat takřka 5letou periodu růstu okolních akciových trhů a s ní spojenou euforii v řadách drobných investorů, kteří touží svést se na vlně. Makléři doporučují kupovat, fondy se mají čím pochlubit, prodejci mají jasný podložený prodejní argument, roste objem peněz přitékající do akciových složek. Motor trhu živený těmito penězi se roztáčí stále více a jednoho dne se zadře. Hledí se na historickou výkonnost, často klienti vstupují na all time high cenách vedeni chamtivostí, která jim posléze přivodí investiční nevolnost – to když trhy korigují.

V současné době panuje na trzích nerozhodnost, býci se přetlačují s medvědy o to, kdo bude vládnout. Před několika dny jsme byli svědky velké volatility na trzích, které na jakoukoliv negativní zprávu reagovaly přehnaným poklesem. Nyní se zdá, že došlo k mírnému zklidnění. Jen aby to však nebyla předzvěst bouře, přichází totiž pro trhy statisticky špatné období: září, říjen, navíc je letošní rok sedmičkový, který je z historie významně negativní.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Fredy

    4 září, 2007

    Být PR agenturou, která vytváří image ČSSD, tak bych této „daňové pasti“ využil. Už vidím heslo z Lidového domu:

    …… Daňový poplatníci a lapení klienti finančních žraloků, pokud nás příště zvolíte, tak vám vrátíme daňově výhody vašich životních pojistek…….

    PS: Jen aby to tady nečetl ekonomický odborník ČSSD, Bohuslav Sobotka. Ten by toho náležitě využil

    Odpovědět