CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Daniel Mareš

18. 05. 2021

0 komentářů

Projekty Světové banky budou českým firmám přístupnější

 

Zdroj: Pixabay.com

Česká exportní banka (ČEB) se stala kontaktním místem, takzvaným Private Sector Liaison Officer, pro Světovou banku. Především se jedná o její odnož International Finance Corporation zaměřenou na financování soukromého sektoru méně rozvinutých trhů. Informace o tendrech, obchodních příležitostech, ale i kontakty, financování a další pomoc při projektech organizovaných Světovou bankou nově zajistí tuzemským firmám. Co to znamená pro české investory a ekonomiku?

Loading



 

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa pro server Investujeme.cz vysvětluje, že každé rozšíření spektra možných zdrojů a forem financování a informací o nich je určitě přínosné. A ještě k tomu, pokud se jedná o solidního a zkušeného partnera, jakým IFC jistě je.

„Jako vždy, když na trh přichází neziskový a vládami podporovaný hráč, je samozřejmě třeba hlídat, že je dodržen princip aditivity. Tedy že nabídka tohoto nového hráče není neférovou konkurencí přirozené tržní nabídce,“ podotýká Michal Skořepa a pokračuje: „Lze ale předpokládat, že nabídka IFC se bude omezovat na projekty, kde tradiční trh z různých důvodů do jisté míry selhává, proto by problémy s vytlačováním standardního trhu  nastávat neměly.“

Služby jsou otevřeny všem českým firmám, nejen exportérům

Předseda představenstva ČEB Jaroslav Výborný v tiskové zprávě Ministerstva financí (MF) uvádí, že cílem je usnadnit kontakt českých firem se skupinou Světové banky, zprostředkovávat jim příležitosti v zahraničí, informovat o tendrech, pořádat obchodní mise, a naopak také zastupovat pozice českého soukromého sektoru vůči této významné mezinárodní finanční instituci. Dále uvádí, že tyto služby jsou otevřeny všem českým firmám, nejen exportérům, tj. klientům banky.

Podobně fungují kontaktní místa Světové banky i v dalších státech, nyní má 155 prostředníků v téměř stovce zemí. Prostřednictvím Mezinárodní finanční korporace banka investuje celosvětově každý rok zhruba 20 miliard eur v 500 projektech.

REKLAMA

„Světová banka každoročně organizačně zajišťuje stovky projektů především z oblasti zdravotnictví, dopravní a energetické infrastruktury. Často jsou v méně exponovaných trzích, například v Africe, Jižní Americe, Asii a dalších regionech,“ uvedla Pavla Knotková z washingtonské centrály SB.

Podniky mohou naplno využít potenciál

Spolupráce s mezinárodními finančními institucemi představuje obzvláště v dnešní době cenný nástroj podpory soukromého sektoru. „Jsem velice ráda, že se ČEB po konzultacích s ministerstvem financí rozhodla plnit roli Private Sector Liaison Officer v Česku. Expertiza a zkušenosti ČEB s podporou českého exportu by měly výrazně pomoci našim podnikům naplno využít potenciál spolupráce se skupinou Světové banky, zejména pak s Mezinárodní finanční korporací, prostřednictvím které mohou české firmy proniknout na nové perspektivní trhy s volnou kapacitou,“ podotýká náměstkyně ministryně financí Lenka Dupáková.

ČEB vznikla v roce 1995 a je součástí systému státní proexportní politiky. Posláním banky je podporovat český vývoz a povědomí o České republice ve světě. Hlavním cílem činnosti skupiny Světové banky je snižování chudoby prostřednictvím podpory rozvoje ekonomik rozvojových zemí a transformujících se ekonomik, přičemž k dosažení tohoto cíle jsou využívány nástroje dlouhodobého financování (půjčky a kapitálové vklady) a poskytování technické asistence.

EMTN a ECP Programy

ČEB je pravidelný emitent na kapitálovém trhu (EMTN program má velikost 4 mld. EUR, formát RegS), přehled emitovaných dluhopisů naleznete zde. Emise dluhopisů jsou umísťovány na kapitálových trzích formou veřejné nabídky (tzv. public offering) i soukromým umístěním (tzv. private placement). Dluhopisy emitované ČEB jsou kótovány na Lucemburské burze cenných papírů. ECP program byl spuštěn s cílem dále zefektivnit řízení krátkodobé likvidity banky a nabídnout investorům do krátkodobých instrumentů další příležitost k investování (velikost ECP programu je 400 mil. EUR, přehled emitovaných ECP naleznete zde).

REKLAMA

Výpůjční operace a ČEB

Výpůjční operace jsou charakterizovány využíváním finanční expertízy, analýzou dostupných instrumentů s cílem využívat možností jednotlivých trhů při zachování ambice diverzifikovat výpůjční základnu (jak geograficky, tak podle typu investorů). ČEB si vybudovala aktivní vztahy s finančními institucemi, domácími a mezinárodními bankami a organizacemi.

Zpětný odkup dluhopisů

ČEB je připravena nabídnout investorům možnost zpětného odkupu svých vydaných dluhopisů v posledním úrokovém období.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *