CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

10. 01. 2023

0 komentářů

Proč by bylo dobré přitáhnout více žen do venture kapitálového ekosystému?

 

Investice do rizikového kapitálu a technologické startupy jsou považovány tradičně za doménu mužů. Proč je v tomto odvětví tak málo žen? A proč je potřeba to změnit?

Loading



 

Genderová diverzita ve venture kapitálovém světě

Překvapivá data o genderové diversitě ve světe venture kapitálu přinesl report o Financování v regionu střední a východní Evropy za rok 2021. Nedostatek žen v rizikovém kapitálu se projevuje jednak nižší reprezentací žen ve venture kapitálových fondech, jednak nižším procentem podpořených startupů, které mají výhradně ženské zakladatelky.

Data ukazují, že pouhá 3 % fondů rizikového kapitálu ve střední a východní Evropě má jako výkonné partnerky pouze ženy. Naproti tomu 81 % fondů je vedeno výhradně muži a 16 % má smíšené týmy generálních partnerů.

Zastoupení mužů a žen ve vedení fondů rizikového kapitálu

Zdroj : CEE Report 2021

Jaký vliv má genderová diverzita ve vedení fondů na investice do startupů?

Skutečnost, že VC fondy jsou vedené převážně muži se odráží i v tom, jaké startupy fondy podporují.

REKLAMA

„V roce 2020 získaly startupy založené ženami pouhé 1 % investic v regionu CEE. Dále 5 % šlo smíšeným zakladatelským týmům, zatímco startupy založené výhradně muži vysbíraly 94 % investic,“ stojí v reportu, jehož architekty jsou European Women in VC, Experior Venture Fund a Uncoventional Ventures.

Kristine Tarvida, generální ředitelka LatBAN (Lotyšská síť andělských investorů) na konferenci Engaged Investments pořádané Depo Ventures v říjnu loňského roku připomněla, že důvodem je takzvaná „Investorská homofilie“. Jde o skutečnost, že jedinci jsou podvědomě přitahování podobností.

„Je v lidské povaze, že si vybíráme – a to i v byznysu – partnery, kteří jsou nám něčím podobní. I když se ženy snaží do investorské komunity dostat, jsou podvědomě opomíjeny,“ vysvětluje Kristine Tarvida. Mužští investoři tak investují převážně do startupů založených muži.

Proč bychom měli chtít více žen ve světě VC?

Jakkoliv experti doporučují vyhnout se kvótám a nucené diverzitě v týmech, data ukazují, že přitáhnout více žen do ekosystému by se mohlo finančně vyplatit.

„Startupy založené ženami ve střední a východní Evropě dosahují lepších výsledků z hlediska kapitálové produktivity a generují o 96 % více příjmů na euro než startupy založené muži,“ uvádí report o financování v regionu CEE. Tyto startupy sice získaly méně zdrojů, zakladatelé s nimi však v průměru naložili efektivněji.

Poměr tržeb a investic ve startupech v roce 2019

Zdroj : Slush

„Ve fondech rizikového kapitálu dominují muži, kteří tvoří 93 % partnerů. Investují do společností s výhradně mužskými zakladateli, ty obdržely 94 % veškerého investovaného kapitálu bez výrazných změn za posledních 5 let. Ženské týmy tak získávají méně kapitálu, ale jsou mnohem efektivnější,“ komentuje statistiku Małgorzata Walczak, ředitelka investic v PFR Ventures.

Ženy mají též jiný způsob vyhodnocování, připomněla na loňské konferenci Engaged Investments Petra Gordan, řídící partnerka Impulse Ventures. Pokud tedy ženy jako manažerky fondů evaluují startupy, tutéž informaci interpretují odlišně než mužští kolegové. Přitom tak investoři mohou přijít o příležitosti, o kterých ani nevědí.

„Diverzita pomáhá získat vhled do mysli různých zákazníků. Tato výhoda se projevuje nejen v produktovém managementu, ale i ve světě investic,“ dodává Helery Pops, spoluzakladatelka Honey Badger Capital.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *