CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Milan Vodička

12. 03. 2021

20 komentářů

Průzkum: Mladá generace je přesvědčena o budoucnosti kryptoměn

 

Foto: Michael Wuensch, Pixabay

 Hodnota bitcoinu v poslední době opět láme rekordy. Dalšího růstu bitcoin dosáhl poté, kdy automobilka Tesla nakoupila tuto kryptoměnu v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Na aktuální názory Čechů ohledně kryptoměn a jejich zkušenost s nimi se ptala agentura STEM/MARK, která výzkum na podobné téma uskutečnila již v roce 2018. Nejznámější kryptoměnou je jednoznačně bitcoin, praktická zkušenost s investováním do kryptoměn je ale mezi Čechy stále poměrně malá.

Loading



 

8 % Čechů již do kryptoměn investovalo

Polovina respondentů ví o kryptoměnách jen z doslechu, desetina pak tento pojem nezná vůbec. Naopak investici do kryptoměny zvažuje 17 % respondentů. Dalších 13 % respondentů o investici do kryptoměny přemýšlelo, ale rozmyslelo se.

„Investici do kryptoměny realizovali téměř výhradně muži. O investici do kryptoměn, přemýšlí čtvrtina mužů, v nejmladší věkové skupině respondentů do 30 let je to dokonce téměř 30 %. Budoucí bitcoinová investice může být atraktivní i díky růstu v posledním období. Ten, kdo nakoupil před rokem či dříve, může mít teď v bitcoinu spoustu peněz,“ říká autor výzkumu Jan Burianec ze STEM/MARK.

Při porovnání se situací před třemi lety se významně zmenšil podíl respondentů, kteří pojem kryptoměna neznají, a to o 15 procentních bodů. Naopak podíl respondentů, kteří již do kryptoměny investovali nebo o tom přemýšlí, se oproti roku 2018 zdvojnásobil. Jako důvody, proč si investici do kryptoměny rozmysleli, respondenti uváděli riziko, nedůvěru a nestabilitu.

Graf 1: Zkušenosti s kryptoměnami

REKLAMA

Téměř každý zná bitcoin. Další kryptoměny, jako jsou Ethereum nebo Litecoin, zná přibližně čtvrtina respondentů.

Vyšší znalost konkrétních kryptoměn je opět mezi muži a mladšími lidmi. Ve věkové skupině do 30 let se znalost názvů krytpoměn Ethereum a Litecoin blíží téměř 40 %. Znalost názvu bitcoin za tři roky stoupla téměř o 20 procentních bodů. Nárůst znalosti o 6 procentních bodů v tomto období zaznamenala kryptoměna Ethereum.

Graf 2: Znalost konkrétních kryptoměn

REKLAMA

„Bitcoin je známý pojem a lidé mohou mít představu, že to je něco vyrobeného na počítači – pravděpodobně pro platbu na internetu. Nicméně část lidí netuší, že pod pojmem kryptoměna se může skrývat právě bitcoin. S trochou nadsázky můžeme říci, že bitcoin má mezi kryptoměnami podobné postavení jako Coca-Cola mezi limonádami. Případně, když se řekne tatranka, tak tím spousta lidí myslí nejen Tatranku, ale také Horalku a všechny ty další podobné typy sušenek,“ vysvětluje Jan Burianec ze STEM/MARK.

Kryptoměny jsou v prvé řadě vnímány jako měna s velkým potenciálem využití do budoucna, ovšem s vysokou mírou nestability a nedůvěry. Ve srovnání se situací před třemi lety je patrný nárůst jak tendence brát kryptoměny „vážně“, tak i celkového povědomí o nich.

O budoucnosti kryptoměn a jejich rozšíření je přesvědčena především mladší generace. Ve věkové skupině do 30 let tři čtvrtiny respondentů souhlasí s výroky, že kryptoměny mají na trhu budoucnost a že budou hojně využívané. Naopak nedůvěřuje jim jen pětina mladých.

Graf 3: Na základě toho, co jste slyšel/a o kryptoměnách, ohodnoťte následující výroky, jak s nimi souhlasíte či nesouhlasíte:

REKLAMA

Přes polovinu lidí neví, zda by kryptoměnou mohli někde zaplatit při běžném nákupu, necelá desetina se domnívá, že kryptoměnou zaplatit nelze.

Povědomí o možnosti platit kryptoměnou mají nejvíce obyvatelé Prahy, muži a lidé s vysokoškolským vzděláním. U všech těchto sociodemografických skupin má toto povědomí přibližně polovina respondentů. Možnost zaplatit kryptoměnou v obchodě Alza zmínilo 13 % respondentů, 8 % uvedlo obecně e-shop nebo na internetu a 3 % restauraci nebo kavárnu. Jako platící kryptoměnu respondenti uváděli téměř výhradně nejznámější bitcoin.

