CZK/€ 24.745 +0,14%

CZK/$ 22.792 +0,00%

CZK/£ 28.930 +0,33%

CZK/CHF 25.049 -0,10%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 09. 2023

0 komentářů

Průzkum: Jak k ESG přistupují realitní investoři

 

Nemovitosti jsou zodpovědné za 40 % celosvětových emisí oxidu uhličitého. Regulace ze strany EU se proto zaměřují na intenzivní snižování všech typů uhlíkových emisí v budovách. Cíl je jasný: energetický štítek minimálně na úrovni D do roku 2030 a klimatická neutralita (tzv. net zero) do roku 2050. Realitní investoři tyto regulace akceptují a aktivně se na ně připravují.

Loading



 

V nejnovějším evropském dotazníkovém šetření analytici společnosti Knight Frank oslovili 45 mezinárodních investorů, kteří spravují nemovitosti v celkové hodnotě 300 miliard liber. Z jejich odpovědí vyplynulo, že všichni dotazovaní již využívají tzv. zelené nájemní smlouvy a 77 % oslovených má u nových akvizic stanovená minimální kritéria pro zelenou certifikaci.

Téměř polovina dotázaných (47 %) investuje do budov s certifikací na úrovni BREEAM Excellent nebo Outstanding. Předchozí studie Knight Frank potvrdila, že kancelářské nemovitosti v centrálním Londýně s certifikací BREEAM Excellent mají o 10,5 % vyšší hodnotu, díky čemuž mohou jejich majitelé požadovat o necelých 5 % vyšší nájemné než vlastníci necertifikovaných budov. Hodnota nemovitostí s certifikací Outstanding je ještě vyšší, a to o 12,3 %.

Tři čtvrtiny (76 %) investorů chtějí zlepšit kvalitu svých stávajících portfolií rekonstrukcí či změnou užití. Někteří investoři dokonce zakládají tzv. impact fondy, jejichž hlavním cílem je pozitivní a měřitelný dopad v sociální či environmentální oblasti. 58 % dotázaných aktivně hledá na trhu nemovitosti, které nedosahují dostatečné výkonnosti z pohledu plnění cílů ESG se záměrem jejich výkonnost zvýšit. Oproti tomu necelá čtvrtina investorů má v plánu se zbavovat nemovitostí s nízkou výkonností z hlediska plnění ESG cílů ve prospěch těch, které splňují ESG kritéria.

Z celkového počtu oslovených investorů dosáhl cíle net zero zatím jediný. Do roku 2030 jej plánuje dosáhnout 41 % investorů, do roku 2040 dalších 15 % a do roku 2050 zbytek. Takovéto ambiciózní plány budou nadále rozevírat nůžky mezi hodnotou nejudržitelnějších nemovitostí a nemovitostí, které ESG kritéria neplní.

REKLAMA

„Naše diskuze s investory na českém investičním trhu potvrzují výše uvedené závěry evropské studie. Za drtivou většinou investic u nás stojí domácí hráči, kteří však stejně jako mezinárodní investoři přistupují k plnění evropských cílů ke snížení emisí oxidu uhličitého. Vede je k tomu kromě regulatorních tlaků také snaha o lepší přístup k financování. Banky již nebudou ochotny financovat nemovitosti, které nesplňují ESG kritéria nebo investor nedemonstruje snahu zvýšit jejich energetickou výkonnost a plnění regulatorních opatření,“ komentuje aktuální přístup domácích investorů k tématu ESG Lenka Šindelářová, Head of Research and Consultancy společnosti Knight Frank.

Situace se na českém trhu velmi liší v jednotlivých segmentech. „Trh skladových a průmyslových prostor je relativně mladý. Z celkového objemu moderních skladů bylo 36 % ploch postaveno v minulých pěti letech a téměř tři pětiny v posledních deseti letech. Více než polovina všech ploch je certifikována jako zelené budovy. V segmentu kanceláří je rovněž drtivá většina nových projektů certifikována BREEAM nebo LEED, ale 65 % všech ploch bylo vystavěno před více než deseti lety. Především starší kanceláře v historických budovách mohou mít do budoucna problém plnit stále přísnější kritéria udržitelnosti. Nejstarší je retailový trh. Až 80 % obchodních center bylo postaveno před víc než deseti lety a počet certifikovaných budov je relativně nízký, pohybuje se v řádu jednotek. Provoz nákupních center je také vysoce energeticky náročný. V tomto segmentu proto vidíme největší prostor pro zlepšení,“ dodává na závěr Lenka Šindelářová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *