CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 04. 2023

3 komentáře

Premiot Group plánuje schůzi: Bude do konce dubna jasno?

 

Skupina Premiot Group je v prodlení se splacením závazků. Podle informací na webových stránkách skupina situaci řeší a do konce dubna uspořádá schůzi vlastníků dluhopisů.

Loading



 

Dluhy narůstají, úroky z prodlení jsou 15 %

Informace o nesplácení závazků z dluhopisů ve skupině Premiot se objevily na počátku letošního roku. Jmenovitá hodnota dluhopisů PREMIOT obchodní, a.s. měla splatnost 31. prosince loňského roku, výnosy z dluhopisů dalších společností skupiny pak byly splatné v prosinci 2022, resp. v lednu a únoru 2023, uvádí příkladmo advokátní kancelář KLB Legal.

„V rámci zastupování našich klientů jsme poslali výzvy jednotlivým subjektům ve skupině Premiot k plnění. Výzvy jsou zatím zcela bez reakce,“ uvádí advokát Dominik Fries z KLB Legal. Investoři mají s ohledem na aktuální výši repo sazby ČNB nárok na zákonný úrok z prodlení ve výši 15 % ročně z dlužné částky. Dluhy skupiny tak dále narůstají.

Schůze investorů s termínem do konce dubna

Skupina Premiot na svých webových stránkách jednou za měsíc uveřejňuje krátké informace. Podle poslední zprávy z 13. března probíhají jednání s potenciálními investory. „Důležitá zpráva: do konce dubna 2023 svoláme schůzi vlastníků dluhopisů, na kterou jste všichni zváni, o termínu Vás budeme s předstihem informovat. Budeme se věnovat všem Vašim dotazům,“ stojí na webu Premiotu.

„Víme, že Premiot obeslal investory s tím, že pracuje na řešení situace a v dubnu plánuje svolat schůzi vlastníků dluhopisů. Nicméně to j e dle našich informací jediná komunikace, která směrem k investorům či jejich zástupcům proběhla,“ říká advokát Dominik Freis.

Bude po schůzi jasno?

Podle předsedy výkonné rady Asociace pro transparentnost investičního trhu Jana Eisenreicha je schůze spíše hrou o čas, která pravděpodobně výhodné a schůdné řešení nepřinese. „Nyní je mezi Premiotem a jeho věřiteli významná informační asymetrie – skupina jim neposkytuje téměř žádné informace o svém hospodaření a výnosnosti projektů,“ vysvětluje Eisenreich s tím, že by si vlastníci dluhopisů měli dát na plané sliby a nereálná čísla pozor.

REKLAMA

„Skupina Premiot má poměrně nepřehlednou a rozvětvenou vlastnickou strukturu. Od investorů vybírala peníze prostřednictvím dluhopisů, které vydávaly jednotlivé dceřiné společnosti. Šlo o prospektované i podlimitní emise,“ doplňuje Jan Eisenreich.

Schůze držitelů dluhopisů má probíhat podle zákonem o dluhopisech předepsaných pravidel. „Cílem je zpravidla uskutečnit změnu emisních podmínek zásadní povahy – zde by se nabízelo prodloužit splatnost emisí dluhopisů. Toto by si museli odhlasovat vlastníci dluhopisů a nemyslím si, že by takové řešení bylo ku prospěchu vlastníků,“ upozorňuje Fries.

Podle oslovených expertů je velmi pravděpodobné, že skupina míří do insolvence. Individuální vymáhání se v tomto případě nejeví jako efektivní. Silná skupina věřitelů může mít větší vliv v rámci případného insolvenčního řízení „Pokud nedojde ke smírnému řešení opravdu v nejbližší době, nevidíme jinou cestu než podání insolvenčního návrhu a postup podle insolvenčního zákona,“ uvádí Dominik Fries.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Marie Hercíková

    28 dubna, 2023

    Při nákupu dluhopisů jsem se domnívala, že skupina Premiot group je silná investiční skupina s dlouholetými zkušenostmi na trhu.Věřila jsem p.Spodniakovi, že je seriozní podnikatel.

    A co si mám myslet teď, když do poslední chvíle všichni makléři utvrzovali věřitele, že je vše v pořádku. Proč, třeba p.Spodniak pořádal firemní večírky ještě koncem roku 2022, když musel dobře vědět, že firma není zisková. Jiné firmy by si to nedovolili. Proč dovolil roztočit ruletu s dluhopisy po první neúspěších? M:H:

    Odpovědět

  • Dagmar

    31 května, 2023

    A kam se teď jako poškození máme obrátit? Píšete, že individuální vymáhání nemá cenu, jak a kde se tedy spojit a za jakých podmínek?

    Odpovědět

  • Jiří Baier

    11 července, 2023

    Mohl byste prosím poradit někdo, kdo už jste se nějak zorganizoval ve vymáhání?

    Odpovědět