Graf 4: Víte, zda se dá některou z kryptoměn platit při běžném nákupu zboží?

„I z objektivních dat se zdá, že počet míst, kde zaplatíte bitcoinem, je stále nízký. Hlavní důvod vězí v nás – tedy částečná nedůvěra, ale také to, že bitcoin pravděpodobně vnímáme především jako tržní komoditu. Je tedy otázkou do budoucnosti, zda kryptoměny budou někdy fungovat jako běžné peníze pro dostatečně velkou skupinu obyvatel a zda tomu nemůže napomoci aktuální pandemická krize,“ uzavírá Jan Burianec.

O výzkumu

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím internetového dotazování (online na Českém národním panelu) se zúčastnilo 487 respondentů ve věku od 15 do 60 let reprezentativní pro internetovou populaci.

Sběr dat proběhl na začátku března 2021.

Loading

Vstoupit do diskuze 20 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    12 března, 2021

    Mladá generace je hlavně úplně mimo … bez vytvořené finanční rezervy a zajištěné rodiny se vrhá do kryptoměn.

    Odpovědět

  • Gene

    15 března, 2021

    Mladé generaci došlo, že vytvářet si finanční rezervy ve státní inflační měně nedává smysl.

    Odpovědět

  • Boom

    15 března, 2021

    Boomeři mají byty, které v devadesátkách získali za pakatel.

    A ty byly draze pronajímají mladým. A ti mladí jim zároveň musí platit penze v takové výši, které se sami (díky demografickému vývoji) nedočkají.

    Díky státem generované inflaci byty rostou o 15% ročně a mladí nemají šanci si v takto inflační měně naspořit ani na těch povinných 10% základu k hypotéce.

    Bitcoin se zřejmě stává odpovědí mladých, „nemovitostmi“ nové generace.

    Odpovědět

  • Generační konflikt

    15 března, 2021

    Jaká byla produktivita práce v roce 1989 a jaká je dnes?
    Proč mají důchodci mít penzi navázanou na produktivitu dnešních generací a ne na produktivitu svou, z podstatné části socialistickou?
    Vždyť tehdy se vlastně kapitál neprodukoval, ale spotřebovával. Komunismus v 1948 znárodnil veškerý kapitál a když ho v průběhu 80. již veškerý projedl, tak skončil.

    Etatista a socialista, tvrdící blud „stát jsme my“, by tedy konzistentně měl říkat, že lidí žijící a pracující v období reálného socialismu, byly tím socialistickým státem. Oni byli tím státem, stát byl jimi. Tím státem, který žádný kapitál neakumuloval, ale spotřeboval, projedl. A na tom záporu (projedení) by v penzi měli mít podíl, ne na porevolučním opětovném vytváření a akumulování hodnot, na porevolučním růstu produktivity (na kterém neměli žádnou zásluhu)

    Ano, záměrně to hrotím a přeháním. Ale ten generační konflikt se již jasně rýsuje. A vidíme ho i ve vrcholné politice, v konfliktu mezi koblihově-důchodcovským ANO (rouškovné, vlaky zdarma, …) a svazáckými squatterskými Piráty s jejich hledáním nevyužívaných bytů pomocí fízlování elektroměrů.

    Odpovědět

  • Pavel

    15 března, 2021

    Generační konflikte, opravdu přeháníte. Nebýt toho socialistického projídání, realiťáci (btw. ti tvoří přesně co?) by dnes asi neměli co prodávat, nebýt milionů bytů postavených za socíku. Jsem daleko od vychvalování komunistů, ale přes 30 let po revoluci už to opravdu nedává moc smysl, házet osobní neúspěchy na ně…

    Třeba tolik bytů, kolik se stavělo za socíku za rok, se dnes nepostaví ani za několik let…. Je hodnotou stavět více a pro všechny, nebo stavět záměrně málo, aby ceny stoupaly strmě nahoru? To jsou ty hodnoty? Raději jeden drahý byt, než 10 levnějších?

    Jen si projděte statistiky, co v ČR existovalo v roce 1948 a co v roce 1989….

    A ano, byla spousta chyb a omylů, jako azbest, nakládání s odpady atp., ale to vše se dělo v Americe taky. Dvojčata v NY byla plná azbestu, dodnes tam mají státní fondy na nápravy po barvení olovnatými barvami. Některá města stříkala silnice dioxiny z chem. výroby a je tam jedno město, kde už 40 let hoří podzemní požár, protože vozili odpady do starých štol a nějakého chytráka napadlo to tam zapálit…

    Chce to mít trošku rozhled, pak zjistíte, že se tady zdaleka tak špatně nemáme.

    Odpovědět

  • Generační konflikt

    15 března, 2021

    Aneb „nejsem zastáncem komunismu, ale zastávám se komunismu…“

    Bez těch paneláků bychom se ale obešli. Bez komunistů by se stavělo po válce víc a lépe. Komunismus ve stavebnictví „fungoval“ (nutně a zákonitě) úplně stejně, jako komunismus v automobilovém průmyslu či ve výrobě televizí.

    Že celý komunismus byl založen na projídání toho, co se v 1948 ukradlo, se kromě komunistů shodují snad všichni.

    Odpovědět

  • Pavel

    15 března, 2021

    Pokud se nepletu, tak až do 53. roku u nás všichni jeli na potravinové lístky a komunisté se dostali k moci v r. 48, to mi nepřipadá, že by bylo co prožírat, když tu nic nebylo až tak, že systém jel na potravinové lístky, ale to je zase o tom rozhledu a o tom, kdo se krmí fakty a kdo propagandou.

    Bez komunistů a na západě obecně bez stavění státem (podívejte se na dlouhodobé statistiky v UK třeba) by se postavilo daleko méně, tedy nedostatek bytů by byl dneska daleko větší. Právě v UK se za pomoci státu stavělo asi až do 60. let cca a od té doby přibývá nových domů a bytů stále méně a méně. Klidně mi říkejte komunisto, když vám to udělá dobře, ale fakta jsou fakta a dojmy jsou dojmy….

    Dobře si pamatuji doby, kdy se po revoluci všichni vysmívali panelákům, prý králíkárnam… No a dneska v Praze taková králíkárna stojí okolo 6 milionů a na prohlídky se stojí fronty…

    Představte si právě stavění domů a bytů z pohledu kapitalisty. Je pro váš výnos a zisk lepší stavět desetitisíce bytů ročně a udržovat tak jejich vysokou dostupnost a nízkou cenu, nebo je pro vás lepší pravý opak, tedy stavět méně a prodávat za vyšší ceny a ještě ideálně hodit odpovědnost na stát? A o tom to je….

    Odpovědět

  • Generační konflikt

    15 března, 2021

    Na králíkárny se stojí fronta proto, že zde stále mámě poloviční socialismus a brutální byrokracii. Když povolení stavby v tomto neKapitalistickém prostředí trvá 8 let, tak se není čemu divit.

    Kdo propaguje komunistickou metodu výstavby bytů (= stavění za cizí peníze bez souhlasu těch, co to platí) je zkrátka komunistou. A je jedno, zda si říká socdemák, zelený či pirát.

    A kdo si myslí, že bytovou situaci „vyřeší“ tím, že lidem peníze (prostřednictvím takzvaných daní) ukradne a pak za to bude stavět státní byty (předraženě, nekvalitně a korupčně, protože prostě stát), tak je nejen komunista, ale i blázen.

    Navrhuji, aby si člověk mohl vybrat. Kdo je pro státní výstavbu bytů, ať platí navíc nějakou extra daň z příjmu a z toho ať těmto lidem stát ty králíkárny staví! Ale nezatahujte do toho ostatní!

    Odpovědět

  • Pavel

    15 března, 2021

    No vy jste komik. V USA se dneska stojí na domy ještě daleko větší fronty… Ale jo, já vím, za všechno můžou komunisti… 🙂

    Ta výstavba pokud vím byla často družstevní a stavěly se i zděné byty, jen paneláků se postavilo za socialismu přes 1,2 milionu…

    Vypadáte jako nešťastný člověk, tedy mě nepřekvapuje, že jste asi nikdy neviděl a nebyl v novostavbě bytu z posledních 10 let. Já ano. Mnohdy neuvěřitelný šlendrián, kamarád má mezonet, který se pomalu rozpadá na dvě půlky, ve stále se zvětšujících dírách ve zdech senzory, museli platit injektáže betonu do základů a to je novostavba postavená před 10 lety a dost drahá. Tedy dost drahá, než se začala rozpadat, teď už neprodejná. A podobných případů znám víc. Představte si, mám panelový byt v Praze a nic, prostě všechno stojí, nic se nerozpadá, všechno funguje….

    Jo, to já bych taky rád, aby si člověk mohl vybrat, abyste mohl existovat kompletně bez odvádění státu a až budete potřebovat, aby vám stát nic nedal. Teď je to bohužel tak, že lidé jako vy ochcávají kde můžou a ve finále se na ně lidi jako já stejně složí. To je špatně, s tím souhlasím…

    Odpovědět

  • Generační konflikt

    15 března, 2021

    Vy jste vtipný. Pojďme se vsadit, kdo z nás platí větší daně. Vy skládale.

    Odpovědět

  • Pavel

    16 března, 2021

    Generační konflikt: Jo, dělat 2% nad inflaci, to bude asi v budoucnu velký problém…

    Ano, ekonomové, kteří by se rádi na důchodové reformě napakovali, tvrdí, že důchody nebudou. Budou. Pokud najednou nezmizí 4 miliony zaměstnanců, tak budou. Je menší porodnost? Je. No a já pracuji ve firmě prakticky se samými cizinci, kteří zde také odvádějí ze svých nadprůměrných příjmů. Takových u nás jsou statisíce a zdatně dorovnávají to, co se tady nenarodilo.

    A co když vám zrovna rok před důchodem krachne burza? Budete realizovat ztrátu, nebo dál hodlovat a čekat? Z průběžného systému budu dostávat, dokud budu žít, pokud umřu rok po nástupu do důchodu, prodělám, pokud budu v důchodu do 100 let, celkem jistě vydělám. Proč? Průběžný systém je skvělá ochrana právě proti inflaci.

    Nevím, proč by člověk nemohl investovat 12k ze svých příjmů, já jsem schopen ušetřit asi 3 krát tolik měsíčně, a to rozhodně nejsem žadný manažer manažerů. Nemusím fňukat, jaké by to mohlo být, kdyby mi stát všechno nechal a neexistovaly veřejné nemocnice, silnice, doprava a sociální služby. Já jsem s tím smířen, díky tomu nemusím chodit po ulici ozbrojen, nemusím dávat statisíce za několik dnů v nemocnici, nemusím platit mýtné na každé malé silnici soukromníkovi a vím, že něco dostanu, když se důchodu dožiju. Nebude to hogo fogo, ale na přežití to bude ok a na dovolené na Kanárech a v lázních mi budou stačit ty další investice a příjmy z nich. Zase, kde je problém? Můžete být celý život zahořklý, jak vám vláda všechno vzala, nebo se s tím smířit, brát to jako jeden pilíř svého zajištění a pracovat na dalších.

  • Bydlík

    15 března, 2021

    To jste si tu novostavbu koupil v Lidlu či Penny, ne?
    Já mám novostavbu a je to více než OK.
    Jen zkrátka člověk nesmí být líný, musí si na to dohlídnout (či si najmout odborníka) a nesmí škudlit za každou cenu.

    Každopádně ať si ZA SVÉ každý pořídí bydlení, jaké chce.
    Ale jestli někdo propaguje „státní výstavbu“, tedy aby vyvolení dostali byty za peníze sebrané jiným, tak je to komunismus a svinstvo nejhrubšího zrna.

    Odpovědět

  • Pavel

    16 března, 2021

    Generační konflikt: Klidně je možné, že odvádíte víc než já. Potom kde je problém? Můžete ze svého investovat do čeho chcete a státní důchod bude jedním z pilířů vašeho důchodu. Já těch zdrojů důchodu, pasivního příjmu také mám a budu mít víc (byt, zem. půda, garáž) a rozhodně nemusím fňukat, že státu odvedu několik tisíc měsíčně. A pokud berete opravdu nadprůměrný plat, tak platíte díky stropu soc. a zdrav. pojištění dokonce proporčně méně, než já. Podívejte se do střední a jižní Ameriky, tam jsou vaše vize víceméně skutečností. Já třeba v práci před Covidem několikrát potkal miliardáře, šéfa Avastu, jak jde kolem, sám, bez ochranky, jakoby nic. To by třeba v Brazílii bylo nemyslitelné, tam by takový člověk žil v milionářském ghettu za vysokými zdmi a s po zuby ozbrojenou ochrankou a to ghetto by opouštěl jen zřídka a jedině v obrněném voze. Ale státu by odvedl o něco méně, to je super, ne?

    Bydlík: Naštěstí ta zřícenina novostavby není moje. Ono to několik let drželo, začalo se to rozpadat cca až po uplynutí reklamační doby, tzn. jestli čerstvě bydlíte rok dva, dost možná ještě nevíte…

    Ale to není jediný případ. Jiný známý koupil novostavbu a hned první léto, představte si, přišla bouřka! Stavitel s tím evidentně nepočítal, protože svody ze střech byly poddimenzované a ještě místo aby vedly spol. prostory, tak vedly koupelnami bytů, takže po pár měsících od nastěhování ta letní bouřka byt kompletně vytopila. Takže tu novostavbu museli hned navrtat a několik měsíců vysušovat a mezitím si najít nájem. To si vždycky říkám, když jdu tím panelákem kolem mohutných litinových svodů, kde ti dnešní soudruzi udělali chybu a proč? Je to zřejmé, stavbu co nejvíc ošulit a vytřískat z toho co nejvíc….

  • Generační konflikt

    16 března, 2021

    Pavel: Tak si rozmyslete, proti čemu a jak argumentujete. Tvrdil jste, že mě sponzorujete. Já to vyvrátil. Tak přijdete s nesmyslem, že bych si měl spořit sám a vedle toho se smířit se ztrátou velké části prostředků sypaných do průběžného systému.
    Z obyčejné PRŮMĚRNÉ superhrubé mzdy odevzdáte na sociálním pojištění cca 12 tisíc měsíčně!

    Zkuste si spočítat, kolik byste měl penzijních úspor, kdybyste si tyto peníze 45 let posílal do investičního fondu s výnosem 2% nad inflací.
    A porovnejte si to s průběžným systémem. Kolik dostanete z něj. A to pomíjím fakt, že mnozí ekonomové a politici tvrdí, že za 20 let na penze nebude, čili tam budu jen házet a následně nedostanu nic, nebo skoro nic.

    Běžný gážista, i kdyby měl 2 násobek průměrné mzdy, nemá na to, aby vedle zahození 12tis měsíčně do státní žumpy ještě měl dalších 12 čistého na investice.

    Nevidím žádný důvod, proč by člověk neměl mít právo se rozhodnout, zda se chce účastnit státního ponzi systému, nebo se zařídit jinak. Jsme svobodní, nebo ne?

  • Pavel

    18 března, 2021

    Gen. konflikt: Kteří ekonomové tvrdí, že důchody nebudou? Můžete jmenovat? To je na vrácení titulu(ů). Budou nižší vzhledem k průměrné mzdě? Velmi pravděpodobně. Ale dokud tu bude jeden jediný zaměstnanec platit odvody, tak důchody budou.

    Já vás do ničeho nenutím, to spíš stát, finančák a pak následně případně soudy a policie. Jestli chcete být někde, kde vás nebude terorizovat stát, zkuste vlhký sen všech anarchokapitalistů – Somálsko. Tam vás jakékoliv uvažování o zajištění na důchod nebude trápit, protože se ho tam nejspíš ani nedožijete…

    Vypadá to, že opravdu nechápete, jak důchody fungují. Je to pojištění. Když si zřídíte pojistku na dům a ten vám třeba nevyhoří po celý váš život, půjdete jim pak vynadat do pojišťovny, že jste celý život platil a dům vám nevyhořel, takže jste to vlastně celé mohl investovat a teď být bambilionář?

    A s důchody je to naprosto to stejné, celý život platíte pojištění proto, abyste ve stáří neskončil díky své mladické nerozvážnosti na dlažbě. Podle mě je to dobře, protože už jsem osobně zažil „prozření“ několika kazatelů svobody, když se jim neúprosně začal blížit důchodový věk a horlivě dopláceli co mohli do toho pojištění, aby ten důchod vůbec měli, nebo ho měli vyšší.

    Ale nebojte, jednou to taky pochopíte. Chce to čas…

  • Richard Fuld

    15 března, 2021

    „A ti mladí jim zároveň musí platit penze v takové výši, které se sami (díky demografickému vývoji) nedočkají.“

    A kdo jiný, než ti mladí, může za to, že se nerodí dostatečně početné další generace? 🙂

    Na místo aby se mladí vzpamatovali, tak začnou vrážet peníze do bitcoinového kasína. Opravdu jsou dnes mladí tak zoufalí?

    Odpovědět

  • KřesťanskáRodina

    15 března, 2021

    Tak snad jak kteří mladí, ne?

    Nějaký mladý má 4 děti, do jejich vzdělání, výchovy, kroužků, zahraničních jazykových pobytů, atd… nainvestuje miliony a pak přijde nějaký vyčůránek (který děti neměl, nebo z nich vychoval netáhla či úředníka) a chce být těmito cizími dětmi živen.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    17 března, 2021

    Moje řeč. 🙂

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    15 března, 2021

    Představa, že lze bitcoinem nahradit současné peníze je podobné, jako představa, že můžeme vypnout elektrárny a zrušit rozvodné sítě a začít všechny spotřebiče napájet bateriemi. 🙂

    Odpovědět

  • Zabedněnost

    15 března, 2021

    Představa, že internet může nahradit telegraf, poštu, telefon, ….

    Odpovědět