CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 09. 2022

1 komentář

Proč pracovat v důchodu na DPP nebo DPČ?

 

Pro pracující starobní důchodce platí, že kromě výplaty důchodu za ně stát platí i zdravotní pojištění. A také nemusí myslet na to, aby měli zaplacené pojištění důchodové. Protože důchod jim už byl přiznán. Za jakých podmínek tedy starobní důchodci pracují na DPP nebo DPČ?

Loading



 

Osoby, které pobírají starobní důchod, nejsou nijak omezeny tím, na jakou pracovní smlouvu budou pracovat. Pokud dosáhnete důchodového věku a máte nárok na starobní důchod, tak můžete o tento důchod zažádat, ale i nadále chodit do práce na plný úvazek. V důchodu můžete také podnikat na OSVČ, stejně tak pracovat na částečný úvazek na na některou pracovní dohodu.

Výhody práce na pracovní dohodu jsou ale jasné. Při dodržení limitů výdělku neplatíte ani sociální a ani zdravotní pojištění, máte tedy více čistého než při práci na klasickou pracovní smlouvu. I jako starobní důchodce máte navíc nárok na daňovou slevu na poplatníka, díky čemuž zaplatíte menší daň z příjmu.

Jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ

Hlavní rozdíly mezi oběma dohodami jsou v tom, do jakého limitu výdělku neplatíte sociální a zdravotní pojištění, dále pak kolik hodin můžete odpracovat na dohodu odpracovat. Konkrétní podmínky jsou pak následující:

  • DPP nebo dohoda o provedení práce se uzavírá na nepravidelnou činnost, pro jednoho zaměstnavatele můžete odpracovat pouze 300 hodin ročně. Přičemž platí, že do výdělku 10 000 Kč měsíčně se vám z výplaty nestrhává ani sociální ani zdravotní pojištění. U DPP platí, že při výdělku 10 000 Kč se odvody neodvádí, při 10 001 Kč měsíčně se vám strhnou odvody na sociální a zdravotní pojištění.
  • DPČ neboli dohoda o pracovní činnosti se uzavírá na víceméně pravidelnější činnost, kdy pro jednoho zaměstnavatele můžete odpracovat až 20 hodin týdně. Limitem pro platbu sociálního a zdravotního je výdělek 3 500 Kč měsíčně. Přičemž do 3 499 Kč odvody neplatíte, při výdělku 3 500 Kč měsíčně se vám strhnou odvody na sociální a zdravotní.

Práce a pobírání starobního důchodu

Pokud při pobírání starobního důchodu ještě pracujete, tak můžou nastat dvě situace. Jsou vám strhávány odvody na sociální a zdravotní pojištění, nebo naopak tyto odvody neplatíte. Pokud odvody platíte, tak máte po roce odvádění důchodového pojištění nárok na přepočítání starobního důchodu. Ten se vám může každý rok zvednout zhruba o desetikoruny. No a pokud odvody neplatíte, tak budete mít každý měsíc větší výplatu o pár tisíc korun.

REKLAMA

Sociální i zdravotní pojištění představuje totiž velkou část nákladů na práci. Odvody platíte nejen vy jako zaměstnanec, případně jako OSVČ, ale i váš zaměstnavatel. Tím, že budete pracovat jako starobní důchodce na DPP nebo DPČ do limitu, se stanete levnější pracovní silou. Peníze ušetřené na odvodech vám částečně přistanou na účtu a částečně je ušetří váš zaměstnavatel. Který vám díky tomu může v hrubém nabídnout více.

Velkou výhodou při pobírání důchodu je totiž to, že stát za vás platí zdravotní pojištění. Pokud byste pracovali na DPP či DPČ do limitu bez pobírání starobního důchodu, tak máte povinnost si zaplatit zdravotní pojištění jako OBZP, tedy osoba bez zdravotního příjmu.

Nezapomeňte podepsat prohlášení k dani z příjmu

To, že jako starobní důchodce nemusíte z DPP a DPČ do limitu platit zdravotní a sociální pojištění, ještě neznamená, že nemusíte platit daň z příjmu. Na daně z příjmu se totiž žádné limity pro neplacení nevztahují. Ale i jako starobní důchodce máte nárok na daňové slevy i daňové odpočty.

Je důležité na to pamatovat a podepsat prohlášení k dani z příjmu v daňové účtárně zaměstnavatele. Jinak by vám strhli daň z příjmu v plném rozsahu. O tuto daň byste sice mohli případně zažádat s daňovým přiznáním v rámci daňové vratky za celý rok. Ale je lepší měsíčně daň neplatit, pak nemusíte ani podávat daňové přiznání.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Daňové přiznání

Daňové přiznání 2023: povinnosti starobního důchodce

Pro starobní důchodce platí, že nemusí podávat daňové přiznání. Daň z příjmu se totiž ze starobního důchodu neplatí. Pokud má ale osoba pobírající starobní důchod i jiné příjmy, tak v řadě případů má také povinnost podat daňové přiznání.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • N E S M Y S L

    23 září, 2022

    Nesmysl.

    Hodlám to udělat zcela opačně.

    V 60ti předdůchod ze 3. pilíře: To je ten jediný reálný smysl 3. pilíře, jinak je to investiční odpad.

    V 50ti buď přechod na život z předchozích investic kombinovaný se změnou daňové rezidence do daňového ráje.
    Nebo minimálně snížení pracovního tempa na třetinu a přechod na daňový paušál 6000Kč měsíčně (za víc mi státní služby opravdu nestojí) a lážo plážo vydělávání max 1 milionu ročně.

    A do 50ti pracovat, za část si užívat, ale část spořit, investovat a pomocí daňové optimalizace zajistit co nejmenší odvody pro průběžného systému, ze kterého nikdy nic (zaznamenáníhodného) nedostanu a ani dostat nechci.

    Odpovědět