CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Mareš

13. 12. 2019

5 komentářů

Přijde ekonomická krize?

 

Z médií i z vyjádření některých politiků stále dokola slýcháme, že se blíží další ekonomická krize. Je ale třeba se něčeho bát nebo je to jen nafouknutá bublina? Říká se, že recese je jedním z přirozených jevů ekonomiky a přibližně jednou za deset let se může objevit. Máme si tedy dělat starosti?

Loading



 

Například Analytici finanční a investiční banky JPMorgan Chase uvádí, že další celosvětová finanční krize přijde už v roce 2020. Svou predikci tito ekonomové opírají o model, ve kterém jsou zahrnuta mimo jiné míra regulace, stupeň zadlužení, ocenění jednotlivých tříd aktiv či ekonomická expanze. Model dále předpokládá, že by tato krize neměla být tak velká jako ta z roku 2008. Akcie by podle těchto předpokladů měly klesnout o 20 procent. Jedná se ale jen o jednu analýzu a všichni rozhodně tento názor nesdílí.

Faktem ale zůstává, že hospodářský růst posledních let je skutečně u konce. Eliška Jelínková – makroekonomická analytička Raiffeisenbank – pro server investujeme.cz uvádí, že česká ekonomika má vrchol svého ekonomického cyklu již za sebou. Nyní můžeme pozorovat její postupné zpomalování. „To je taženo zejména vnějšími vlivy ať už výrazným zpomalením světových mocností jako je Čína či pro nás zásadnější Německo, ale také globálními nejistotami, jako je brexit, či obchodní války mezi USA a Čínou či Evropou,“ podotýká analytička.

Ochlazení z Německa se začíná vkrádat i do českého průmyslu

Důležitý pro Českou republiku byl zejména vývoj u našeho západního souseda. Německo ovšem navzdory bídným dílčím datům z tamní ekonomiky pozitivně překvapilo, když se o vlásek vyhnulo recesi. To je příznivý signál i pro tuzemskou ekonomiku, která je s Německem úzce provázaná přes průmysl. Ochlazení z Německa se ale i tak postupně začíná vkrádat do českého průmyslu a lze očekávat, že bude ještě několik měsíců přetrvávat.

Pro příští rok tak předpokládáme další zpomalení tuzemského průmyslu a potažmo celé ekonomiky. I tak by se ekonomický růst měl v následujících letech pohybovat okolo nebo jen těsně pod potenciálem české ekonomiky. O recesi proto nemůže být ani zdaleka řeč. Pokud by se ovšem současný optimismus z eurozóny a Německa nepotvrdil a německá ekonomika by se propadla hlouběji a na delší dobu, mělo by to neblahý dopad i na českou ekonomiku.

REKLAMA

Také si přečtěte: Jaká je situace v českém stavebnictví?

Kdy přijde krize? Nemáme spolehlivou metodu pro určení nástupu recese

Hospodářský cyklus, obvykle měřený vývojem hrubého domácího produktu, se vyznačuje kolísáním ekonomické aktivity. To však samo o sobě neznamená recesi, natož krizi. Recese je technicky definována jako mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu minimálně po dvě po sobě jdoucí čtvrtletí. „Ani přes dlouhodobý a rozsáhlý výzkum v této oblasti dosud neexistuje spolehlivá metoda určení nástupu ekonomické recese. Nikdo neumí přesně určit zda, kdy a v jakém rozsahu k hospodářské recesi dojde,“ vysvětluje Jakub Vintrlík z Ministerstva financí (MF).

Přestože je ekonomická recese zpravidla doprovázena zvýšenou nezaměstnaností a nižšími investicemi i zisky společností, nemusí být sama o sobě negativním jevem. Během recese dochází k přesunu výrobních faktorů směrem k efektivnějším řešením, což v dlouhém období přispívá k růstu produktivity. „Očekávaným vývojem české ekonomiky se detailně zabývá Makroekonomická predikce ČR publikovaná čtyřikrát ročně Ministerstvem financí. Aktuální i historické verze jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva financí,“ uvádí Vintrlík.

Banky jsou na tom v Česku dobře

Je nutné připomenout, že výchozí pozice českého bankovního sektoru před krizí roku 2008 byla velmi silná a na rozdíl od jiných států si i v průběhu krize udržel finanční stabilitu. V České republice nebyly použity žádné veřejné prostředky k záchraně bank. Z pohledu klientů bank nebyla krize roku 2008 příliš významnou událostí. „ČNB pravidelně hodnotí situaci ve finančním sektoru ve zprávách o finanční stabilitě, kde pro roky 2018/2019 uvádí, že si český finanční systém udržel vysokou odolnost vůči negativním šokům. Specificky zátěžové testy českého bankovního sektoru potvrdily jeho dostatečnou odolnost vůči nepříznivému ekonomickému vývoji,“ říká Vintrlík.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zásadní témata pro tržní výhled 2023

Poslední roky byly na trzích jako na horské dráze, po bleskovém propadu na počátku pandemie jsme zažili euforický růst jenom proto, abychom se v druhé polovině roku 2022 začali znovu propadat směrem dolů. Čeho bychom se tedy mohli dočkat v roce 2023? Přijde recese nebo obrat? Nikdo […]

Text: Filip Kučera

08. 02. 2023

nejhlubší pokles české ekonomiky

Čeká nás nejhlubší pokles české ekonomiky od roku 1993

Podle prognózy Komerční banky (KB) se česká ekonomika pomalu dostává z recese, kam ji uvrhla vládní opatření v boji proti šíření nemoci covid-19. V textu se dočteme, že navzdory zhoršující se epidemiologické situaci se bude ekonomický život pomalu ale jistě vracet. Dosažení úrovně z období před koronavirem […]

Text: Daniel Mareš

24. 08. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    13 prosince, 2019

    Mě recese nezajímá, já dám všechny úspory do dluhopisů NANO CHEMI GROUP a budu si užívat 7,7% ročního zisku. Když to inzerují takové solidní stránky jako Investujeme.cz, tak to bude bezpečná tutovka 😀

    Odpovědět

  • Anonym

    13 prosince, 2019

    Já chci taky. Prosím bližší info, můžu investovat až 10M životních úspor.

    Odpovědět

  • franta

    14 prosince, 2019

    Je to reklama. smazat.

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    17 prosince, 2019

    No zkoušel jsem to, ale Google mi jí nad jakýmkoli článkem na Investujeme.cz nabízí pořád dokola.

    Odpovědět

  • Franta

    14 prosince, 2019

    To říkal Smetka také.

    Odpovědět