CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

První Kryptofond přichází do Česka. Není ale pro každého

 

Kryptoměny jsou v poslední době jako na horské dráze. Přes varování některých odborníků zájem o ně neopadá. Využít nevídaného zájmu hodlá i první fond v Česku, který investuje do kryptoměn. Kdo může do Kryptofondu investovat a kolik může vydělat?

Loading



 

První Kryptofond v Česku založila česká investiční skupina Comfort Finance Group (CFG). Fond byl registrován a zařazen na seznam alternativních fondů u České národní banky (ČNB) již 29. května 2017. Na investici se dosud podíleli pouze zakladatelé fondu, kteří ze svých vlastních prostředků investovali zhruba 100 tisíc eur. Od konce ledna se Kryptofond otevřel i pro další investory.

Legislativa brání drobným investorům

Evropská a potažmo i česká legislativa podle spoluzakladatele Kryptofondu Andreje Staňka paralyzuje kryptoměnové trhy. V současné době tak nemůže do fondu investovat drobný investor, kterého před příliš rizikovými investicemi chrání zákon.

Fond je proto určen pouze tzv. kvalifikovaným investorům, po kterých je požadován minimální vklad ve výši jednoho milionu korun. Cílem fondu je získat do konce letošního roku 200 až 500 milionů korun.

Základem portfolia je bitcoin

Na trhu je v současné době více než 1500 různých digitálních měn. Základním pilířem Kryptofondu je nejznámější a nejrozšířenější digitální měna bitcoin, která je v portfoliu zastoupena nadpoloviční většinou. Další část portfolia tvoří kryptoměny jako ethereum, monero či dash a doplňují je i menší kryptoměny.

REKLAMA

„Z dlouhodobého hlediska je možné, že funkci lídra trhu, kterým je v současnosti bitcoin, převezme jiná měna. Tento fenomén, kdy si lídr nedokáže udržet svou pozici na vrcholu, není ve světě technologií ničím nevídaným. Kryptofond využijí zejména ti, kteří se tomuto riziku chtějí vyhnout a přenechají volbu kryptoměn odborníkům,“ říká projektový manažer Kryptofondu Jan Záhumenský.

Že by k výměně lídra ovšem došlo je zatím podle zakladatelů fondu málo pravděpodobné. Komunita kolem bitcoinu je velká a nové kryptoměny, které na trhu neustále vznikají, bývají pro vývojáře pouze odrazovým můstkem k bitcoinu.

Bitcoin na horské dráze

Kdo investoval do bitcoinu na začátku roku 2017 zaplatil tisíc dolarů. V prosinci se jeho cena vyšplhala až na 20 tisíc dolarů, aby během ledna několikrát otestovala hranici 10 tisíc dolarů. Pád bitcoinu způsobil především postoj některých vlád, které proti kryptoměnám brojí. Bitcoinu nepomáhají ani zprávy o rozšířeném vyšetřování největší americké kryptoměnové burzy Bitfinex a Tetherum, či zákaz zobrazování reklamy spojené s kryptoměnami na Facebooku.

Pozitivním impulzem pro kryptoměny byla zase v loňském roce zpráva o vstupu bitcoinu na derivátovou burzu CME Group či spuštění bitcoin futures na Chicago Board Options Exchange (CBOE).

REKLAMA

Digitální měny také stále častěji lákají hackery. V tomto týdnu například zneužili YouTube, aby pomocí reklam těžili kryptoměnu monero a v Japonsku zase připravili burzu o půl miliardy dolarů. Kryptofond si je ale svým zabezpečením jistý, kryptoměny uschovává v diverzifikovaném systému hardwarových peněženek.

Vysoké riziko a volatilita kryptoměn může ale investorům vynahradit možný výnos. Zakladatelé Kryptofondu očekávají výnosy minimálně 30 % díky vysoké hodnotě a dlouhodobě rostoucím kurzům virtuálních měn. Investoři ale zaplatí téměř čtyřprocentní manažerský poplatek a čtvrtinu zisku si navíc vezmou zakladatelé fondu.

Kryptoměny jsou nevyzpytatelné a zisky mohou rychle nahradit ztráty. „Kdo si tak chce pořádně zariskovat, má možnost. Kryptofond hodlá kvalifikovaným investorům vydělávat až 30 % ročně. My ale jedním dechem dodáváme, že ztráty se mohou také snadno pohybovat v desítkách procent,“ upozorňuje Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • TD

    4 února, 2018

    Tak třeba dodat, že např. bitcoinnect viz https://bitcointip.eu/coins/bitconnectcoin/ se dostal skoro až na nulu, takž e kolaps může být absolutní

    Odpovědět

  • Petr

    4 února, 2018

    To se sice dostal ,ale pokud znate pozadi,vite proc se tomu tak stalo 😉 Staci si precist prispevky na bitcointalk a budete hned v obraze 😉

    Odpovědět