CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Milan Vodička

21. 07. 2021

0 komentářů

Pandemie změnila cestovní pojištění i cestování

 

Foto: Shutterstock

Jsou před námi druhé prázdniny a letní dovolené poznamenané pandemií. Starostí už není jen to, co si zabalit do kufru, ale je dobré myslet na kvalitní cestovní pojištění, které kryje i rizika spojená s covidem-19. Na pandemii koronaviru totiž reagovaly i pojišťovny. Na co si dát při sjednání cestovního pojištění pozor?

Loading



 

Cestovní pojištění v Evropě – není opravdu třeba?

Cestovat po Evropě je možné i bez cestovního pojištění. V rámci Evropské unie a dalších přičleněných států platí tzv. evropský průkaz zdravotního pojištění, který zajišťuje základní zdravotní péči. Má to ale háček.

Evropský průkaz zdravotního pojištění kryje neodkladnou péči za stejných podmínek, za jakých k ní mají přístup místní občané. Pokud musí platit vysokou spoluúčast či nemohou v rámci veřejného zdravotního pojištění využít soukromá zdravotnická zařízení, platí tato pravidla i pro české cestovatele.

S cestovním pojištěním je navíc spojená asistenční služba. Při jakémkoli zdravotním problému je možné komunikovat jejím prostřednictvím se zdravotníky v češtině, a odpadá tak jazyková bariéra. Krom toho asistenční služba dokáže nalézt optimální řešení zdravotní komplikace či doporučit nejbližší nemocnici.

„Zejména při provozování rizikových sportů není vhodné na evropský průkaz zdravotního pojištění spoléhat,“ varuje Filip Duchoň, generální ředitel finančněporadenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Kupříkladu v Alpách je řada zdravotnických zařízení působících mimo veřejné zdravotní pojištění a v případě nehody si zranění nemohou vždy vybrat, kam budou záchrannou službou převezeni.

REKLAMA

Pandemie mění cestovní pojištění

Pojišťovny na pandemickou situaci reagovaly úpravou podmínek cestovního pojištění. Ovšem je potřeba pečlivě vybírat konkrétní produkt.

„Podmínky cestovního pojištění se liší i v krytí rizik spojených s koronavirem. Některé produkty pojistí i storno zájezdu při zhoršení pandemické situace v cílové destinaci, některé zaplatí případný prodloužený pobyt a náhradní dopravu při nakažení koronavirem,“ říká Filip Duchoň a dodává: „Volba správného produktu je proto zcela zásadní a není ji vhodné podceňovat.“

Rizikové a extrémní sporty vyžadují pečlivý přístup

Zvláštní důraz na cestovní pojištění je třeba klást při provozování rizikových či extrémních sportů. Každá pojišťovna si přitom tyto kategorie může definovat sama v pojistných podmínkách.

„Zejména při cestování za adrenalinovými sporty je vhodná konzultace s finančním poradcem, který má přehled o nabídkách cestovních pojišťoven. V tomto směru nejde jen o výluky z pojištění a další podmínky, ale i o pojištění odpovědnosti za škody, které by v takovém případě mělo být jednoznačně součástí cestovního pojištění,“ zdůrazňuje Filip Duchoň.

Každý odpovídá za způsobené škody. A zejména při provozování extrémních sportů mohou být způsobené škody značné. Pokud nejsou správně kryté pojistkou, dopadnou na vrub cestovatele, který je musí zaplatit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *